Yeşil Pasaport Defter Bedeli Ödeme


Sponsorlu Bağlantılar

Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)
Yeşil Pasaport Defter bedeli, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen konular hakkında yetkilendirilmiş olan banka aracılığı ile ödenmektedir. Bu bankalar arasında Garanti Bankası, Akbank, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Türkiye Finans ve Ziraat Bankası bulunmaktadır.

Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.) birlikte tahsil etmektedir.
Hayır, yeşil pasaportta defter bedeli ödenmez. Yeşil Pasaportalara sahip olanlar, vize ve giriş ücretlerinden muaf tutulurlar. Bu kişilerin, her bir ülkeye giriş öncesi, ilgili ülkenin çıkış ve giriş izinlerini almaları gerekir.

Yeşil Pasaport Yenileme ÜcretiYeşil pasaport harcı alınmamaktadır. Hem ilk kez hususi pasaport alacaklardan hem yenileme yapacaklardan sadece defter bedelini ödemeleri talep edilmektedir. 2023 yılı yeşil pasaport defter bedeli ise tüm başvuru süreleri için 501 TL'dir.
Yıllık yeşil pasaport defter ücreti 70 TL'dir.

10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 3796,50 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 3295,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
Yeşil pasaport defter bedeli 15 İsviçre Frangı'dır.

Harç bedelinden muaf tutulan yeşil pasaport almaya uygun kişiler sadece yeşil pasaport defter bedeli olan 225 TL'yi ödeyerek başvuru yapabilmektedir.
Yeşil pasaport defter bedeli, yurt dışına çıkmanın ilgili ülkenin kurallarına göre olduğu takdirde, vize başvurusu sırasında ödenir.

Pasaport defter bedelinin en büyük özelliği ise tüm pasaport süreleri için aynı olmasıdır. Yani 6 aylık pasaport alacak olan kişi de 10 yıllık pasaport alacak olan kişi de 180,00 TL ödeyecektir. Belirlenmiş olan pasaport defter bedeli ödeme işlemi pasaport alma ve başvuru oluşturmadan önce ödenmelidir.
Hayır, yeşil pasaport süresi uzatmada defter bedeli ödenmez. Ancak, pasaporta yeni bir pasaport fotoğrafının yapılması durumunda, belgeyleme bedeli ödenmesi gerekebilir.

Hayır, süre uzatımında yeni bir defter düzenlenmediğinden ücretsiz olarak işlem yapılmaktadır.
Yeşil pasaport defter, 10 yıl geçerli olmaktadır.

Yeşil Pasaport Süresi: Yeşil pasaport en fazla 5 yıllık verilir. Güncelleme: Mayıs 2022 itibari ile 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi, yeni nesil yerli e-pasaportla 10 yıla çıktı. Yeşil Pasaport Yenileme: Eskiden pasaportlar süreleri bittiğinde yeni bir kaşe ile yenilenirdi.
Hayır, yeşil pasaport harçtan muaf değildir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait olan yeşil pasaportlulara vize işlemlerinde uzun süreli izinler vermektedir. Ancak bu pasaport sahiplerinin döviz kurallarına uymaları gerektiğinden, döviz alımı veya satımı yapan kişilerin döviz hesaplarını bir bankaya kayıt ettirmeleri gerekmektedir. Döviz alım veya satımı yapılan kişilerin bu bankadan harç alınması gerekmektedir. Bu durumda yeşil pasaport sahipleri de harçtan muaf değildir.