Yeşil Pasaport Hakkı Sorgulama


Sponsorlu Bağlantılar

– Bunun için direk olarak https://www.turkiye.gov.tr/nvi-pasaport-basvuru-durum-sorgu linkini kullanabilirsiniz.
Yeşil pasaport hakkınıza ilişkin bilgilere, Kulaklık E-Devlet Portalı’na kayıtlı ad ve şifrenizi kullanarak girerek ulaşabilirsiniz. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı İkamet ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü'nce verilen yeşil pasaportların listesini http://www.goc.gov.tr üzerinden de dosya olarak yayımlanmıştır.

Nasıl Alınır? Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Yeşil pasaport sahipleri, uluslararası bilimsel kuruluşlar tarafından resmi olarak tanınan araştırmacılar ve tam zamanlı çalışanlar olarak tanımlanır. Pasaport sahipleri, resmi davetlerde, ricada bulunmak üzere ülkeler arası seyahat etmek için izin almak için anlaşmalı bölgelere veya diğer ülkelere resmi olarak gidebilir. Bazı ülkeler, bilim adamlarına ve akademisyenlere pasaport sırasının erken olması için özel vize imkanı sunmaktadır.

Kaç yıllık memuriyet hizmeti olduğuna bakılmaksızın birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda çalışanlar yeşil pasaport alabilir.
Yeşil Pasaport hakkı, her vatandaşın sahip olduğu devlet kimliği ile sınırlıdır ve bu hak kişinin pasaportlu olup olmamasından bağımsızdır. Yeşil Pasaport hakkının dereceleri yoktur. Ancak, Yeşil Pasaport sahiplerine kimliklerine gösterilen vize istisnalarının farklı derecelerde olması mümkündür.

MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanununa tabii olarak fiilen 10 yıl çalışan Kamu çalışanlarının Hususi Pasaport (YeşilPasaport) hakkından yararlandırılması hükme bağlanmaktadır.
Memurlar, standart pasaport içinyeterli etki alanına sahip olduktan sonra, yeşil pasaportalmak için ayrı bir başvuru yapmak zorundalar. Yeşilpasaport alınması için mevzuatlar her ülke için farklı olabilir.

Yeşil pasaport, yalnızca devlet memuru olarak çalışan kişilere ve Emekli Sandığı ile bağlantılı çalışan kişilere verilir. Yeşil pasaportun en önemli avantajlarından biri, belirli bir gün sayısıyla sınırlı olmak koşuluyla bazı ülkelere vize olmaksızın giriş ayrıcalığı sağlamasıdır.
Hayır, yeşil pasaport herkese çıkarılamaz. Yeşil pasaport, sadece belli koşulları yerine getirmiş olan kişilere verilir. Bu koşulların arasında düzenli olarak maaş alan çalışanlar, askerlik görevini tamamlayanlar veya izin verilmiş olan göçmenler bulunur.

10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 3796,50 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 3295,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir. Bu tutarların toplamında ise 3796,50 ödemiş olacaksınız. 2022 yılında toplam 1703 TL ödenirken bu sayı 2023 yılında yapılan güncelleme ile 3796,50 TL'ye ulaşmıştır.
10 yıllık Yeşil Pasaport ücreti, Türkiye Cumhuriyeti'nde geçerli olan 6 aylık Birleşik Krallık vatandaşlığı için 300 TL'dir.

Süresi dolan hususi pasaportlar 5 yıl daha uzatılabilecek05 Mayıs itibariyle hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle geçerlilik süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan hususi pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlandı.
Yeşil pasaportlar 10 yıl geçerli olmaktadır.

* Hususi damgalı (Yeşil) pasaportlar harçtan muaftır. Bu nedenle hususi pasaport alacaklar sadece cüzdan bedeli olarak belirlenen ücreti ödeyeceklerdir. Bunun dışında hiçbir ücret ödenmemelidir.
Yeşil pasaport ücreti her ülkeden ve her vatandaş için değişiklik göstermektedir. Pasaport ücretinin ne kadar olduğu, pasaport alımının gerçekleştirileceği ülke yetkililerinden sorulmalıdır.