Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Uyum Sorunları Anket


Sponsorlu Bağlantılar

Yabancı uyruklu öğrenciler üzerine yapılan bir çalışmada bu öğrencilerin; yalnızlık, çekingenlik, uyumsuzluk ve kültürel şok ile psikolojik sorunlar yaşadığı da belirlenmiştir. Özellikle de evden uzak olma düşüncesi dünyanın her yerindeki yabancı öğrenciler için büyük bir sorun olarak belirtilmiştir.
Yabancı ülkelerden ülkemize gelen kişilere karşı en büyük sorun dil anlaması ile dil öğrenme süreci olabilir. Ayrıca, farklı toplumsal, kültürel ve mevzuatlar nedeniyle göçmenlerin uyum sağlaması, ulusal yasalara uyması, vize ve çalışma izinleri için başvurularının değerlendirilmesi ve alacakları hizmetler ile ilgili bilgi edinmeleri de bulunmaktadır. Yabancı ülkelerden ülkemize gelen kişiler, aynı zamanda ekonomik olarak da ciddi zorluklarla karşı karşıya kalabilirler.

Öğrenim bursu verilmesine ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Bir okula alınabilecek yabancı uyruklu öğrenci sayısı, o okulda okuyan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrenci sayısının yüzde otuzunu aşamaz.
Yabancı uyruklu öğrencilerin okuldaki öğrencilerin yüzde kaçını geçemeyecekleri, her ülkede farklılıklar gösterebilir. Bazı ülkelerde yabancı uyruklu öğrencilerin okuldaki öğrencilerin yüzde kaçını geçmesine izin verilirken bazı ülkelerde bu izne sahip değildir. Yabancı uyruklu öğrencilerin okuldaki öğrencilerin yüzde kaçını geçmesi hakkındaki karar her ülkenin mevzuatına bağlıdır.

Dikkat: Ön lisans ve lisans öğrencileri Türkiye'de eğitim alırken devletten burs almaları durumunda okulları bittiğinde iş bulsalar bile çalışma izni alamazlar. Bu durum yüksek lisans, master ve doktora öğrencileri için geçerli değildir.
Türkiye'de okuyan yabancı öğrenciler, kısıtlı veya sınırlı olarak çalışabilirler. Ancak, çalışmaları izinli olması için uluslararası öğrencilerin mevcut vizelerinde çalışma izni olması gerekmektedir. Ayrıca, çalışabilecekleri oranlarda çalışmak için bir sicil veya izin almaları da önerilmektedir. Bu sicil veya izin, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığından temin edilebilir.

Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye'de üniversite eğitimi alabilmesi için dil yeterlilik sınavlarına girmesi ve üniversitenin istediği yeterlilik puanı alması gerekir. Dil yeterlilik sınavlarında gerekli puanı alamayan öğrenciler bir (1) yıl boyunca dil hazırlık eğitimi alır.
Yabancı uyruklu öğrenciler, üniversiteye girmek için yaklaşık olarak aynı prosedürleri izlemelidir. Öncelikle başvurucu, kayıt işlemleri için kendisine belirli gerekli evrakları sağlamalıdır. Ayrıca ülkeden, nüfus cüzdanı veya geçerli bir kimlik belgesi ile beraber Türkiye'ye gelmesi gerekmektedir. Kalıcı ikamet izninin olması gereklidir. Bunun yanı sıra üniversiteye girmek için öğrenci, akademik başarısı hakkında genel bir değerlendirmeyi sunması gereken bir başvuru formu doldurmalıdır. Üniversite kabul işlemleri bittikten sonra başvuru sahibi, ödemelerini yapmak ve devlet vizesiyle üniversiteye gitmek zorundadır.

