Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Yaşadığı Sorunlar


Sponsorlu Bağlantılar

Araştırma sonucunda, rehber öğretmenlerin ve müdür yardımcılarının eğitim-öğretim sürecinde yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili bazı sorunlar gözlemledikleri tespit edilmiştir. Bu sorunların en başında dil, kültür farklılığı, dersle ilgilenmeme/öğretimden kopma ve uyum problemlerinin geldiği görülmektedir.
Yabancı ülkelerden ülkemize gelen kişilerin karşılaştığı sorunların başında dildeki anlaşılmazlık, dil eksikliği ve iletişim sorunları gelmektedir. Aynı zamanda alışveriş yapma, ulaşım, güvenlik ve çevreye uyum gibi konularda da sorunlar yaşanabilmektedir.

Yabancı uyruklu öğrenciler üzerine yapılan bir çalışmada bu öğrencilerin; yalnızlık, çekingenlik, uyumsuzluk ve kültürel şok ile psikolojik sorunlar yaşadığı da belirlenmiştir. Özellikle de evden uzak olma düşüncesi dünyanın her yerindeki yabancı öğrenciler için büyük bir sorun olarak belirtilmiştir.
Yabancı öğrenciler, Türkiye'de eğitim almak istediklerinde, ilk olarak Dış Ticaret Müsteşarlığına başvurmalıdırlar. Ardından öğrencinin seçtiği üniversite tarafından öğrenci kabulü için gerekli belgeler istenir ve onaylanırsa öğrencinin Türkiye’ye gelmesine izin verilir. Sonraki aşama, Öğrenci İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve imzalanan öğrenci vizesi almaktır. Daha sonra öğrencinin Türkiye'deki eğitim için gerekli olan giriş kartını alması gerekmektedir.

Türkiye'de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin oturma izni alması gerekir. Oturma izinleri yaşanılan şehirlerdeki Göç İdaresi tarafından verilir. İlgili yasaya göre yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra bir (1) ay içerisinde oturma izni almalıdır.
Yabancı uyruklu öğrenciler genellikle kontenjan sınırlamaları nedeniyle okuldaki öğrencilerin yüzdesini aşamazlar. Yerel kaynakların ve mevcut yönetmeliklerin izin verdiği ölçüde değişebilir.

Öğrenim bursu verilmesine ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Bir okula alınabilecek yabancı uyruklu öğrenci sayısı, o okulda okuyan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrenci sayısının yüzde otuzunu aşamaz.
En çok yabancı öğrencisi olan üniversite, ABD'de Boston Üniversitesi'dir. Üniversitede yaklaşık 10,000 yabancı öğrenci bulunmaktadır.

Ülkemizin bünyesinde yer alan uluslararası öğrenci sayısı, üniversiteler arasında büyük farklılık arz etmektedir. 2019-2020 eğitim yılında, en çok yabancı öğrenciyi bünyesinde barındıran üniversite 6 bin 661 yabancı öğrenci sayısıyla Anadolu Üniversitesi'dir.
Yabancılar ülkemize gelirken, karşılarında ilgili ve saygılı bir şekilde tavır almak gerekir. İlk olarak onların adlarını ve kim olduklarını sorarak başlamak, onlara sempatik bir şekilde muhabbet etmek ve onlara, özellikle yerel alışveriş merkezleri, barlar, restoranlar gibi mekanlar göstermek, kendi dillerinden anlayabilecekleri şekilde konuşmak gibi temel davranışlar sergilemek oldukça önemlidir. Ayrıca, ülkemizin kültürüne ve geleneklerine uygun bir davranış içerisinde olmalarını sağlamak da önemli bir konudur. Bu durumda, yabancıları aynı şekilde traktörünüzü paylaşmanız gerekiyorsa onlara bu imkanı vermek, onları misafir edip gezdirmek, yardımcı olmak gibi farklı durumlarda dahi onlara özen göstermek faydalı olacaktır.

Ülkemize göç eden insanlara nasıl davranmalıyız ? Farklı ülkelerden gelen göçmenlere ve mültecilere karşı saygı çerçevesinde olmak şartı ile yardımsever ve hoşgörülü davranmamız gerekmektedir. Farklı ülkelerden gelen insanlar için misafirperver olmak zorundayız ve onlara saygı göstermeliyiz.
Yabancıların sınır dışı edilmesi ülkelerin sınırlarını ve güvenliklerini korumak amacıyla Gümrük ve Emniyet Teşkilatları tarafından yürütülen bir prosedürdür. Bu prosedür ülkelerin geçerli mevzuatına bağlı olarak değişmektedir.

Türkiye'de ikamet eden yabancılar, çeşitli nedenlerden dolayı vatandaşı oldukları ülkelere gönderilmek üzere sınır dışı edilebilir. Sınır dışı kararı alma yetkisi valilikler ve İl Göç İdarelerine aittir.
Yabancı öğrenciler Türkiye'de üniversite eğitimleri kapsamında izin verilen süre içerisinde 20 saat çalışma izni alabilirler. Ancak, bu 20 saat, haftada 8 saat olarak kısıtlanmıştır ve farklı çalışma dönemlerinde bölünmüş ya da değiştirilebilir durumdadır. Özellikle geceler yarısında ya da yurtdışına seyahat gibi olağanüstü durumlarda söz konusu çalışma süresinin 20 saatten fazla olması mümkün olabilir.

Öğrencilerin çalışma hakkıMADDE 41 – (1) Türkiye'de öğrenim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler. Ancak, ön lisans ve lisans Yabancı Öğrenci Çalışma İzni hakkı, ilk yıldan sonra başlar ve haftada yirmi dört saatten fazla olamaz.
Türkiye, yabancı öğrencilere dünyanın en iyi eğitim veya kariyer olanaklarını sunmak için harika bir ortamdır. Akademik İngilizce yeterliliğine sahip öğrencilere, farklı alanlara göre lisans ve / veya yüksek lisans eğitim programları sunmaktadır. Türkiye modern bir ülke olmasına rağmen kültürüyle gurur duymaktadır. Öğrenciler, Türkiye'nin tarihini de öğrenebilir, bunu modern yaşam tarzıyla karşılaştırarak uluslararası eğitimlerini tamamlayabilirler. Ayrıca, ülkede harika bir yaşam maliyeti var, yani her şey çok ucuz! Yabancı öğrenciler, Türkiye'yi ziyaret etme fırsatının yanı sıra, Anadolu dilinden İngilizceye hızlı ve verimli bir şekilde geçebilirler.