Zorunlu Eğitim Kaç Yıl 2022


Sponsorlu Bağlantılar

Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunla eğitim sisteminde başlayan yeni dönemin iki temel amacından biri toplumun ortalama eğitim süresini yükseltmek, diğeri ise eğitim sisteminin bireylerin ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerinin gerektirdiği yönlendirmeyi mümkün kılacak şekilde ...
12 yıllık eğitim zorunlu değildir. Ancak, çoğu devlet kamu okulları 12 yıllık eğitimi tamamlamış öğrencilerin sınava alınmasını gerekli kılmaktadır. İki yıllık özel sektör okullarıyla özel dersler de verilmesine rağmen bu yeterli değildir. 12 yıllık eğitim, çoğu şüphesiz ki önemli bir adımdır ve hedefe ulaşabilmek için bireylere faydalıdır. Karşılaşılan diğer zorluklar nedeniyle, 12 yıllık eğitim zorunlu değildir ancak çoğu durumda önerilir.

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir.
Zorunlu eğitim 6 yaşında başlayıp 17 yaşında bitmektedir. Eğitim süresi içerisinde, ilkokul 5. sınıfta ve ortaokul 8. sınıfta biterken, lise 4 yıl sürmektedir.

Madde 3 – (Değişik:27/6/2019-7180/2 md.) Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar.
Zorunlu eğitimin 8 yıl olarak değiştirilmesi, 2018'de kanunla kabul edildi ve 2019 yılında yürürlüğe girdi.

Sekiz Yıllık Kesintisiz Zorunlu Eğitim4306 sayılı kanun 1997 - 1998 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlamıştır. Böylece 28 Şubat kararları, 5 yıllık ilkokul ve 3 yıllık ortaokul eğitimi birleştirilerek sekiz yıllık kesintisiz bir ilköğretim sürecinin yasallaşmasını sağlamıştır.
Türkiye’de 8 yıl zorunlu eğitim, 2016 yılında iki yıllık bir ücret karşılığında öngörülmüştür. Zorunlu eğitimin 12 yaşında tamamlanması için çocukların liseye giriş yaşı anayasal derece olarak belirlenmiştir. Bu yaş, anayasanın temel ilke ve prensiplerine göre, erkekler için 15 ve kızlar için 14'tür.

1997-1998 Öğretim yılında başlatılan sekiz yıllık zorunlu Eğitim uygulamasında bir öğretim yılı geride kalmıştır.
Liseye gitmeme durumunda alacağınız eğitim tam olarak değişmeyecek ancak liseden çıkınca alabileceğiniz bazı özel fırsatları kaçıracağınız da bir gerçek. Örneğin, mezuniyet sonrasında kullanabileceğiniz doktor ve avukat gibi kariyerlerde sertifikalar, diploma ve diğer sertifika programlarını kaçıracaksınız. Ayrıca üniversiteyi tamamlayıp diplomaya başvurmadan yüksek öğrenim görebilme imkanınız da olmayacak. Ancak hakkınızda kredi notu verilemediğinden, en iyi olanaklar arasında liseyi bitirmeyi tercih edebilirsiniz.

Mevcut mevzuata göre çocuğunu ilköğretime göndermeyen veliye, çocuğun okula devam etmediği her gün için 15 lira idari para cezası veriliyor. Bu para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebeplerini okul idaresine bildirmeyen veliye, 500 lira idari para cezası veriliyor.
Eskiden lise yaklaşık 12 yıl süren orta öğretim programıydı. Programın sonunda, lise bitirme sınavına giren öğrencilerin diploma almaları için başarılı olmaları gerekirdi.

O dönemelrde 3 yıl olan lise eğitim ve öğretim süreci artık 4 yıl. Hangi sınıftan bırakırsanız bırakın. Kaç krediniz olursa olsun. Liseler 3 yıl iken eğitim aldıysanız 4 yıla tamamlayacaksınız.
Zorunlu eğitim, Türkiye'de her çocuğa altı yaşından itibaren zorunlu olarak sunulan temel eğitim süresidir. Bu süre 8 yıldır.

Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunla eğitim sisteminde başlayan yeni dönemin iki temel amacından biri toplumun ortalama eğitim süresini yükseltmek, diğeri ise eğitim sisteminin bireylerin ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerinin gerektirdiği yönlendirmeyi mümkün kılacak şekilde ...
Ülkemizde okumak zorunlu olarak yasal olarak belirlenmiş yaş 16'dır. Bu yaştan önce tüm çocukların okula gitmesi gerekmektedir. Okuma şartı 16 yaşına kadar kesinlikle uygulanmaktadır.