Resmi Gazete Geriye Dönük Borçlanma


Sponsorlu Bağlantılar

Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
Geriye dönük prim ödemesi, sigorta poliçesinin karşılığında prim ödemesini yapan tarafın belirli bir süre için, o süre boyunca yapılan prim ödemelerinin tamamına ya da bir kısmına geri alınması anlamına gelir. Birçok sigorta şirketi, yaşlılara ya da belirli stratejileri takip etmeye başlayan ve uzun vadeli sigortalara yatırım yapanlara özellikle geriye dönük prim ödemesi gibi teşvikler sağlar. Ancak, bu özellik türü sigorta şirketinden şirkete değişebilir; bu nedenle herhangi bir sigorta şirketinin belirli özellikler hakkında detaylı bilgi sahibi olmadan akıllı bir seçim yapmanız mümkün olmayacaktır.

Bu nedenle biz de bu yazımızda 5510 sayılı Kanun kapsamında borçlanılabilecek süreleri ele alacağız. Kadın sigortalıların ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 3 defa ile sınırlı olmak üzere doğum tarihinden sonra sigortasız geçen 2 yıllık süreyi borçlanabilirler.
Sigortasız geçen sürelerin borçlanılabilmesi son derece karışık bir durumsa, ülkenize göre değişebilir. Bazı ülkelerde sigortasız olarak geçirilen zamanlardaki harcamalar borçlandırılabilecek bir durum olabilir. Örneğin, ABD'de, insanlar sigorta yapmadan geçen müddet boyunca hastane ve diğer sağlık hizmetlerini alabilir. Ancak, bu harcamaların kredi kartıyla ödenmesi çoğu durumda mümkün olmayabilir. Bu, çoğu durumda, aracı kuruluşlar tarafından temin edilebilecek olan tüketici kredilerine bağlıdır. Sigortasız geçen sürelerin borçlanılmasının yasal bir sorunu yoktur, ancak genellikle bankalar bu tür borçların faizli olarak sunulmasına müsaade etmez.

SSK yönündenSSK'da boşluk doldurma mümkün değildir, aksine hizmet akdine istinaden fiili çalışma önemlidir. Fiili çalışma olmadığının SGK'ca tespiti halinde dahi sigortalı görünülen günler iptal edilmekte, SGK'ya ödenen primler gelir kaydedilmektedir.
Sigortada boşluk doldurma bulunmamaktadır. Ancak, sigortalılar ödemeleri güncel tutmak isteyebilir ve bu durumda bir sigorta şirketi teminatlarının güncellenmesi için gerekli ödemeyi yapabilir.

Buna göre başkasının bakımına muhtaç derecede malul olan kişi 1800 gün prim, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ödeyerek malulen emekli olabilecektir. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere bu primler sonradan toplu olarak da ödenebilmektedir.
Mevcut günden emekli olmak için ülkenizdeki mevzuatın gerektirdiği hak ediş yaşına ulaşmanız ve belirli miktardaki sosyal sigorta primleri ve vatandaşlık payı ödemeleri yapmanız gerekmektedir. Türkiye'de emekli olmanın minimum yaş şartı 50'dir. Yaşınıza bağlı olarak, her ay bazı sosyal kurumların hesaplarına ödeme yapmanız gerekecektir. Bunlar arasında en önemlisi, Emekli Sandığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'dur. Ayrıca, kendi durumunuza bağlı olarak, ÖTV ve diğer vergi ödemeleri de yapılabilir. Güncel toplumsal yardım almaya hak kazanmak için, günden önce yaşlanmalısınız.

5510 sayılı Kanunun93. maddesinde Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihitakip eden takvim yılı başından başlayarak 10 yıllık zaman aşımına tabidirşeklinde düzenleme yapılmıştır.
Geriye dönük yıllara göre vergi iadesi isteyebilirsiniz. Genellikle 3-4 yıl arasında geri dönük kaç yıl istenebilir. Fakat, bazen bu süre daha uzun olabilir. Vergi otoritelerinin kurallarına ve durumuna göre süre değişebilir.

Yaşı doldurmuş ancak prim günü eksiği olanlara emekli olma imkanı sağlanıyor. Belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar, eksik primlerini borçlanıp emekli olabilecek. Yapılandırma kanunuyla geçmişe dönük borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti.
Maalesef, prim günü eksik olanlar emekli olamayacaktır. Emekli olabilmek için bir kişinin belli yaş sınırlarını doldurmuş olması gerekmektedir. Prim günü eksik olan kişiler bu yaş sınırına ulaşmadığı sürece emeklilik almak için hak kazanamayacaktır.