Sıfır Atık Ve Geri Dönüşüm Arasındaki Fark


Sponsorlu Bağlantılar

Sıfır atığın ilk amacı atık oluşumunu engellemektir. Gereksiz malzeme tüketimini azaltarak daha az atık ve çöp üretmek sıfır atığın ilk amacı iken geri dönüşüm ise hali hazırda atık ve çöp durumundaki malzemelerin dönüştürülerek tekrar kaynak olarak kazanımıdır.
Sıfır atık kavramı, üretim, tüketim ve kullanım süreçlerinde üretilen atığın miktarını en aza indirmeyi amaçlayan bir yaklaşımdır. Sıfır atık kavramı, her aşamasında atık oluşturmadan yeniden kullanılabilen ürünlerin tasarlanması ve üretilmesi, geri dönüşümü destekleyen işlemler ve çevreyi olumlu yönde etkileyen ekipmanların kullanılması gibi unsurları kapsar.

Sıfır atık; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, meydana gelen atık miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan; “atık önleme yaklaşımı” olarak tanımlanıyor.
Yeniden kullanım, ürününün kullanılabilir haliyle korunarak, yeniden kullanım amacıyla tekrar kullanılabileceği anlamına gelir. Örneğin, plastik şişelerin yeniden kullanılması, bir kezden fazla boşaltılarak tekrar kullanılabilecek hamur kabarcıkları veya kutuları. Geri dönüşüm ise, bir ürünün atık olarak kabul edildiği ve değerlendirme yöntemleri kullanılarak yeniden kullanıma hazır hale getirilmesi anlamına gelir. Örneğin, metal atıkların geri dönüştürülerek yeniden kullanılabilecek metal ürünlerine dönüştürülmesi.

Yeniden kullanım, atıl duruma gelmiş bir ürünün benzer veya tamamen farklı ve yaratıcı bir düşünüşle yeniden kullanımına verilen addır. Yeniden kullanım atıl duruma gelen ürünün hammaddede dönüştürülüp yeniden ürün hâline getirilmesini içermez. Bu yönüyle geri dönüşümden ayrılır.
1. Atık malzemelerin ayrıştırılması ve geri dönüşümü; 2. Üretici tarafından tasarlanan, üretilen ve tüketilen ürünlerin son kullanıcı deneyimini optimize etmek için gerekli olan tekniklerin geliştirilmesi; 3. Atık malzemelerin ilk önce enerji olarak değerlendirilmesi uygulamalarının artırılması; 4. Tekrar kullanılabilir ambalajların kullanılması; 5. Farklı malzemelerin karışımıyla mevcut atık malzemelerden yeni malzemelerin yaratılması; 6. Üretim ve tüketim merkezli yaklaşımlarla atıkların sağlıklı ve doğal ortama geri verilmesi süreçlerinin geliştirilmesi; 7. Düzenli aralıklarla çevreye verilecek olan atıkların takibi ve iyileştirmesi için kayıtlı müşteri ve üretici ilişkilerinin artırılması; 8. Doğal yaşamla birlikte atıkların değerlendirilmesi ve doğal kaynakların korunması; 9. Düzenli aralıklarla gerçekleştirilecek olan toplumsal faaliyetler ile çevre bilinci artırılması.