Sıfır Atık Belgesi Nereden Alınır


Sponsorlu Bağlantılar

Sıfır atık belgesini vermek üzere, Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri yetkilendirilmiştir. temel seviyede sıfır atık belgesi almakla yükümlüdür. Sıfır atık belgesini almak üzere başvurular Sıfır Atık Bilgi Sistemi üzerinden yapılır.
Sıfır atık kavramının hayata geçirilmesi için merkezi bir sistem olmasa da, toplumun öncülüğünde hareket edilerek öncelikle kapsamlı alanlara yönelik araştırmalara başlamak ve temel bir plan oluşturmak gerekmektedir. Planın yapılandırılması, farklı kurum ve bireylerden oluşan topluluklar ile işbirliği ve koordinasyon sağlanarak gerçekleştirilmelidir. Bir çözüm önerisi oluşturulduktan sonra, öneriye Sıfır Atık (Zero Waste) programı adı altında destek aramak mümkündür. Bu şekilde destek, üretim hatlarındaki atıkların azaltılması, geri dönüşümlü malzemelerin kullanımı vb. gibi bazı senaryolarda karşılaşılabilir. Başvuruların kabul edilmesi için sürecin yürütülmesinde kendi önceliklerini ve hedeflerini belirlemek her kuruma/bireye özel olabilir. Kurum/birey başvurularının doğru ve etkin bir şekilde hazırlanması, potansiyel müşteriler tarafından değerlendirilmeden önce kurumunu/bireyin güvenilirliğini kanıtlamasına yardımcı olmaktadır.

Kurum, kuruluş, bina ve yerleşkeler bünyelerinde sıfır atık sistemini oluşturduktan sonra Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) üzerinden Sıfır Atık Bilgi Sistemine gerekli bilgi ve belgelerin girişleri yapılarak temel seviye sıfır atık belgesine başvuruda bulunurlar.
Türkiye’deki çevre ve şehircilik bakanlığı, tüm kurum ve kuruluşların sıfır atık belgesi almasını sağlamak için bir başvuru süreci oluşturmuştur. Kurum veya kuruluşlar, belgeye başvurmadan önce 6 aydan uzun süredir sıfır atık programını uyguladıklarını kanıtlamalıdır. Başvurular için gereken belgeler arasında, sıfır atık programının başladığı tarihten itibaren toplam sentetik atık miktarı, geri dönüştürme oranı, geri dönüşüm ve yeniden kullanma yöntemleri ile birlikte atıkların etkili bir şekilde yönetildiğini kanıtlayan raporlar ve diğer bilgiler yer alır. Başvuru formu doldurularak veya e-posta ile gönderilebilir. Bakanlık belgeyi alan kurum ve kuruluşları web sitesinde yayınlayacaktır.

1- Sıfır Atık Bilgi Sistemi Kullanıcıları EÇBS (Entegre Çevre Bilgi Sistemi) Kayıt İşlemlerini tamamlamalı, 2-Sistem tarafından otomatik oluşturulan formun çıktısına alarak, kaşe ve imzalı olarak “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü” ne başvuru yapılmalıdır.
Sıfır Atık Belgesi, farklı geri dönüşüm programlarına bağlı olarak çoğu zaman şirketlerin veya kurumların, ürettikleri ürünlerin ömür boyu sürekli döngüye alınarak çevreye hiçbir zarar vermeksizin tüketilmesini amaçlayan bir belgedir. Bu belge, üreticilerin atık madde üretimi yerine uzun vadeli çevresel faydanın ve sürdürülebilirliğin artışına katkıda bulunmayı taahhüt ettiklerini göstermek ve kanıtlamak için alınır.

