Türk Patent Ve Marka Kurumu


Sponsorlu Bağlantılar

Türk Patent ve Marka Kurumu'nun GörevleriPatentler, faydalı modeller, markalar, coğrafi işaretler, geleneksel ürün adları, tasarımlar ile entegre devre topoğrafyalarının ilgili mevzuat hükümleri uyarınca tescilini ve bu hakların korunması ile ilgili işlemleri yapar.
Türk Patent ve Marka Kurumu, Türkiye'deki ticaret, teknoloji ve sanatkâr ortamını desteklemek için patent ve marka koruması hizmetleri sunmayı amaçlamaktadır. Kurum, yerel ya da uluslararası hukuki standartları karşılayacak biçimde, patent başvurularının alınması, markaların kaydının tutulması ve tescil edilmesi, patent sahiplerinin haklarının korunması gibi hizmetler sunmaktadır. Ayrıca, Kurum tarafından sağlanan diğer hizmetler arasında patente dayalı bilgi toplanması ve analizi, patent araştırması, yüksek lisans ve doktora programları vermek, patent ve markalara ilişkin çevrimiçi bilgi sunmak, patent ve markalarla ilgili mali konularda danışmanlık ve lisans anlaşmalarının düzenlenmesi de bulunmaktadır.

TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Türkiye'de patent ile ilgili uygulanacak ücretler, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenir ve her iki yılda bir gözden geçirilir. Halihazırda patent başvurusu için alınması gereken en düşük ücret, 1.332 TL'dir.

Türk Patent ve Marka Kurumu, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı, özel bütçeli, bağımsız yasal bir kuruluştur.
Türkpatent, Türkiye Cumhuriyeti kamu kurumudur. Türkpatent tarafından düzenlenen ürünlerin, markaların ve patent hakkının korunması söz konusudur. Aynı zamanda Türkpatent aynı zamanda ticari markaların korunmasından da sorumludur. Türkpatent 'in başlıca işlevi, tüm Türk tescili ürünlerin yayınlanması ve yasal koruma sağlamaktır.

Halk arasında sınaî mülkiyetle ilgili tüm unsurlara genel olarak patent denilmesine rağmen marka ile patent hukuken aynı değildir. Marka bir teşebbüsün mal ve hizmetlerini diğer teşebbüslerin mal ve hizmetlerinden ayırmaya yarar. Marka bir kelime veya resim olabileceği gibi işaretler ve sayılardan oluşabilir.
Hayır, marka ve patent farklı kavramlardır. Patent bir ürünün veya sürecin yasal olarak koruma altına alınması için kayıt altına alınan bir belge hakkıdır. Marka ise ticari amaçlar için tescilli bir logodur veya markadır; bu da ürünleri veya hizmetleri ayırt etmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Kurumumuz tarafından verilen hizmetlerle ilgili ücretler, Ziraat Bankası nezdindeki kurumsal tahsilat hesabı aracılığı ile veya kredi kartı yoluyla tahsil edilmektedir. Kredi kartı dışındaki bank kart, bankomat vb. kartlarla yapılan ücret ödemeleri, EFT ve havale şeklinde yapılan ödemeler kabul edilmemektedir.
Patent ücreti genellikle yıllık olarak ödenir. Ancak, patent başvurusu verenin durumuna göre ödemeler de değişebilir. Örneğin, bir çok uluslararası patent başvuruları bir yıl içinde ödenir ve bunun için belirli ödemeler gerekebilir. Ayrıca, bir patent verilmesi için gereken ücretler de patent başvurusu yapıldıktan sonra ödenir.

Yani, buluşlar özel hukuk ilişkisi içerisinde çalışanlar (işçiler) tarafından yapılabildiği gibi, kamu hukuku ilişkisi içinde çalışanlar (kamu görevlileri/memurlar) tarafından da yapılabilmektedir.
Hayır, devlet memurları marka patent alamayacaklar. Devlet memurları hükümet adına işlemleri gerçekleştirmekle görevlendirilmiştir ve hükümet tarafından tescil edilen patent haklarının elinde olması beklenmez.

Patent Alma Süresi Ne Kadardır? İncelemeli patent başvurusu yaklaşık 30 ila 40 ay içerisinde sonuçlanır. Daha ziyade Kobi ve şahısları desteklemek amacıyla geliştirilmiş ve buluşu 10 yıl süreyle koruyan Faydalı model belge başvurusunun sonuçlanması 10 ila 12 ay arasında sürer.
Bir patentin çıkarılma süresi her ülkede farklılık gösterebilir. Bir patent başvurusu çoğu ülkede ortalama 1-2 yıl arasında sürebilir. Diğer ülkelerde ise 4-5 yıla kadar uzayabilir. Ancak, patent başvurusunun tamamlanmasından sonra, patent çoğu ülkede ortalama 6 aya kadar sürebilir.

Patent başvurusu;Ticari olarak buluşu kiralamak (lisans vermek) veya satmak (devir) suretiyle parasal kaynağa dönüştürülebilir.
Hayır, patent alınca para alınmaz. Patentin kullanılmasıyla üretim yapılarak ya da lisansla satışa sunularak para kazanılabilir. Ayrıca patent sahibi de, patentin özelliklerini ve koruma sağlamasını diğer şirketlerin de kullanması için lisanslama ile para kazanabilir.