Yeşil Pasaport Kimlere Verilir


Sponsorlu Bağlantılar

Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan (3 yıllık toplam ihracatı 1.5 milyon dolar üzerinde olan) ihracatçı firma temsilcilerine yeşil pasaport verilir.
Yeşil Pasaport programı, Türkiye'de çalışan veya oturma izni almış sürekli göçmenlerin Türkiye'nin seyahat gümrüklerinden daha kolay geçiş sunmasına olanak sağlayan bir vize programıdır. Bu program, ülkemizde istihdam ettikleri iş gücünden doğan haklarını koruma amacıyla geliştirilmiştir. Yeşil pasaport ayrıca belli ülkelerde ve bölgelerde anlaşmalı olan Türkiye vatandaşlarının bu ülkelerde yaşamaya, çalışmaya ve ticaret yapmaya olanak sağlamaktadır.

Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Devlet Memurları yeşil pasaport alma hakkına sahip değiller. Yeşil Pasaport, sadece 5 yıllık veya daha uzun süreli turist vizesi için geçerlidir.

MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanununa tabii olarak fiilen 10 yıl çalışan Kamu çalışanlarının Hususi Pasaport (YeşilPasaport) hakkından yararlandırılması hükme bağlanmaktadır.
Yeşil pasaport, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen bir uluslararası geçerli pasaporttur. Bu pasaport vasıtasıyla, dünya çapında kolay ve sorunsuz seyahat hakkı elde edilmektedir. Yeşil pasaport, avrupa ülkelerinde 90 güne kadar, ABD, Kanada ve Avustralya ülkelerinde ise 1 yıla kadar geçerli olmaktadır. Ayrıca, bu pasaporta sahip olan kişiler, isterlerse evrak ya da işlemlerle aranması gereken ülkelere girmeden önce pasaport kontrolü aşamasında öncelikli olarak işleme alınırlar.

Yeşil pasaport almak içinse kamuda çalışma ya da kamudan emekli olma şartı aranır. Yeşil pasaporta sahip olanların çocukları da belirli ülkelere vize almadan seyahat edebilir. Türk vatandaşları Schengen vizesi uygulayan Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yeşil pasaportla dünya genelinde çok sayıda ülkeyi görebilir.
Yeşil pasaport almak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir. Daha sonra 15 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. Ardından Türk vatandaşlığını kanıtlamak için nüfus cüzdanı veya kimlik belgesini sunmanız gerekir. Ayrıca gerekli olan pasaport başvuru formunu doldurup yetkili kurumlara sunmanız ve gerekli evrakları ibraz etmeniz gerekir. Son olarak, başvurunuz onaylandığında, görevli bir memur sizden belirli bir ücret karşılığında yeşil pasaport almanızı sağlayacaktır.

İl Nüfus Müdürlüğünden Randevu Alınepasaport.gov.tr adresinden, seçtiğiniz İl Nüfus Müdürlüğü'nün takvimini görüp size uygun olan bir zamana randevu alabilirsiniz. Yeşil pasaport başvurusu sadece İl Nüfus Müdürlüğü'nden yapılabilmekte ama herhangi bir şehirde başvurabilirsiniz.
Yeşil Pasaport, ABD vatandaşlarının kolaylıkla gezginlik yapmasına olanak sağlayan bir pasaport türüdür. ABD vatandaşları, gezi ve ticaret için gerekli olan vizeye direk erişim elde etmek için bu pasaportu satın alabilirler. Sağlamdan çıkan yeşil pasaport, tek renkte basılır ve dört sayfadan oluşur. Bu pasaport normal pasaporttan daha gelişmiş güvenlik özelliklerine sahiptir ve kimlik doğrulama ve ABD hükümetine bağlılık taahhütleri arasında yer alır. Birçok ülkede, bu pasaportla sağlanan kolaylıktan faydalanmak için geçerli olmayan sınırlı sayıda oturma izni mevcuttur.

Bakanlar Kurulu 22.03.2017 tarihinde “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar”a dair aşağıdaki yasayı çıkarmış: Son üç takvim yılında (2019, 2020, 2021) yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan ihracat yapan firma temsilcilerine yeşil pasaport veriliyor.
Hayır. Yeşil pasaport sadece belirli ülkelerin vatandaşlarına ve belirli durumlarda AB üyesi ülkelerin yabancı uyruklu vatandaşlarına verilir. Bu vatandaşlar, diğer üye ülkelerin sınırlarında kolayca seyahat etme olanağına sahip olurlar.

Yeşil pasaport, yalnızca devlet memuru olarak çalışan kişilere ve Emekli Sandığı ile bağlantılı çalışan kişilere verilir. Yeşil pasaportun en önemli avantajlarından biri, belirli bir gün sayısıyla sınırlı olmak koşuluyla bazı ülkelere vize olmaksızın giriş ayrıcalığı sağlamasıdır.
Normal bir insan vatandaşı olduğu ülkenin pasaportunu alır.

Bordo Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir? (Umumi Pasaport) Umumi kelimesi herkese açık anlamında kullanılan bir terimdir. Bordo renkli olan umumi pasaport, Türkiye Cumhuriyeti'nde Türk konsoloslukları, İçişleri Bakanlığı ya da yetkisi olan valilikler tarafından verilen pasaport türüdür.
Devlet memurları kamu kurumlarında çalışan, yetkililer tarafından atanan işgörenlerdir. Söz konusu çalışanlar, genel olarak devlet kurumlarında çalışan; müfettişler, hâkimler, avukatlar, idareciler, muhasebeciler, asistanlar, büro çalışanları, sekreterler, sosyal hizmet uzmanları ve diğer kamu sektöründe çalışanlar olarak sınıflandırılabilirler. Kamu işçileri olarak da adlandırılan bu çalışanlar vatandaşların vergileriyle desteklenen bir devlet kurumunda çalışmaktadırlar.