Bina ve yerleşkeler tarafından kurulan sıfır atık yönetim sisteminin Bakanlığımızca kayıt altına alınarak resmîleştirilmesi için öncelikli olarak temel seviyede sıfır atık belgesinin alınması zorunludur.
Sıfır atık belgesi alınmazsa, atık yönetim sistemine sahip olan bir işletmenin faaliyetlerini devam ettirmesi mümkün olmaz. Sıfır atık belgesi, atık yönetim sisteminin uygun şekilde işletildiğini gösteren, yetkilendirilmiş bir kuruluş tarafından akredite edilen ve düzenlenen bir belgedir. Bu belge, atık yönetim sisteminin yasal mevzuatın gerektirdiği ölçüde etkin biçimde uygulandığını gösterir. Atık yönetim sistemi, her türlü atığın önleyici, kontrol ve geri dönüşüm amaçlarıyla sürdürülebilir ilkelere uygun olarak planlanması, izlenmesi ve kontrolünü içerir. Bu belge alınmadığında, işletme için atık yönetim gereksinimlerini yerine getiremez ve yasal mevzuata uymayan eylemler için cezai işlem riski alır.

Çevre Kanununda 24/12/2020 tarihli Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle “Sıfır atık yönetim sistemini kurmayanlara ve/veya kurduğunu belgeleyemeyenlere 20.000 Türk lirası idari para cezası verilir.” Hükmü getirilmiştir.
Sıfır Atık Belgesi, üretimden sonra artıkların çevreye zarar vermeden geri dönüşüme kazandırıldığını doğrulayan belge olarak tanımlanabilir. Bu belgeyi, çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen bir çevre izin belgesi olarak alabilirsiniz.

Sıfır atık belgesi, sıfır atık yönetim sistemini kuran, işleten ve bu çalışmayı belgelendirmek isteyen bina ve yerleşkeler ile mahalli idareler tarafından alınabilir. Sıfır atık belgesini vermek üzere, Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri yetkilendirilmiştir.
Sıfır atık belgesi almak zorunlu değildir, ancak atık yönetim planının hayata geçirilmesi ve uygulanması için gereklidir. Sıfır atık sistemi, bütün üretim atıklarının toplanması, çözümlenmesi ve geri dönüştürülmesi konularında çevresel bir görev üstlenir. Bu nedenle, çoğu ülkede Sıfır Atık Belgesi almak, her organizasyon tarafından atık oluşturan faaliyetlerin etkin ve sürdürülebilir bir şekilde kontrol altında tutulmasını sağlamak amacıyla zorunlu hale getirilmiştir.

“(4) Bina ve yerleşkelerin, sıfır atık yönetim sistemini kurarak EK-1'de yer alan uygulama takvimi doğrultusunda sıfır atık belgesi almaları zorunludur.
Sıfır atık beyanı, işletme tarafından üretilen atıkların sıfırına yakın miktarlarda üretilmesine ilişkin bir açıklama olarak verilir. Bir üretici tarafından adaletli ve dürüst bir şekilde tasdik edilmiş olmalıdır. Sıfır atık beyanı her yılın sonunda verilir. Aynı zamanda, sıfır atık beyanının anlaşmazlıklar konusunda bir uzlaşma aracı olarak kullanılması gerekebilir.

Sıfır atık yönetim sistemini kuranların Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde “Oluşan ve ayrı biriktirilen tüm atıklara ilişkin veriler ile bu atıkların teslim edildiği yerlere ilişkin bilgileri Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez sıfır atık bilgi sistemi üzerinden bildirmekle” ...
E-Devlet atık beyanı, merkezi olarak online olarak gerçekleştirilen bir süreçtir. Atık beyanı işlemi, öncelikle www.evrak.gov.tr adresindeki E-Devlet Kapısı’ndan kayıt olunarak başlar. Kayıt olurken gerekli kişisel bilgileriniz ve kimlik numaranız arasında hizmet verdiğiniz şirketin bilgileri de istenmektedir. Girdiğiniz bu bilgiler doğrulandıktan sonra, atık beyanı yapmak için gereken formu doldurmaya hazırsınız demektir. Formdaki tüm alanlar doldurulduktan sonra; atık beyanınızın ilgili İl Atık Yönetim Müdürlüğü/Vergi Dairesine iletileceğini onaylamak için form üzerinde bulunan “Atık Beyanını İlet'e Tıkla” düğmesine basmanız gerekecektir. Ardından e-devlet kapısı tarafından gelen onay mesajını bekledikten sonra, e-devlet aracılığıyla atık beyanınız tamamlanmış olacaktır.