Proje Okulları Norm Kadro Yönetmeliği


Sponsorlu Bağlantılar

İdarenin işleyişi gereği Proje okullar Yönetmeliği ile tespit edilmemiş bir husus olan norm kadro fazlası olma durumu doğal olarak Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği esasları ile belirlenecektir.
Okullarda norm fazlası, çocuğun ders başarısı, sosyal etkinlik katılımı, diğer okul ve dış kaynaklı belgeler ışığında, uzman destekli bir değerlendirme sonucunda belirlenir. Uzman tarafından hazırlanan değerlendirme raporu, çocuğun bireysel yeteneklerini ve özelliklerini içerir. Buna ek olarak öğrencinin rolleri, aile ve okul arasındaki ilişkiler, okuldaki sosyal etkinlikleri ve diğer alanlara yönelik gözlemleri de kapsar. Değerlendirmeler, okulda sürekli olarak gelişmeye uyum sağlamayı ve başarıyı desteklemek için verilir.

Norm kadro hesabı yapılırken ders saat sayısı kaç olarak hesaplanır. MEB'in ilgili yönetmeliğine göre a)6-31 saate kadar 1, b)31-42 saate kadar 2, c)42'den fazla olması halinde her 21 saat için 1, öğretmen norm kadrosu verilir. Yani aslında norm kadronun mantığı öğretmen başına düşen ders sayısının 21 olmasıdır.
Kadro normu hesaplamak için, öncelikle mevcut çalışanların görev, pozisyon ve yetenekleri ile aynı görevleri yerine getirmek için gereken teknik ve beceri kabiliyetleri değerlendirilmelidir. Bunlardan sonra, her bir işe girmesi gereken pozisyon sayısı, bireysel yetenek düzeyleri ile iş görmeye uygun kadronun türüne, ücret seviyesine ve göreve göre gerekli personel ihtiyacına göre hesaplanabilir. Ayrıca, potansiyel mevcut çalışanların yeteneklerini ve özelliklerini incelemek için potansiyel çalışanlar arasındaki farklar belirlenebilir. Son olarak, mevcut çalışanların maaşlarının işverenin bütçesinin içerisinde nasıl bir eşlemeler olacağı da sonucuna etki edecektir.

(3) Öğretmenlerden; herhangi bir nedenle istihdam alanı daralanlar ile görevli oldukları eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir.
Norm fazlasının neye göre belirleneceği, her durum için farklılık gösterebilir. Genel olarak, norm fazlasını sağlama amacıyla, diğer insanlarla karşılaştırma veya ödüllendirme sistemlerinden kaynaklanan her türlü kural ve beğeni standartlarına göre belirlenmesi de mümkündür. Örneğin, iş alanında, bir çalışanın performansını diğer çalışanlara göre değerlendirip ödüllendirmek isteniyorsa, bu anlamda norm fazlası belirlenebilir. Ayrıca, insanların başarılarının tıp, eğitim, sanat gibi alanlarda nasıl değerlendireceğini söylemek istendiğinde, norm fazlasını belirli kriterlere göre tanımlayarak belirlemek de mümkündür.

Norm Kadro, kamu kurum ve kuruluşlarının, görevlerini etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilmeleri için, olması gereken (ne daha görevlerini etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilmeleri için, olması gereken (ne daha az, ne de daha fazla) personel kadrosunun nitelik ve sayısal yönüyle belirlenmesidir.
Meb norm kadro, öğretmenlerin eşit düzeyde ücret almasını sağlayan ücretli öğretmenlerin eşit miktarda ücret almasını sağlayan bir kadrodur. Bu kadro, öğretmenlerin pozisyonları, eğitim seviyeleri ve eğitim faaliyetlerini geliştirmek için uzmanlaşmış olan beceri setlerine göre belirlenmiş ve eşit ücretle ödüllendirilmiş bir sisteme tabidir. Meb norm kadrounda öğretmenler her yıl uzmanlık arasındaki farktan yürütülen motivasyon programlarının karşılığı olarak ücret artışı bilgisi alır.

Bu şekilde yapılacak dağı- tımda artan norm kadro, öncelikle o alanda norm kadro verilmemiş olan eğitim kurumuna olmak üzere, 6 saatten az olmamak şartıyla artan ders yükü en fazla olan eğitim kurumuna verilir. MADDE 19- (Değişik: 17/10/2016-2016/9488 K.) norm kadrosu daha verilir.
Bu, kişinin kendi hedeflerine bağlı olarak değişir. Eğer bir kişi, normadan daha fazla başarı elde etmek için, daha fazla çalışma veya çalışma saatlerini artırmaya karar verirse, o zaman bu, o kişiye göre değişebilir.

norm fazlası öğretmen, puana göre belirlenir. meb'in yanlış uygulamaları sonucunda okul normundan fazla olan öğretmen okul değişikliği yapar. branşına göre değişmekle birlikte, ortalama olarak haftada 8 ders yükünü tamamlayamayan öğretmenlerin düştüğü durumdur.
Öğretmenler, yaptıkları mesleği aşkla yapmalı ve öğrencilerinin her birine eşit duyarlı olmalıdır. Okul dışında da etkinliklere katılmalı, sosyal çevre ile takılıp güçlü bir bağ kurmalıdır. Yeni bilgiler öğrenmeye açık olmalı ve öğrencilerinin ilgi alanlarını desteklemelidir. Öğrencileri ile arasındaki ilişkiyi sağlam tutmalı ve şefkatli, ama yeterince disiplinli olmalıdır. Öğrencilerin sorumluluğu almalarına yardımcı olmalı ve onlara belirli konularda başarı hedefleri önerebilmelidir. Ayrıca, teori ile uygulamayı bir arada kullanarak öğrencilerin öğrenmesini kolaylaştırmalıdır.

Norm kadro okuldaki branşlara göre belirlenen ders yükü ve öğrenci sayısına göre dolayısıyla norm kadro belirleme işlemleri okula göre yapılmaktadır.
Okullarda norm kadro, öğrenci başına düşen öğretmen sayısı veya eğitim alanına göre belirlenir. Okul ihtiyacını karşılayacak sayıda öğretmeni belirlemek amacıyla öğretmenin ders saati, nitelik ve miktarı dikkate alınarak, öğrenci başına düşen öğretmen sayısına göre kadro tespit edilir. Öğrenci başına düşen ortalama öğretmen sayısı her okulda ve her programda farklılık gösterebilir.

Meslek yüksekokullarında bu şart aranmaz." hükümle birlikte yükseköğretim kurumlarında, "2/3 unvan kuralı" uygulamaya geçti. Buna göre, bölümün asgari kadro sayısını aşan her atamada kadroların en fazla 2/3'ü aynı unvan için kullanılabilecek.
1.Her pozisyonun kadroya dahil edilecek maksimum sayıda çalışanın belirlenmesi 2.Her pozisyonda birden fazla kişinin yer almasının önlenmesi 3.Her pozisyonda ihtiyacı karşılayacak en uygun ve yetenekli kişiyi seçmek.