Torba Yasada Geriye Dönük Borçlanma Var Mı


Sponsorlu Bağlantılar

Prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş sınırı şartını sağlayarak emeklilik hakkını elde eden sigortalı çalışanlar, prim günlerinde yaşanan eksikliği çözümleyebiliyor. Prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
Sigorta şirketleri tarafından geriye dönük ödeme yapılması durumunda, bu mevzuata göre değişebilir. Genel olarak sigortacılar bazı durumlarda, sigortalının İş Kanunu veya diğer mevzuat uyarınca diğer tazminatlar için alacağı ödemeleri öncelikle karşılamak amacıyla geriye dönük ödeme yapabilir. Ancak, her sigorta policyası geriye dönük ödemeler için şu hallerden herhangi birini sağlamalıdır: Ödemeler tescil edilmiş bir tazminat talebiyle desteklenmelidir; İş Kanunu müddetini geçmiş her bir hak talebinin tarihi Sigorta Poliçesi Sözleşmesi tarihinden önce olmalı; veya Ödeme, aynı maddi zarar için ödenmiş diğer tazminatlara ilave olarak yapılmalıdır

Edinilen bilgiye göre; yeni düzenleme ile Bağ-Kur'a 24 aydan çok prim borcu olanlar, ana para borcu sabit kalmak kaydıyla, gecikme zamlarının yüzde 50'si silinerek 36 taksitle borcu ödeme imkânına sahip olacak.”
Hayır, Yeni Torba Yasasına göre Bağkur borçları silinmiyor. Ancak, küçük miktarlardaki borçlar ve ödeme güçlüğü çeken vatandaşlar için, ödemeleri daha kolay yapabilmeleri için, toplam bağlanan borçların belli bir kısmı için feragat edilmesi ya da ertelenmesi düzenlenmiştir. Ayrıca, borçların ertelenmesi veya feragatinin uygulanması için belli koşullar belirlenmiştir. Bu koşullar arasında, masrafların hesaplanan “geçerli gelir” değerlerinden düşürülmesi, ekonomik ve sosyal durumunu düzenlemek için hukuki prosedürler gibi somut ve adil koşullar bulunmaktadır. Faizsiz taksit imkânı ve diğer ödeme şekilleri de vatandaşların Bağkur borçlarını ödemelerine yardımcı olmak amacıyla düzenlenmiştir.

SSK yönündenSSK'da boşluk doldurma mümkün değildir, aksine hizmet akdine istinaden fiili çalışma önemlidir. Fiili çalışma olmadığının SGK'ca tespiti halinde dahi sigortalı görünülen günler iptal edilmekte, SGK'ya ödenen primler gelir kaydedilmektedir.
Hayır, sigortada boşluk doldurma yoktur. Sigorta poliçeleri özel olarak her müşterinin özel ihtiyaçlarına göre tasarlanır ve bu nedenle her müşterinin sigorta poliçesi farklıdır. Boşluklar özel olarak doldurulmadığından, sigorta poliçelerinde boşluk doldurma yoktur.

SGK BORÇLANMA NEDİR? SGK borçlanması ya da geriye dönük emeklilik borçlanması, sigortalının geçmişteki prim borçlarını ifade eder. Emeklilik yaşını etkilemeyen bu borçlanma, prim günlerinde eksiklik olan bazı sigortalıların ödeme yaparak bu farkı kapatması anlamına gelmektedir.
Ssk Prim Borçlanması, Sigortalıların Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) kendilerinden ödenmiş olan sosyal güvenlik primlerinin bir kısmının SGK'nın Borçlanma Senetleri aracılığıyla belirli bir vadeye kadar ödenebilmesi anlamına gelmektedir. Bu durum sigortalıların ödedikleri primlerin SGK tarafından kullanılmasının engellenmesini sağlamak amacıyla yapılan bir borçlanma modelidir.

Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
Geriye dönük borçlanma, devletler, kuruluşlar ve özel şirketler tarafından yapılabilir. Borçlanma, söz konusu tarafların geçmişteki faaliyetleri için finansman sağlamak amacıyla gerçekleştirilir. Buna örnek olarak, bir yerel mahkeme tarafından başlatılan bir proje için gerekli olan paralar, eski bir devlet borçlanmasından sağlanabilir. Aynı zamanda, bir kuruluş tarafından gerçekleştirilen önceki bir inovasyon projesinin maliyetleri için de geriye dönük borçlanma yapılabilir. Geriye dönük borçlanma, genellikle söz konusu tarafın mevcut kaynaklarının yetersiz olması durumunda tercih edilir. Özellikle gelişmekte olan ekonomilerde, kamu sektöründe yapılan yatırımlar da bu nedenle geriye dönük borçlanmayla desteklenmektedir.

SGK ödenmeyen prim için işvereni takip eder ve prim alacağını icra yoluyla da olsa tahsil eder. İşveren muhtemelen girişinizi ve çalışma sürenizi kuruma bildirmemiş. Durum böyleyse işten ayrıldığınız tarihten itibaren 5 yıl içinde, hizmet tespit davası açmadığınızdan, hakkınız zamanaşımına uğramış.
Gerçeklerin birkaç yıl öncesine ulaşmak için geriye dönük inceleme yapmak mümkündür. Ancak, birçok ülkede, resmi kurumlar tarafından verilen verilerin en az 10 yıl dönemler halinde incelenebilmesi için özel izin gerekebilir. Ayrıca, belli çalışma alanlarıyla ilgili geriye dönük çalışmalar veya arşivlerden elde edilebilecek verilerin çok eski tarihleri kapsayacak şekilde incelenebilmesi de mümkündür.

Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir.
Bağ-Kur borçları üçüncü kişilere karşı ödenen tazminat borçlarıdır. Bu nedenle bağ-kur borçları silinmez, ancak uygun koşullarda ödenebilir. Bağ-Kur borcunu ödemek için, ödeme sırasında yasal prosedürler takip edilmelidir.

Madde 8 — Sigortalılar tarafından ödenmesi gereken primler süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, primlerin ödenmeyen kısmı sürenin bittiği tarihten başlamak üzere %10 oranında artırılır.
Bağ-Kur borçlarının ödenmemesi durumunda, tahsilat talebinin konu olduğu başvuru davaları açılabilir. Birey, ödeme teminatı olarak ücret ve maaşından ödemeler de talep edebilir. Bu durumda, dava sonunda, Borçlar Kanunu’na göre bireye ödeme teminatı gelirinden ödeme talep edilebilir. Bu borçların ödenmemesi durumunda, İşsizlik Destek Fonu talep edebilir ve İşsizlik Sigortası Fonundan borç alınabileceği borçlar itilaf devletleri arasında da sözleşmeler yapılabilir. Ayrıca haciz işlemleri de gerçekleştirilebilir.