Sıfır Atık Belgesi E-Devlet


Sponsorlu Bağlantılar

Sıfır atık belgesini vermek üzere, Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri yetkilendirilmiştir. temel seviyede sıfır atık belgesi almakla yükümlüdür. Sıfır atık belgesini almak üzere başvurular Sıfır Atık Bilgi Sistemi üzerinden yapılır.
Sıfır atık belgesi, Türkiye'de çevreci çalışmalarla ilgili kamu kurumlarından alınabilir. Örneğin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın merkezi veya yerel temsilciliklerinden, bu belgeyi almak mümkündür. Belgenin alınması için gerekli bilgileri ve önemli dokümanları sunmanız gerekecektir. Ayrıca, belgenin alınması için Çevresel Sertifikasyon Kurumu nezdinde bir sınavdan başarıyla geçmeniz gerekebilir.

1- Sıfır Atık Bilgi Sistemi Kullanıcıları EÇBS (Entegre Çevre Bilgi Sistemi) Kayıt İşlemlerini tamamlamalı, 2-Sistem tarafından otomatik oluşturulan formun çıktısına alarak, kaşe ve imzalı olarak “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü” ne başvuru yapılmalıdır.
Sıfır Atık Belgesi, belirlenen kurallara uygun olarak atık yönetimi yapan kişilerin ya da kurumların alacağı bir belgedir. Sıfır Atık Belgesi almak isteyen kişi veya kurumlar; ilgili çevre il müdürlüğünden sıfır atık yönetim sistemi üzerinde Sıfır Atık Belgesi için bir form doldurmalı ve imza atmalıdır. Bu form, kurumun çevreye vereceği sorumlulukları detaylı olarak ortaya koymaktadır. Diğer taraftan, Sıfır Atık Belgesi almak için, yerel çevre koruma kurumundan izin alınması gereken değişik yasal prosedürler de vardır. Bu prosedürler arasında, belge için gerekli tüm evrakların sağlanması, çevreye verilecek taahhütlerin onaylanması ve çevre koruma kurumunun denetimlerine tabi olma gibi maddeler bulunmaktadır. Son olarak, Sıfır Atık Belgesi'ni alabilmek için tüm prosedürlerin tamamlanması ve uygulanan çevre koruma kurallarına uyulması gerekmektedir.

Üreticiler, e-devlet şifresi ile https://ecbs.cevre.gov.tr adresinden Entegre Çevre Bilgi Sistemi'ne giriş yaparak Atık Yönetim Uygulaması altında yer alan beyan formlarını (TABS) doldurup onaylayarak çıktı alabileceklerdir.
E-Devlet atık beyanı, kamu idaresinin internet platformu üzerinden yapılan atık geri dönüşüm ve tasfiye faaliyetlerine dair beyanlardır. Atık beyanı, 1 Temmuz 2008'den itibaren kamu kurumları tarafından zorunlu hale getirilmiştir. E-Devlet atık beyanının işlemleri şu şekilde gerçekleştirilir: 1. Atık Beyanı Sistemine Giriş: Atık Beyan Sistemi’ne giriş yaparak “Atık Beyanı Aktar” alanına tıklamalısınız. 2. Atık Kayıt Numarası: Devlet Atık Yönetim sisteminde atık kayıt numarası verilmesi için beyan sistemine giriş yapmalısınız. 3. Atık Beyan Formu: E-Devlet üzerinden, atık beyanınızı doldurmalısınız. Bu formda; atığın tanımı, miktarı, cinsi, kullanım alanı ve kaynaklandığı yer bilgileri ve benzeri detail bilgiler girmelisiniz. 4. Atık Beyanının Onaylanması: Doldurduğunuz formu onayladıktan sonra, sistem tarafından oluşturulan atık kaydının geçerli olduğu belgelenmelidir. 5. Atık Beyanının Teslim Edilmesi: Algoritma tarafından oluşturulan atık kaydının onaylandığının bilgisi ile beraber sistemde kayıtlı olan adreslere atık beyanının teslim edilmesi gereklidir. 6. Atık Beyanının Kabul Edilip Kapatılması: Sistem tarafından atık beyanının teslim edildiğinden sonra, atık beyanı alan kişi veya kurumlar onaylamaları durumunda, beyanın kapatılmasını takiben atık kaydının son haline dönüşür.

