Sıfır Atık Temel Seviye Belge Başvurusu


Sponsorlu Bağlantılar

Kurum, kuruluş, bina ve yerleşkeler bünyelerinde sıfır atık sistemini oluşturduktan sonra Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) üzerinden Sıfır Atık Bilgi Sistemine gerekli bilgi ve belgelerin girişleri yapılarak temel seviye sıfır atık belgesine başvuruda bulunurlar.
Sıfır Atık Temel Seviye Başvurusu, sürdürülebilir bir çevre yönetim sistemi oluşturma amacıyla atık miktarının azaltılmasını ve atık ürünlerin yeniden kullanılmasını teşvik etmek için başlatılan bir programdır. Bir kurumun Sıfır Atık Temel Seviye Başvurusu'nu yapabilmesi için şu adımları izlemelidir: 1. Sıfır Atık Temel Seviye Sertifikası için geçerli bir kontrolör bulun. 2. Başvuru dosyasını inceleyin ve gerekli belgeleri derleyin. 3. Başvuru dosyasını kontrolöre gönderin. 4. Kontrolör sizin dosyanızla ilgili raporunu çıkarır. 5. Raporu onaylayın ve atık alanındaki performansınızı arttırmak için ek önlemler alın. 6. Kontrolör raporu onaylandıktan sonra, Sıfır Atık Temel Seviye Sertifikası almaya hak kazanacaksınız. 7. Sertifikanız aldıktan sonra, başvurunuzun sürekli geliştirilerek destekleneceğini unutmayın.

«Sıfır Atık Bilgi Sistemine» veri girişleri «https://ecbs.cevre.gov.tr/» adresinden yapılabilmektedir.
Sıfır Atık Başvurusu, evrensel ve çevresel sürdürülebilirliği desteklemek için atıkların arazide, denizde ve havada oluşturulabilecek herhangi bir zarara neden olmadan yakılmasına izin veren bir başvuru oluşturmak için kurulmuştur. Başvuru yapanlar, çevresel ve ekonomik etkileri de dikkate alarak, tüm bölgelerdeki ortak ilkeleri göz önünde bulundurarak yürütecekleri çevresel dengelemeye ve çevresel sürdürülebilirliğe uygun programların gerçekleştirilmesine katılım sağlayacaklardır. Başvurunun doldurulması için, kişilerin kendi bölgelerinin çevresel standartlarını ve atıkların çevreye olan etkilerini araştırmaları ve yakılacak atıklar için avantajların ve dezavantajlarının, bölgede mevcut sosyo-ekonomik koşullar arasındaki farklılıkların dikkate alınmış hâle getirilmesi gerekmektedir. Sıfır Atık Başvurusu için, kişilerin öncelikle özerk çevresel standartlarını ya da kamu kurumlarının özellikle verdiği izinlere, yönetmeliklere ve yasalara başvuruları gerekmektedir. Ayrıca, başvurucunun ve yakılacak atığın özellikleri de dikkate alınarak çevresel izinler belirlenecektir. Kişiler, kendilerine gönderilen bu izinleri uygun şekilde belge türlerine uygun olarak hazırlamalı ve başvurularının içeriğini doldurmalıdır. Daha sonra, başvuru dosyalarını sunmak için yerel çevre idarelerine gönderilmelidir.

“(4) Bina ve yerleşkelerin, sıfır atık yönetim sistemini kurarak EK-1'de yer alan uygulama takvimi doğrultusunda sıfır atık belgesi almaları zorunludur.
Hayır, sıfır atık belgesi almak zorunlu değildir. Sıfır atık belgesi; imalat ve faaliyetlerde atıkların çevreye zarar vermeden yönetilmesini teminen kurumlar tarafından düzenlenen bir belgedir. Birçok kurumsal firma çevresel farkındalık ve sürekli iyileştirme faaliyetlerinde sıfır atık belgesine talep etmektedir. Bu bağlamda sıfır atık belgesine sahip olmanın yönetmeliklere uymak için kurumsal sorumluluk olarak görülmesi gerekmektedir.

