Yeni Engelli Rapor Oranları 2022


Sponsorlu Bağlantılar

Yönetmeliğe göre “ağır özürlü”; özür durumuna göre özür oranı %50 ve üzerinde olduğu tespit edilenlerden günlük yaşam aktivitelerini başkalarının yardımı olmaksızın yerine getiremeyeceğine özürlü sağlık kurulu tarafından karar verilen kişilerdir.
Raporlar genellikle, belirli hastalıkların teşhisinin doğrulanması ve/veya saptanması için yapılan değerlendirmeler ve/veya testlerden elde edilen sonuçlar için verilir. Raporlar, enfeksiyon hastalıkları, açık kalp cerrahisi ve kalp rahatsızlıkları, diyabet, kanser, kalıtsal hastalıklar, rahim ve üreme sistemi bozuklukları, beyin ve sinir hastalıkları, deri hastalıkları, cilt rahatsızlıkları, kalp hastalıkları, astım ve alerjik hastalıklar gibi birçok hastalık için verilmektedir.

Engelli raporu alabilmek için istenen oran en az %40 olarak belirlenmiştir. %40'ın altında orana sahip olanların engelli raporu alması mümkün değildir. Engelli raporu almak için sizden talep edilen test ve muayenelerin tamamından geçmeniz gereklidir.
Özür oranı özürlülere verilen özür derecelerine göre değişmektedir. Türkiye'de, özür sahibi kişilere kendi aralarında 4 farklı sınıflandırma yapılmaktadır. Bu sınıflamaya göre; -Yüzde 40'dan az özürlü olarak nitelendirilenler; -Yüzde 40 ile yüzde 70 arasında özürlere sahip olanlar; -Yüzde 70 ve üzerinde özür oranına sahip olanlar; ve -Tamamen engelli olarak nitelendirilenler. Bu sınıflamaya göre, yüzde 40 oranından az özürlü olarak kabul edilmeyen kişiler, özürlü sayılmazlar. Yüzde 40 ve üzerinde özür oranına sahip olanlar ise özürlü sayılırlar.

İşe girdikten sonra engelli hale gelenlerden engel oranı%60'ın altında olanlar engelliler için erken emeklilik hakkını alırken, engel oranı (iş gücü kaybı oranı) %60 ve üzeri olanlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından malulen emeklilik hakkını alırlar.
Bir heyet raporu her durum için farklı olabilir. Örneğin, bazı projelerde tamamen tamamlanması gereken bir raporun %100'ünün gerçekleştirilmesi gerekebilirken, bazı projelerde sadece raporun ana fikirlerini veya en önemli noktalarını belirtmek ve özetlemek yeterlidir. Dolayısıyla, heyet raporunun yüzdesi tamamen raporun içeriğine bağlıdır.