Ülkemize göç eden insanlara nasıl davranmalıyız ? Farklı ülkelerden gelen göçmenlere ve mültecilere karşı saygı çerçevesinde olmak şartı ile yardımsever ve hoşgörülü davranmamız gerekmektedir. Farklı ülkelerden gelen insanlar için misafirperver olmak zorundayız ve onlara saygı göstermeliyiz.
1. Yabancıların kültürlerine saygı göstermeliyiz. 2. Yabancıların diline veya konuşma şekline karşı hoşgörülü olmalıyız. 3. Yabancıların geleneklerine, düşüncelerine ve değerlerine ilgi göstermeliyiz. 4. Yabancıların arzularını anlamaya çalışmalıyız ve yanıtlar verirken onların rahat hissedebilecekleri bir ortam oluşturmalıyız. 5. Yabancıların memleketini anlatmamalarına izin vermeliyiz. 6. Yabancıların sahip oldukları problemleri çözmeye yardımcı olmalı, gerektiğinde yardım etmeliyiz. 7. Yabancıların sorularını cevaplandırmak için kendimizi ekstra çaba göstermeliyiz. 8. Yabancıların evlerinde kalmamıza izin verilmesi durumunda ailelerimize ve komşularımıza iyi davranmamız gerekiyor.

Bu süreç içinde işsizlik, göç edenlerin topluma uyumsuzluğu, yeni sosyal çevre kültürüne yabancılık ve kültürler arası çatışma gibi sorunlar yaşanmaktadır. Kültür yakınlığı olan ülkeler için ise ister çocuk olsun, ister büyük uyum süreci daha kolay ve az kayıpla geçiştirilebilir.
Göç etmiş kişiler çeşitli sorunlar yaşayabilirler. Sorunlar arasında sosyal, dil, kültür ve sağlık gibi alanlardaki farklılıklar nedeniyle karşılaşılan uyum problemleri bulunmaktadır. Göçmenlerin kültürlerini ve dilsel becerilerini koruyabildikleri ortamlarda olmayabilecekleri için diğer kültürlerle uyum sağlamaya çalışmaları gerekebilir. Ayrıca, geçici ya da daimi ikametlerinden dolayı yaşadıkları ülkenin toplumsal ve yasal gereksinimlerine yetişmeye çalışmaları da gerekebilir. Göç etmiş kişilerin çoğunda ticari, sosyal ve sağlıkla ilgili birçok talebi vardır. Bu kişiler, gittikleri ülkedeki politik ve hukuki kurallara uymalı, mevcut ekonomik ve sağlık harcamalarını kabul etmeli ve bazen zorluklarla baş etmelidir. Göç cesareti gösteren insanlar, maalesef sık sık haksızlık ve ayrımcılığa maruz kalabilirler.

2022 – 2023 eğitim yılında burs almaya hak kazanan öğrencilere her eğitim yılı boyunca 8 ay (Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs) süreyle burs verilecek olup 2022 – 2023 eğitim yılında verilecek burs miktarı 650,00 TL'dir.
Yabancı Uyruklu öğrenci burs miktarı, genellikle başvuru yapan öğrencinin ülkesinin kaynakları ile belirlenir. Örneğin, uluslararası öğrenciler için ABD Federal İdari Burslar ve Ödüller Programı (FAFSA) tarafından sağlanan burslar, yaşam ve akademik giderlerinin karşılanması için öğrencilere yıllık maksimum 10.000 ABD Doları değerinde burs sağlar. Diğer ülkelerin üniversiteleri ve kurumları da farklı burslar sunmaktadır.

Ülkemizin bünyesinde yer alan uluslararası öğrenci sayısı, üniversiteler arasında büyük farklılık arz etmektedir. 2019-2020 eğitim yılında, en çok yabancı öğrenciyi bünyesinde barındıran üniversite 6 bin 661 yabancı öğrenci sayısıyla Anadolu Üniversitesi'dir.
En çok yabancı öğrenci Türkiye'deki üniversitelere başvuranlardan biri olan Boğaziçi Üniversitesi'nde bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi, yaklaşık 4.000 yabancı öğrenciye ev sahipliği yapıyor. En çok yabancı öğrencinin kayıtlı olduğu ikinci üniversite ise Kadir Has Üniversitesi.