Rapor Alınca Maaş Kesintisi Olur Mu


Sponsorlu Bağlantılar

İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır. İş kazası nedeniyle rapor alan çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her gün ödeme yapmaktadır.
Kesinti yapılması durumunda, bu kural olarak yasal değildir. İşçinin maaşından kesinti yapılması, anlaşma ile olabilir. Anlaşma oluşturulmadan kesinti yapılamaz. Kesinti yapıldığı takdirde işçi hakları çiğnendiğinden işçi haksızın durumuna düşer ve hukuki olarak itiraz edebilir. Dolayısıyla, herhangi bir kesinti yapılmadan önce her iki tarafın da rızası alınmalıdır.

Esas konumuza gelecek olursak; iş hayatının olağan akışı içerisinde işçiler zaman zaman hastalanıyor ve sağlık raporu alıyorlar. Alınan bu sağlık raporları işveren tarafından işçinin ücretinden kesiliyor.
Günlük raporlar ücret alınmadan sunulabildiğinden, 3 günlük raporun kaç günü ödenir sorusuna cevap "0" olur.

Ancak SGK'dan ödenek alabilmeniz için raporlu olunan gün sayısının 2 günden fazla olması gerektiğini belirtelim. Çünkü SGK, rapor paranızı 2 gün için ödemez. Raporlu olunan 3. gün ve sonrası için ödeme yapılır. İş göremezlik raporu hesaplaması yapmak biraz zor görünüyor olabilir.
Günlük rapor parası ödenmesi, kişinin işvereni ile anlaşmasına bağlıdır. Bazı durumlarda, kişi belirli bir ücret alarak günlük raporlar sunmak zorunda olabilir ve bu ücret kendisine ödenecektir. Diğer durumlarda ise işveren raporların hazırlanması için farklı bir ücret veya komisyon ödemek zorunda kalabilir. Bu ücretler ya birden fazla güne bölünebilir ya da bir seferlik ödenebilir. Ayrıca, günlük raporların ne kadar ayrıntılı olacağı da yine işveren ile kişi arasında anlaşmaya bağlıdır.

İlk 2 günün rapor parası alınamadığından geriye kalan 3 günlük ücret 857,2 TL olur Ayaktan tedavi de bu ücreti 2/3'nü alacağından 571,4 TL olmaktadır. Ayrıca bir ayda alınacak en fazla ücret brüt ücretin en fazla 2 katını geçemeyecektir. 2023 Yılı Asgari Ücretli Rapor Aldığında Ne Kadar Rapor Parası Alacak?
Günlük rapor parası çoğu zaman bir işletmeden ya da belirli bir aracı kurumdan alınır. Birçok aracı kurum ve işletmeler hisse senetleri, endeksler ve diğer borsa ürünlerinin günlük fiyatlarını takip eder ve bu bilgiyi rapor halinde müşterilerine sağlar. Bazı durumlarda, brokerlerin web sitelerinde rapor ücretleri makul bir fiyata talep edilir.

Geçici iş göremezlik ödemesi için sigortalının durumunu bildiren doktor raporuyla birlikte SGK'ya başvurması gerekir. Başvuru sonucu e-devlet üzerinden takip edilebilir. Gereken şartlar sağlanmışsa başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde geçici iş göremezlik ödemesi PTT üzerinden yapılır.
Kesinti miktarı her kişinin durumuna bağlı olarak değişebilir. İşvereniniz size kesinti miktarını belirleyecek, aldığınız gelirin üstünden yapılan kesintilerin ne kadar olacağına bağlıdır. Bazen, kişinin çalışma durumu, sigorta durumu ve diğer unsurlar göz önüne alınarak belirli bir kesinti miktarı uygulanabilir.

Yapılan ödeme tedavinin şekline göre değişir. İşçi yatarak tedavi ediliyorsa günlük kazancın yarısı kadar, ayakta tedavi ediliyorsa günlük kazancın üçte ikisi kadar ücret verilir.
Sgk Rapor Para ücreti, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen ücretler ve kurallara göre değişir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen ücretler arasında, genel rapor parası 15 TL'dir.

- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
Korona Rapor Parası, sağlık durumunuzu veya hangi enfeksiyon testlerinin yapılması gerektiğini belirleme amacıyla doktorunuz tarafından önerilen zamanda alınmalıdır. Doktorunuz, sizin için doğru zamanı belirleyecektir.

Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.
Diğer mevzuat hükümleri göz önünde bulundurularak, Acilde her klinik durum için en fazla 14 gün rapor verilir.