Veli Toplantısında Konuşulacak Konular


Sponsorlu Bağlantılar

Çocuk bir yere gitmek istediği zaman kısıtlamak yerine, kiminle, nereye gideceği, ne kadar kalacağı, kaçta döneceği vb. konular konuşularak çocuğun isteklerine cevap verilmelidir.
Veli toplantılarında çocukların akademik performansı, kültürel etkinlikleri, okulda öğrenciler arasındaki iletişim, öğretmen ve öğrenci ilişkileri, öğrencilerin disiplin problemleri ve buna benzer konular konuşulur. Ayrıca, ebeveynlerin okula katılımlarının desteklenmesini sağlamayı amaçlayan programlar hakkında da bilgilendirme yapılır.

Veli, gençle oturup sorunlarını açıklıkla konuşmalı ve duygusal açıdan paylaşım yaşanmalıdır. Gençleri anlamaya yönelik, duygu ve düşüncelerine değer verildiği ifade edilmelidir. Açıklıkla kendisini sevdiklerini söylemelidirler. Gençlerin ve çocukların beklentisi bu yöndedir.
Veli toplantısı okul ve öğrenci arasındaki iletişimin kurulmasını ve sürdürülmesini sağlamak amacıyla planlanmalıdır. Toplantıda, öğrencinin gelişimi, eğitim durumu, başarıları ve zorlukları hakkında doğru bilgiler verilmeli, öğrencinin sorumlulukları ve başarı beklentileri gözden geçirilmeli ve destek ve tavsiyeler verilmelidir. Ayrıca, veliler okulda oluşan değişiklikler ve kurallar hakkında bilgilendirilmeli, öğrencinin duyguları, beklentileri ve sorunlarını paylaşmak için güvenli ve cesaretlendirici bir ortam oluşturulmalıdır. Toplantı sonrasında öğrencinin başarısını artırmak için ortak hedefler belirlenmesine çalışılmalı ve evde uygulanabilecek stratejiler sunulmalıdır.

Bu yıl ne tür bir öğrenme stratejisi izlemeliyiz? Bulunduğu döneme en uygunu hangisi? Sizin kullanmakta zorlandığını fakat bizim ulaşabileceğimiz kaynaklar nelerdir? Öğrencimin bireysel öğrenmelerini destekleyecek teknolojik araçlar nelerdir? Sınıftaki en büyük engeli aşma noktasında öğrencimi nasıl destekleyebilirim?
Öğretmenin görev ve sorumlulukları hakkında bilgi edinmek için sorulabilecek sorular şunlar olabilir: - Öğretmenlik mesleğinizi ne zamandır yapıyorsunuz? - Projelerinizi nasıl planlıyorsunuz? - Kazanılan başarılar hakkında neler söylemek istersiniz? - Okullarda mezuniyet oranlarını nasıl arttırıyorsunuz? - Öğrencilerin öğrenme potansiyeline nasıl hitap ediyorsunuz? - Çevredeki akademik araştırmaları nasıl destekliyorsunuz? - Diğer okullara karşı rekabeti nasıl arttırıyorsunuz? - Yüksek performans elde etmek için öğrencilere destek sağlıyor musunuz? - Etkinlikleriniz nasıl organize ediliyor?

Nazik bir ifade ile içecek teklifinde bulunun, ama asla ısrarcı olmayın. Bey ya da hanımefendi şeklinde hitap edin. Konuşmaya başlamadan önce ilgi çekici bir konuda kısa bir söyleşi olanağı yaratın. Not alma konusunda izin verin ve aynı şeyi yaparken de her şeyi yazmaktan kaçının, göz temasını sürdürün.
Öğretmen-Veli görüşmesinin etkili ve başarılı olması için, öncelikle her iki tarafın kendisine eşit saygı göstermesi gerekir. Veli, öğretmenin önerilerine saygı duymalı ve ona konuşurken dikkatli ve respektli olmalıdır. Öte yandan, öğretmen de veliye konuşurken saygılı olmalı ve onun görüşlerini ciddiye almalıdır. Görüşme, ortaklaşa çözümler bulmak ve öğrenme sürecini aralarındaki iletişimin iyileştirilmesi amacıyla planlanmalıdır. Görüşme, öğrencinin davranışlarının, akademik performansının ve benzeri özel konuların tartışılabileceği zaman ayırmış ve özel bir zamanda gerçekleşmelidir. Öğretmen, veliye öğrencinin ilerleyişi hakkındaki bilgileri ve bu konularla ilgili önerilerini paylaşmalıdır. Her iki taraf da özgüvenle görüşmeyi sürdürmeli ve her ne olursa olsun öfkeden kaçınmalıdır. Kısaca, öğretmen-veli görüşmesi etkin olabilmesi için her iki tarafın saygılı olmaları, ortak çözümler bulmak ve ortak bir hedef doğrultusunda çalışma arzusu göstermeleri ve en önemlisi de öfke kontrolünü sağlayabilmeleri şarttır.