“(4) Bina ve yerleşkelerin, sıfır atık yönetim sistemini kurarak EK-1'de yer alan uygulama takvimi doğrultusunda sıfır atık belgesi almaları zorunludur.
Hayır, sıfır atık belgesi almak zorunlu değildir. Ancak, çevre yönetimi ve çevreye duyarlılık konularında çalışan firmalar veya hobby amaçlı atıkların nakli üzerine faaliyet gösteren bireylerin bu belgeyi almalarının faydalı olacağı düşünülmektedir. Belge ile doğaya ve insan sağlığına zarar vermeyi önlemek için kullanılan malzemelerin, araçların ve teknolojilerin doğru şekilde uygulanmasının da sağlanacağı vurgulanmaktadır.

Kurum, kuruluş, bina ve yerleşkeler bünyelerinde sıfır atık sistemini oluşturduktan sonra Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) üzerinden Sıfır Atık Bilgi Sistemine gerekli bilgi ve belgelerin girişleri yapılarak temel seviye sıfır atık belgesine başvuruda bulunurlar.
Sıfır atık belgesine başvurmak için, ilgili firmaya öncelikle başvuru dosyası oluşturulmalıdır. Bu dosya belediyeden temin edilecek sıfır atık uygulama dökümanının imzalanmış bir nüshası, iltihak alınmış kurs raporunu, bina kullanma izinleri, planı, irtifak ve minimum standartlar dahil olmak üzere şirkete ait dokümanları kapsamalıdır. Daha sonra bu dosya en yakın belediye bürosu ve ilgili çevre müfettişliğine teslim edilmelidir. Eğer başvurunuz onaylanırsa, sıfır atık uygulaması için yapılacak tüm düzeltmeler ve değişiklikler ilgili Belediye Bürosu tarafından kontrol altına alınacak ve bunlar uygun olduğunda Sıfır Atık Belgelendirme Programına girilmesi için gerekli olan Sıfır Atık Belgesi verilecektir.

Bu kapsamda yapılan düzenlemeyle, 1 Haziran 2020 itibarıyla kamu kurum ve kuruluşlarının, 31 Aralık 2020 itibarıyla da nüfusu 250 binin üzerindeki büyükşehir ilçe belediyelerinin Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne geçişinin tamamlanması zorunluluğu getirildi.
Türkiye'de, herhangi bir ticari veya sanayi faaliyetinde bulunan işletmelere zorunlu olarak Sıfır Atık Belgesi almaları gerekmektedir. Bu belge, sanayi faaliyetlerinin gerçekleştirdiği süreçlerin kontrolünü sağlamak amacıyla çevre kodlarına uygun şekilde verilmektedir.

(3) Sıfır atık belgelerinin geçerliliği beş yıldır. Belge alma yükümlülüğü bulunan yerler, belgenin geçerlilik süresi dolmadan üç ay önce belgenin yenilenmesi için başvuruda bulunurlar ve belge süreci yeniden başlar.
Sıfır Atık Belgesi her bir faaliyet süresi sonunda yenilenmesi ve 3 yıl geçerlilik taşıması gerekmektedir.

Bina ve yerleşkeler tarafından kurulan sıfır atık yönetim sisteminin Bakanlığımızca kayıt altına alınarak resmîleştirilmesi için öncelikli olarak temel seviyede sıfır atık belgesinin alınması zorunludur.
Sıfır atık belgesi, sektörlerin çevresel yönden sürdürülebilir ve sürekli gelişen çevre dostu uygulamalara katılmalarını sağlamak için tasarlanan bir sertifikadır. Belge almak isteyen şirketler, toplam atıklarının ne kadarını geri dönüștürmeyi veya atıkların nerede işlem görebileceğini gösteren dokümanlar sunmalıdır. Belge sahipleri, gerekli çevresel standartları karşılayan kuruluşlara atıklarınızı daha verimli ve daha az maliyetli bir şekilde işlemek için göndermeye teşvik edilir. Sonuç olarak, bu belgeler çağdaș çevresel standartlara uygunluk sağlamak için şirketlerin çevresel sürdürülebilirliğini desteklemek için kurulmuştur.