Mecburi İlköğretim Çağı Dışına Çıktı (Yön. 19. Maddesi)


Sponsorlu Bağlantılar

MADDE 19 – (1) İlköğretim kurumlarına kayıtlı öğrencilerden; a) Mecburi ilköğretim çağı dışına çıkan ilkokul öğrencileri, ders yılı sonuna kadar öğrenimlerine devam ettirilir. Bu öğrencilere öğretim yılı sonunda Öğrenim Belgesi EK-3 verilerek yaygın eğitime yönlendirilir.
Türkiye'de ilköğretim çağı sonlandırarak öğrencilerin ortaöğretime geçiş yapmaları için 15 yaşında olmaları gerekmektedir.

Mecburi ilköğretim çağı, 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter.
Mecburi ilköğretim çağı, çocukların 8 yaşından itibaren başlayıp 12 yaşına kadar devam eden dönemi ifade eder. Bu yaş aralığı ülkelerin yasalarına göre farklılık gösterebilir; ancak genellikle 8 ile 12 yaş arasında kapsanır.

MADDE 3. Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. İlkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır.
Öğrenim çağı dışına çıkılmasının zamanı, kişinin en son ne zaman okula gitmeye başladığına göre değişir. Türkiye'de öğrenim çağı dışına çıkılma yaşı her birey için 18 yaşından itibaren geçerlidir. Ancak hukuki taleplerle, çocuğun 18 yaşını doldurmadan önce ebeveynleri adına önceki yaşa dayanarak evliliğe izin verilebilir. Bu durumda, o çocuk öğrenim çağı dışına çıkmış olur.

"Mecburi ilköğretim çağı 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlar, 14 yaşını bitirip 15 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter."
Öğrenciler 6 yaşından itibaren okula kayıt yaptırabilirler. Ancak Genel Müdürlük tarafından belirlenen usullere göre, 11 yaş ve üzerindeki öğrencilerin kayıtları silinir.

Merhaba öğretmenim,bir öğrencinin kaydının silinebilmesi için zorunlu eğitim yaşını bitirdikten sonra 2 yılın geçmesi gerekiyor.Yönetmeliğin 31. maddesinin (b) bendine göre öğrencinizin 2 yılı daha var.
Mecburi eğitim kaç yıl oldu konusunda kişisel tercihe göre değişkenlik gösterir. Türkiye'de mecburi eğitim genel olarak 8 yıl olarak uygulanmaktadır. Ancak bazı okullar 6 yıllık ve bazıları da 12 yıllık programlara sahip olabilirler.

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir.
Okul müdürü en fazla 5 günlük öğrenci izni verebilir, ancak ebeveynlerin öğrencinin tatili için uygun bir sebeple arzusu halinde, okul müdürü daha uzun bir süre onaylayabilir.

Madde 29- Okul yönetimince kabul edilebilir özürüne dayalı olarak bir öğrenciye velisinin yazılı bildirimi üzerine bir ders yılında en çok on beş güne kadar izin verilebilir. Bu izinler, en az yarım gün olmak üzere parça parça veya toptan verilebilir.
Türkiye'de ilköğretimin zorunlu hale getirilmesi 1937 yılında TBMM tarafından kabul edilen ve 18 Nisan 1938 tarihinde yürürlüğe giren 8/3305 sayılı "İlköğretim Kanunu" ile gerçekleşti.

27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinden sonra 1961 tarihinde 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu kabul edilerek, ilköğretim ile ilgili mevzuat bir araya toplanmıştır. Kanun ile ilköğretim 6-14 yaş grubu için zorunlu olmuş, ancak geçici üçüncü madde ile bu zorunluluk yalnız ilkokul kısmı için uygulanmıştır.
1882 Meclis-i Vükela Kanunu ile zorunlu bir şekilde ilköğretime başlanmıştır.