Tkys Kbs


Sponsorlu Bağlantılar

Taşınır Kayıt ve Yönetim Sistemi (TKYS) ile Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi (BKMYBS) arasında entegrasyon sağlanarak taşınır işlemlerine ilişkin harcama ve muhasebeleştirme süreçleri elektronik olarak gerçekleştirilebilme olanağına kavuşmuştur.
Muhasebe süreci, belirli bir muhasebe politikasını izleyen bir ekonomik etkinliklerin tutulması, ölçülmesi ve raporlanması için yürütülen işlemler toplamıdır. Bu süreç, etkin ve doğru finansal verilerin elde edilmesi ve kullanılması için önemli olduğundan, muhasebeciler tarafından titizlikle takip edilir. Muhasebe sürecinde her ay kapanış seçeneği de vardır, bu seçenek aracılığıyla geçmiş dönemlerin verileri güncellenir ve periyodik olarak anlaşılabilir ve doğru finansal tabloların çıkarılması sağlanır.

Giriş işleminde “Devir alma” çıkış işleminde ise “Devretme” TİF'leri hariç olmak üzere ” Onaylı Taşınır İşlem Fişleri menüsünden ilgili TİF seçilip “Düzeltme” butonuna basılarak onayı kaldırılır ve onaylama işlemleri menüsünde TİF düzeltmeye açılır. Düzeltme yapılır veya tamamen silinir.
Onaylı tifler genellikle antivirüs yazılımlarıyla silinir. Bazı antivirüs yazılımları bunu otomatik olarak yapacaktır, ancak diğerleri bu işlemi manuel olarak gerçekleştirmenizi gerektirebilir. Ayrıca onaylı tifleri silmek için tarayıcı ayarlarınızdan veya kayıt defterinizden bulunan tif dosyalarını elle silmeniz gerekebilir.

Harcama yetkilisi tarafından belirlenen bir kişinin başkanlığında, Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkililerinin de katıldığı, en az üç kişinin katılımıyla Devir Kurulu oluşur. Sayım işlemi gerçekleştirilir. Kayıtların sayım sonuçlarıyla uygunluğu sağlandıktan sonra Ambar Devir ve Teslim Tutanağı düzenlenir.
Tif Devir Alma, mevcut tif fondu devretmek isteyen müşterinin aracı kuruma yeni bir hesap oluşturmasını ve aracı kurum tarafından eski hesaptan açılan bütün pozisyonların üzerindeki kar ve zararların da devredilmesini sağlayan işlemdir. Yeni hesaba açılacak miktarın, var olan tif fondu tutarı ile aynı olması gereklidir. Bu işlem, tif devir alımına ilişkin dilekçe ile aracı kuruma tarafından gönderilerek yapılır. Müşterinin aracı kuruma ödemesi gereken tahsilat bedelini de hesaba ödemesi gerekir. Ardından, aracı kurum mevcut hesabını pasif hale getirerek pozisyonları, müşterinin yeni oluşturduğu hesaba aktardıktan sonra, mevcut hesabı kapatır.

Satın alındığı anda tüketilen malzemeler veya depolanması fiziki ve sıhhi yönlerden mümkün olmayan tüketim malzemeleri için TİF düzenlenmez. Akaryakıt istasyonlarından doğrudan alınan akaryakıt vs. Ancak aynı ürünler satın alınarak depolanıyorsa TİF düzenlenmesi gerekmektedir.
Tif düzenlenmez; 1. Tıbbi önlemler alınmasına rağmen hastalık şiddetleniyorsa. 2. Hasta bir organ yetersizliği yaşıyorsa. 3. Tedavi edilmemiş akut hastalıkları olanlar için. 4. Organ nakli gerektiren tedaviler için. 5. Aşılarla kontrol altına alınamayan hastalıklarda. 6. Gebelik sırasında. 7. Çocuklarda infeksiyon durumlarında.

Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS) projesi ile harcama ve muhasebe birimlerinin mali işlemlerini bir otomasyon sistemi içinde toplamak suretiyle harcamayı tahakkuk ettiren harcama birimleri ile ödemeyi gerçekleştiren muhasebe birimleri arasında güvenli, hızlı ve elektronik ortamda bilgi akışının ...
KBS: Küresel Bankacılık Sistemi

Muhasebe fişlerine konu muamelelerin Vergi Usul Kanunu'nun 219. maddesinde1 yer alan hükümler uyarınca, en geç 10 gün içinde muhasebe fişi ile kayıt altına alınması ve en geç 45 gün içinde bu fişlerden yararlanılarak yevmiye defterine kayıtlarının yapılması gerekmektedir.
Muhasebe kayıtlarının işlenme süresi, mevzuatın belirlediği süreye göre değişmektedir. Bu durum, mevzuat ve kurallara göre farklılık göstermektedir. Örneğin, Türkiye'de muhasebe kayıtları en az 5 yıl saklanmalıdır. Ancak bazı özel durumlar için bu süre daha uzun olabilir.

Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilisi (TKKY) kullanıcı şifresini aldıktan sonra www.kbs.gov.tr/TMYS adresine TC kimlik no ve şifresiyle giriş yapacak. İlgili harcama biriminin taşınır kayıt işlemlerine başlanabilmesi için sistem üzerinde gerekli altyapı tanımlarının yapılmış olması gerekir.
TKYS, Türk Yurdu Kültür ve Sanat Yazılımı olarak bilinir. Bu yazılım, Türkiye’nin çeşitli kültürlerini ve sanat dallarını öğrenmek için geliştirilmiştir. TKYS’yi ücretsiz olarak internetten indirip kullanabilirsiniz. TKYS sizin için tarihi, coğrafi, antropolojik, arkeolojik, dilbilimsel vb. konuları anlatan yayınlar hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Uygulama, kullanıcı tarafından tanımlanan konulara göre kullanıcıya özel derlemeler oluşturacaktır. Kullanıcılar, seçtiği konuları, anahtar kelimeleri ve kaynakları kullanarak makaleler, şiirler, türküler, hikâyeler, sunumlar, fotoğraf albümleri, videolar ve diğer mecralara göre derlemeler oluşturabilir. Aynı zamanda, TKYS'yi kendi siteleri ve blog sayfalarında da paylaşabilirler.

TİFTipi olarak «Taşınır İşlem Fişi» seçeneğini seçer. Dayanağı belge tarihine devri yapılacak TİF Fiş Tarihini (üst sağda) yazar. Dayanağı belge no alanına devri yapılacak TİF Fiş Sıra No sunu (üst solda) yazar.
Bir belge yazdıran bir bilgisayar kullanılır. İnternette bir doküman yazmak için bir metin düzenleyicisi kullanabilirsiniz. Örneğin Microsoft Word, Google Docs veya LibreOffice. Bir offline yazılım kullanıldığında, tıpkı Word gibi standart olarak gelen bir çok ücretsiz yazma seçeneği vardır.