Yurt Dışı Öğretmenlik Kılavuzu-2023


Sponsorlu Bağlantılar

a) Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Mesleki Yeterlilik Sınavı, Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 11 Mart 2023 Cumartesi günü saat 10.00'da Ankara'da merkezî sistemle tek oturum hâlinde yapılacak ve 120 dakika sürecektir.
Meb Yurtdışı Öğretmenlik 2023, Kasım 2021'de başvurularının açılmasını beklediğimiz bireysel veya kurumsal Aralık 2021'de İlkokul ve Ortaokul (İlköğretim) için Aralık 2021, Lise (Lise) düzeyi için Ocak 2022 ve Yüksek Okul / Üniversite düzeyi için Nisan 2022'de başlayacaktır. Yurtdışı Öğretmenlik Programı'na başvuranlar Tadilat ve Anaokulu (Anaokulu) seviyesinde başvurabileceklerdir. Son Başvuru: Mart 2022

Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenlerin görev süresi 1 (bir) yıldır. Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunca uygun görülmesi halinde görev süreleri en fazla 4 (dört) yıl daha uzatılabilir.
Yurt dışı öğretmenlik sınavı, bir yıl geçerli olup, sınavdan geçen adayların sertifikaları dört yıl için geçerlidir.

Jean Monnet Burs Programının 2022-2023 akademik yılına ilişkin başvurular 24 Eylül 2021 tarihinde başlamıştır. Başvurular 29 Kasım 2021 tarihinde sona erecektir.
Yurtdışından üniversiteye başvurmak için 2023 yılına dair henüz herhangi bir başvuru tarihi açıklanmamıştır. Ancak, 2021 yılına dair başvuruların temmuz ayı başında açılması beklenmektedir. Yani, 2023 başvurularının 2021 yılı sonbaharının başında açılması bekleniyor.

“Yurt dışında öğretmenlik yapmak istiyorum,” diyen öğretmenler, süreç içerisinde takip etmeleri gereken yol haritasını araştırıyor. Yurt dışında öğretmenlik yapabilmek için öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her sene yapılan Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenleri Seçme Sınavına başvurmanız gerekiyor.
Öğretmenlerin yurt dışına çıkması için öncelikle bir aracı kurum bulmaları gerekiyor. Aracı kurum, öğretmenlerin geçerli vize, pasaport ve diğer izin belgelerini temin etmeleri adına onlara yardımcı olabilir. Ayrıca, yurt dışındaki mevcut işleri keşfetmek için kariyerlerinde deneyim kazanmak isteyen öğretmenler, gerekli lisansları sağlamak ve uygun diplomatik sertifika ile şirketlerle bağlantı kurma prosedürlerini tamamlamalıdır. Son olarak, öğretmenlerin yurt dışına çıkarken, uygun seyahat sigortası, özel sağlık sigortası ve ek masraflar aracılığıyla güvence altına alacaklarını unutmamaları gerekmektedir.

a) Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Mesleki Yeterlilik Sınavı, Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 13 Şubat 2021 Cumartesi günü saat 10.00'da Ankara'da merkezî sistemle tek oturum hâlinde yapılacak ve 120 dakika sürecektir.
Yurt dışı öğretmenlik sınavı, Türkiye'deki özel okullardan birini tercih eden adaylar için 8 saat sürer. Ancak, uluslararası okullara başvuracak adaylar için sınav süresi değişecektir. Uluslararası okullar, adaylara her bir sınavda 10 ila 12 soru sorabileceklerinden, 8 saatin üzerine çıkabileceği de söylenebilir.

il dışına çıkarken bile memurun normal resmiyete göre izin alması gerekiyor . memuriyet mahallini terk edemez. il dışına çıkışlar böyleyken yurt dışına çıkışta tabi ki izin almak gerekir. il dışına çıkarken bile memurun normal resmiyete göre izin alması gerekiyor .
Evet, öğretmenler yurtdışına gidebilirler. Ancak bunun için öğretmenin kendi ülkesindeki mevzuatının şartlarını doğru bir şekilde yerine getirmesi ve gidilecek ülkedeki mevzuatın da karşılanması gerekmektedir. Örneğin, bir öğretmen, yurtdışına gidebilmek için ülkesindeki öğretmenlik ruhsatına sahip olmalı ve çalışacağı ülkede de ruhsat belgesi almak durumunda olmalıdır. Aynı zamanda, öğretmenin gideceği ülkenin vatandaşı olmaması durumunda, geçerli bir geçiş belgesine sahip olması da gerekebilir.

Dolayısıyla Yurt dışı öğretmenlik için bütün ülkeler dil şartı istememektedir.
Evet, belli bir düzeyde dil bilgisine sahip olmak, çoğu ülkede yurtdışında öğretmenlik için gereklidir. Genellikle öğretmenler için belirli bir düzeyde İngilizce bilgisi istenir. Bu durum, pazarlamaya göre değişebilir. Bazı ülkelerde mesleki dillerin öğretilmesi gerekebilir. Örneğin İspanya'da, öğretmenler hispanice bilmelidir.

Türkiye'deki çoğu üniversitenin Almanya'da denkliği var. Dolayısıyla genel olarak hangi üniversite olursa olsun yurt dışında öğretmenlik yapmanıza engel değil.
Türkiye'den Almanya'ya çalışma izni alabilmek için belli koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Türkiye'den Almanya'ya çalışma izni almak için, öğretmenin Almanya'da çalışması için gerekli olan, eğitim ve kariyer alanlarında uygun diploma ve belgelerinin olması gerekmektedir. Ayrıca öğretmenin Almanya'da çalışmayacak diğer ülke vatandaşlarının arasındaki rekabet göz önüne alınarak, mesleki tecrübelerinin, yeteneklerinin ve dil bilgilerinin de dikkate alınması gerekmektedir. Eğer bu koşulların tamamı sağlanırsa, Türkiye'den Almanya'ya çalışma izni alabilir.