“Gümüş”, “Altın” ve “Platin” seviyelerindeki sıfır atık belgesi başvurusu için temel seviyedeki sıfır atık belgesinin alınması ve takip eden 12 aylık sürenin geçmesi gerekiyor. “Sıfır Atık Belgesi” Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince veriliyor.
Gümüş seviye sıfır atık belgesi, ülkemizde faaliyet gösteren tüm atık alım ve geri dönüşüm operasyonlarını yürüten firmalara verilen bir sertifikadır. Sertifikayı alabilmek için, geri dönüşüm hizmetlerine sağlanan hizmetlerin kalite standartlarının karşılandığını göstermek için bir sıfır atık eğitim programından geçilmesi gerekmektedir. Sertifika almak için mevcut sıfır atık sistemi ile ilgili kuralların bilinmesi gerekmektedir. Bu kurallar arasında atıkların ayrımına yönelik uyulması gereken yönetmelikler, geri dönüşüm hizmetlerinin planlanması ve her aşamada öngörülen denetimlerin yerine getirilmesi de bulunmaktadır. Ayrıca sertifika almak için çevresel etkileri hakkında da bilgilendirilmiş olunması gerekmektedir.

Bu kapsamda yapılan düzenlemeyle, 1 Haziran 2020 itibarıyla kamu kurum ve kuruluşlarının, 31 Aralık 2020 itibarıyla da nüfusu 250 binin üzerindeki büyükşehir ilçe belediyelerinin Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne geçişinin tamamlanması zorunluluğu getirildi.
Ticari veya kurumsal amaçlarla kullanılmakta olan tehlikeli atıkların oluşturan tüm üretici, nakliye, satın alma, depolama, kullanma, bertaraf etme, taşıma ve saklama faaliyetlerine bulaşmış kişilere Sıfır Atık Belgesi zorunlu tutulmaktadır.

Üreticiler, e-devlet şifresi ile https://ecbs.cevre.gov.tr adresinden Entegre Çevre Bilgi Sistemi'ne giriş yaparak Atık Yönetim Uygulaması altında yer alan beyan formlarını (TABS) doldurup onaylayarak çıktı alabileceklerdir.
E-Devlet atık beyanının nasıl yapılacağı ve sürecin nasıl işlediği hakkında bilgi almak için Vergi Dairesi Başkanlığı’na başvurulmalıdır. E-Devlet atık beyanı; atık üreticisi veya geri dönüştürücüsünün, sahip olduğu atıkların geri dönüştürülemeyecek ya da çöp haline getirilemeyecek şekilde imha edilmesini talebiyle Vergi Dairesi Başkanlığı’na gönderilen beyan yazısıdır. Atıkların kaldırılmasının tertip edilmesi veya atığın üreticisine iade edilmesi gibi uygulamaların yapılabileceği E-Devlet atık beyanı ile ilgili diğer ayrıntılar ise Vergi Dairesi Başkanlığı ile iletişime geçildiği andan itibaren tarafınıza sunulacaktır.

Kurumda yetki verilen kişi www.ecbs.cevre.gov.tr üzerinden E-Devlet şifresi ile EÇBS'ye giriş yapmalıdır. Giriş sayfasından 'Yeni Firma Kayıt İşlemleri' sekmesitıklanır. Kullanıcı Kayıt Bilgileri girilir. E-posta açık ve kullanılır olmalı, E-posta Doğrulama Kodu girilip kaydete tıklanır.
Eçbs Belge başvurusu, Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre yapılır.Öncelikle başvurulacak belgenin ne olduğuna karar verilir. Ardından, EKBB web sitesinde “Yazılı Belgeler” bölümünde bulunan başvuru formu doldurulur. Formdaki tüm bilgilerin doğruluk ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Formun sonunda öngörülen alanlara, e-imza veya imzalı belirtilecek kişinin kimliği ile ilgili resmi belge eklenir. Daha sonra, belgenin ücreti banka hesabına yatırılarak ücret onay belgesi “Tahsilat Belgesi” olarak eklenir. Son olarak, ekteki evraklarla birlikte imzalı başvuru formu EKBB’ye gönderilir. Başvurunun sonucundan haberdar olmak için aralıklı olarak EKBB web sitesini kontrol etmek gereklidir.

Sıfır atık yönetim sistemini kuranların Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde “Oluşan ve ayrı biriktirilen tüm atıklara ilişkin veriler ile bu atıkların teslim edildiği yerlere ilişkin bilgileri Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez sıfır atık bilgi sistemi üzerinden bildirmekle” ...
Sıfır atık beyanı yönetmeliğine göre, üretici firma tarafından bir atık oluşturduğu her baca ve depolama tesisinde ilgili belediye tarafından belirlenen süre içerisinde verilmesi gereken beyandır. Genel olarak, oluşturulacak her atık için güncel işlemlerdeki aylık (veya kısa dönem) sıfır atık beyanı ortaya çıkar.