Yeni Kimlik Çıkarmama Cezası


Sponsorlu Bağlantılar

Bu ceza miktarı 2023 yılı için aşağıdaki gibidir; Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 166 TL.
Kimlik yenileme yapılmazsa, kişinin kimliğini doğrulamanın başka türlüsü bulunmaz. Kimlik, kişinin kimliğini ve kişisel bilgilerini doğrulama ve kaydetme amacıyla yaygın olarak kullanılan bir belgedir. Bu belge olmazsa, kişinin sosyal hizmetler için başvuru haklarından faydalanması veya ticari hesaplar açması gibi çeşitli faaliyetleri yerine getirmesi zorlaşır. Ayrıca, kimlik olmazsa kişinin oy kullanma hakkı da ortadan kalkacaktır.

Belirlenen tarihe kadar yenileme yapmayanlar içinse idari para cezası uygulanacak. Kimlik ve ehliyette yeni dönem başlıyor. Ehliyette yenileme süresi 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek. Eğer bu tarihe kadar ehliyetini yenilemeyenler olursa idari para cezası ile karşı karşıya kalacak.
Nüfus cüzdanı istemi hayatın her alanında karşımıza çıkabilecek durumlarda zorunlu olarak istenebilir. Ancak, nüfus cüzdanına sahip olmak bir zorunluluk değildir. Örneğin, sağlık hizmetlerinden yararlanmak için, bankacılık işlemleri için veya pasaport başvurusunda nüfus cüzdanı istenebilir. Bu durumlar dışında zorunlu olmamaktadır.

Kanunen herkesin sahip olması gereken kimlik kartları yurt dışında da geçerli olabilmesi ve sorgulama işlemlerinin daha kolay olması için çipli hale geldi. Bu yüzden eski tip nüfus cüzdanını kullananların 2024 yılına kadar kimlikleri yenilemesi gerekir.
Kimlik çıkarma cezası, çalıntı, sahte veya çalınma olasılığı olan bir kimliği kullanmaya çalışan bir kişiye uygulanan yasal ceza olarak tanımlanabilir. Kimlik çıkarma cezası, hem federal olmayan hem de federal kanunlara göre belirlenir. Federal hükümetinin uyguladığı cezalar, özellikle Teftiş Yasası ve Kaçakçılık Yasası tarafından belirlenir. Federal hükümet tarafından uygulanan kimlik çıkarma cezaları arasında, 1000 ABD Doları'na kadar para cezası veya 1 yıla kadar hapis cezası bulunur. Ayrıca bazı eyaletler de kimlik çıkarma cezası uygulayabilir. Bazı eyaletlerde para cezası veya hapis cezası daha yüksek olabilir. Örneğin; Maryland'de, kimlik çıkarma suçunun işlenmesi durumunda suçlu 25 bin ABD Doları para cezası veya 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.

Nüfus ve aile cüzdanını kaybetmenin cezası 67 TL para cezasıdır. Ancak her türlü doğal afet, gasp, hırsızlık, yangın ve terör nedeniyle nüfus ve aile cüzdanlarının kaybedilmesi ve bu hallerin belgelenmesi durumunda bu para cezası uygulanmaz. Yeni Doğan Bebeğe Nüfus Cüzdanı Nasıl Çıkartılır?
Ülkemizde nüfus cüzdanı kaybetme paralı ceza yoktur. Nüfus cüzdanı kaybettiğiniz takdirde ilgili kaymakamlık ya da mülki idare amirine müracaat etmeniz ve yeni bir nüfus cüzdanı almanız gerekmektedir.

Kayıp Kimlik Cezası ve Gerekli Belgeler Nelerdir? 75 TL tutarındaki kayıp kimlik çıkarma ücretinin öncelikle ödenmesi gerekir.
2023 yılında, Kimlik Yenilenmezse Cezası olarak 50 TL ceza uygulanacaktır.

Bu ceza miktarı 2023 yılı için aşağıdaki gibidir; Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 166 TL.
Yeni bir kimlik için ücretler kişiden kişiye değişim gösterebilir. Türkiye'deki ücret, yerinden yerine göre değişebilir ancak genellikle 15 TL'den başlayıp, en fazla 65 TL'ye kadar çıkabilir. Bununla birlikte, herhangi bir ilave harcama olup olmadığına bağlı olarak, bu ücretler daha yüksek olabilir.

Kimlik Kartı Ücreti Ne Kadardır? Kimlik Kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 TL, Değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 33 TL'dir.
Kimlik kartı ücretini Merkezi Kimlik Yönetimi Merkezi'ne yatırmak gerekmektedir. Merkezi Kimlik Yönetimi Merkezi ile ilgili bilgi bulmak için iletişim sayfasına gidip ilgili yerin adresine, telefon numarasına veya e-posta adresine ulaşabilirsiniz.

T.C Kimlik Kartı/Sürücü Belgesi/Pasaport Bedelleri için Anlaşmalı Bankalar, PTT Şubeleri, Vergi Dairesi Veznesi veya İnteraktif Vergi Dairesi https://iyd.gib.gov.tr adresinden ödeme yapılabilir.
Kimliğinizi bulmanız çok iyi bir başlangıç. Şimdi, kimliğinize sahip çıkmalı ve onu korumalısınız. Bunu yapmak için, kimlik belgelerinizi güvenli bir yerde saklamalı ve onlara erişiminizi kısıtlayan güvenlik önlemleri almalısınız. Aynı zamanda, kimliğinizi değiştirmek istediğiniz herhangi bir şeyde (örneğin kredi kartı alımlarında) kimliğinizi doğrulamanıza yardımcı olacak güvenlik önlemleri (örneğin parmak izi tarama) almalısınız.