sınıfınıza göre gündem maddeleri belirlersiniz (ingilizce öğretmeni olduğunuza göre ikinci kademe veya lise öğretmenisinizderse çalışma yöntemi,devamsızlık -geç kalma ,sbs ye hazırlık,öğrenci davranışları vs vs ),toplantı yaklaşık 45 dakika ya da 1 saat sürer ,gündem maddelerilye ilgili alınan kararları yazarsınız , ...
Veli görüşmesi sabit uzunlukta değildir ve süresi her duruma göre değişebilir. Genellikle, 15 ila 30 dakika arasında değişen bir süre içinde gerçekleşebilir.

YÖNETMELİKLERDE MESAİ SAATLERİ DIŞINDA ÖĞRETMENLERE YÜKLENEN EV ZİYARETLERİNE İLŞKİN BİR HÜKÜM MEVCUT DEĞİLDİR. '' açıklaması bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının bu iki açıklamasından da anlaşılacağı üzere veli ziyaretleri zorunlu değil GÖNÜLLÜK ESASINA dayanmaktadır.
Hayır, her öğretmen veli ziyareti yapmak zorunda değildir. Ancak bazı durumlarda, öğretmenlerin velilere ziyaret etmeleri belirli okul politikaları tarafından gerekli kılınabilir. Örneğin, velilerin evlerine ziyarette bulunulması gereken özel durumlar olabilir. Bu tür durumlarda, öğretmenlerin velilere ziyarette bulunmaları beklenir. Ayrıca, velilerin kendi istekleri ile öğretmenleri arayıp ziyaret etmesi de mümkündür.

-Velilere ........ Bey, .........Hanım şeklinde hitap edilmeli.
Velilere saygı ve sevgiyle hitap edilir. Örneğin, ‘Sayın Velimiz’, ‘Değerli Velimiz’, ‘Efendimiz’ gibi takdim ifadelerini kullanabilirsiniz.

Yeterince iyi veli aynı zamanda iyi bir gözlemci ve iyi bir dinleyicidir. Çocuğundaki değişimleri fark edebilecek kadar çocuğunu takip eder. Çocuğunun sıkıntısını fark ettiğinde de, paylaşabilmesi için uygun ortamı hazırlar. Çocuğun sıkıntısını çocuğunun gözünden anlayabilmek için çocuğunu iyi dinler.
Bir veli, öncelikle çocuğuna iyi bir rol model olmalıdır. Ona karşı anlayışlı ve sevecen davranmalı, çocukları için her zaman olabildiğince pozitif bir çevre yaratmaya çalışmalıdır. Aynı zamanda çocuğunu dinlemeli, onun haklarını gözetmeli ve çocuğun herhangi bir konuda yardım istediğinde ona destek vermelidir. Veli, çocuğunu aktif olarak teşvik etmeli ve ilerlemesine yardımcı olmalıdır. Akademik veya diğer alanlarda başarılı olmasını sağlamak için çocuğuna çabalarını desteklemelidir. Bir veli, çocuğunun hayatına kendini aşırı müdahil etmemeli ve değişimlere sahip olmalıdır. En önemli olan şey, bir velinin çocuğundan beklediği şeylerin doğru ve uygun bir şekilde açıklanmasıdır. Eğer çocuğunuzu seviyorsanız, ona sürekli ilham vermeli ve ona güvenmelisiniz.