Varikosel Ameliyatı Heyet Raporu


Sponsorlu Bağlantılar

Çalışan vatandaş ameliyat sonrası işyeri hekimine, aile hekimine yahut doktora giderek rapor talep edebilir. Bu durumda; işyeri hekimi kişiye en fazla 2 gün, aile hekimi tek seferde 10 olmak üzere toplamda 20 gün, doktor ise tek seferde 10 gün olmak üzere senede en fazla 40 gün rapor verebilmektedir.
Ameliyat sonrası rapor verilme zamanı hastalar arasında farklılık gösterse de, genel olarak 3 ila 6 hafta arasında rapor vermek gerekmektedir.

Varikosel Ameliyatı Zormudur? Mikrocerrahi varikosel ameliyatı teknik olarak zor ancak nekahet açısından rahat bir ameliyattır. Bu ameliyatı kasık bölgesinden yatığım 2-2,5 cm'lik bir keşiden gerçekleştirdiğim için ameliyat sonrası ağrı beklentimiz olmamaktadır.
Varikosel ameliyatı genellikle basit bir operasyon olarak kabul edilir. Bir cerrahi parçalama aracı kullanılarak, varikosel dudakları ve durdukları yerlerden çıkarılır veya baskı uygulanarak çıkarma işlemi gerçekleştirilir. Ameliyat uzunluğu ve yoğunluğu anestezi tipine bağlı olarak değişebilir. Ancak, bu tür operasyonlar genellikle etkilidir ve komplikasyon riski nispeten düşüktür.

Mikrocerrahi ile varikosel ameliyatı sonrası hasta 1 gün hastanede kalır ve ertesi gün taburcu edilir.
Varikosel ameliyatından sonra, hastanede kalma süresi kişiden kişiye değişebilmektedir. Ameliyatın büyüklüğü, hasta durumu, ameliyat şekli ve doktorların önerisi gibi faktörlere göre hastanede kalma süresi değişiklik gösterebilir. Genel olarak, varikosel ameliyatından sonra hastanede birkaç saat ile 24 saat arasında kalınır. Bazı durumlarda, hastanede kalma süresi 48 saate kadar çıkabilir.

Özel sağlık sigortası tarafından karşılanmadığı gibi, doktorun koyduğu teşhis olan varikosel için bile sigorta ameliyat masraflarını karşılamıyor.
Türkiye'de vatandaşlar sigortalandığı kurumun izni ve sağlık hizmeti sözleşmesinin kapsamında sigortanın karşıladığı varikosel ameliyatı işlemleri arasındadır. Ancak sigorta şirketleri bu hastalık için ameliyat yapan doktor ve hastanede ne kadar ücret ödeyeceği konusunda şartları belirleyebilir. Ayrıca sigorta şirketleri sigortasının kapsadığı tüm tedavileri listeleyen bir kapsam belgesi sunabilir. Bu kapsamda hangi işlemlerin karşılanacağının tam olarak bilinmesi için sigorta şirketinden bir kapsam belgesi istenmesi gerekir.

Heyet raporu ise SGK'nın 40 günü geçen istirahat raporu sahiplerine, iş göremezlik ödeneği ödemesi için istenir. İşverenler, ciddi bir durum olmayan ve süresi uzayan raporlar yüzünden çalışanlarının iş akdine son verebilir. Eğer, 6 haftadan daha uzun ise bu durumda çalışan işten çıkarılabilir.
Hayıt raporu süresi ülkeye göre değişebilir; ancak çoğu ülkede, bir heyet raporunu yetkili kurumlar tarafından onaylamak için en az 15 gün gerekir.

Heyet Raporu Nasıl Alınır? Heyet raporu alabilmek için mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış tam teşekküllü bir hastaneden randevu alınması gerekmektedir. Bu rapor hem devlet hastanelerinden hem de özel hastanelerden alınabilir. Hastaneye gidildikten sonra muayene olmadan önce matbu dilekçe doldurulmalıdır.
Ameliyat öncesi, sırası ve sonrasındaki tedaviye ve uygulamalara ilişkin heyet raporu alınması için, mümkün olduğunca erken olmak üzere hasta ile doktorun biraraya gelmesi gerekir. Doktorun ameliyat öncesi yapacağı fiziksel muayene ve tanısal tetkiklerin sonuçlarını göz önünde bulundurarak, hastanın sağlık durumunu değerlendirmesi gerekiyor. Doktor bu durumu oybirliği ile karara bağlamalı ve mesleki tarafsızlık ilkelerini gözeterek alacakları kararlara ulaşmalıdır. Karara bağlamadan önce, her üyenin değerlendirmesi ve raporun altına imzalaması gerekiyor.

Ameliyat kararı alabilmek için, testis boyutlarında en az 2 cc farklılık, testis kıvamında yumuşama, reflü varlığı, doppler ultrasonografi ile damar çapının 3 mm'den büyük ve sperm parametrelerinin bozuk olması gerekir.
Varis ameliyatlarında ölçeklendirme yapılamaz. Variken ameliyatlarının uygulanması için belirgin şikâyetleri olan ve tedaviden fayda sağlayacağı düşünülen hastalarda uygun bir sonuç alınabileceği düşünülmektedir. Variken ameliyatının, probleminizi tam olarak çözmeyecek kadar küçük değil de, çok büyük olduğundan emin olmak için profesyonel bir tıp danışmanlığı almanız önerilir.

Varikosel erkeklerdeki kısırlık nedenlerinden biri. Uzman bir doktorun saptadığı ve erkeğin baba olmasını engelleyen varikoselin birkaç ay içinde ameliyatı gerekir. Geç kalınırsa sperm değerleri bu durumdan etkilenir, çocuk sahibi olmak zorlaşır...
Varikosel ameliyatı gecikirse, varikoselde meydana gelen kronikleşme ve hastalığın daha ağır formlarına geçiş riski arttığından, kan akımında bozulma ve cilt sorunları oluşabilir. Ayrıca, ameliyat gecikirse, venöz yetersizlik, ülserasyon, tromboz ve varikosel kanamalarının şiddetlenmesi ihtimali vardır.