Özel Okul Erken Kayıt İptali


Sponsorlu Bağlantılar

İlgili yönetmelik maddesinde de açıkça belirtildiği üzere, öğrenci tarafından kayıt iptalinin yapılması halinde, özel eğitim kurumunun öğrenci tarafından ödenen kayıt ücretinden %10'luk kesinti yapılabileceği açıkça düzenlenmiştir.
Özel okul cayma hakkı, öğrenci kayıt sözleşmesinde belirtilen tarihten itibaren 14 gün kadardır.

Öğrenim süresi için belirlenen sözleşme bedeli tamamı nakit ya da taksitli olarak ödenmektedir. Taksitli hizmet alım sözleşmelerinde cayma hakkı, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 7 gündür.
Evet, özel okullarda da her türlü sözleşmenin iptali mümkün olabilir. Her iki tarafın sözleşmeden vazgeçmesi veya bir tarafın sözleşmeden fesih etmesi durumunda sözleşme iptal edilebilir. Bunun için, okul bünyesindeki adli işlemler uygulanmalı ve kişisel olarak konuyla ilgili anlaşma sağlanmalıdır. Okul sözleşmesinde ayrılık nedeninin neler olduğu konusunda açıklık getirilmelidir.

Maddesi kapsamında kayıt iptali ya da kurumdan öğrencinin ayrılması durumunda özel okulların, yıllık öğrenim ücretinden yüzde 10 oranında kesinti yapma hakkı doğuyor. Veli, kayıt sözleşmesine imza attıysa, 1 gün sonra bile vazgeçse bu oranda ücret veliden talep edilebiliyor.
Özel okul para iadesi almak için, öncelikle öğrenci öğretmen ilişkilerinin olumlu olması gerekmektedir. Ayrıca, özel okula girdikten sonra kayıt yaptırmış olmanız gerekir. Eğer tüm bu şartlar sağlanırsa, özel okuldan para iadesi talebinde bulunabilirsiniz. Çoğu zaman, paranın geri ödenmesi için ödemeyi bir kredi kartı ile yapmış olmanız da gerekebilir. Para iadesi talebinizin kabul edilmesi durumunda, genellikle ödemenizi posta veya kargo ile alacaksınız.

Öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir. Kayıt sırasında ya da kurumdan ayrılış tarihine kadar öğrenci için ödenen tutar iade edilecek ücretten az ise, öğretim kurumu eksik kalan kısmın ödenmesini isteyebilir.
Özel okullar çoğu zaman borçlarını ödenmezse kapatılma tehdidinde bulunabilirler. Özel okulun sahibi, okulun mevcut ödeme koşullarına uygun olarak ödenmemiş borcu ödemeyi reddetmesi durumunda, okulun kapanması söz konusu olabilir. Ayrıca, özel okulda öğrenci ve personelin ödemelerinin yapılmaması durumunda, okulun kredi notu da düşebilir. Bu da özel okulun diğer potansiyel öğrencilerin okula kaydolmalarını güçleştirebilir veya özel okulun işleyişi ile ilgili diğer vergi ve finansal yükümlülüklerini yerine getiremeyecek olması sonucuna neden olabilir.

Önden yapılan ödemelerde fark miktarını geri alabilirler. Veli önce okulla yazışsın, farkın kendisine iadesini talep etsin. Olumlu yaklaşılmadığı takdirde Milli Eğitim Bakanlığı'na şikayet etsin. Makul bir sürede yine fark ödenmezse Tüketici Hakem Heyetine başvurarak oradan karar alabilirler.
Özel okullara verilen para kamu fonundan kaynaklanıyor ve bu nedenle kuruma geri ödenmez. Ancak, özel okullar bazen öğrencilerinden okul aidatı veya ücretleri alabilir.

Öğrenim ücretini ders saati ücreti olarak belirleyen kurumlarda dönem başlamadan ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Dönem başladıktan sonra ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu ile öğrenim gördüğü ders saati sayısına göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir.
Cayma bedeli alınabilir, ancak yalnızca tarafların karşılıklı anlaşması ile. Anlaşmanın içeriği, taraflar arasındaki sözleşmelerin gereklerine göre değişecektir. Örneğin, cayma bedelinin ne kadar olacağı ve hangi tarafın ödeyeceği konusunda anlaşma sağlanmalıdır. Bir anlaşma sağlandığında, anlaşma gereğince cayma bedeli almak mümkündür.

Aslında kanunen cayma bedeli alınmasa da başka bir isim altında cayma bedelini almaya devam ediyorlar. Bu noktada da mahkemelerimizin bu kötü niyete dikkat etmesi gerekiyor. Kanunla tüketiciye tanınan hakkın arkasından dolaşılması mümkün değil. Firmaların indirimsiz fiyattan sözleşme yapıp yapmadığı araştırılmalı.
Özel okulların öğrencilerinin atılma durumu, her okulun kurallarına göre değişkenlik gösterebilir. Bazı özel okullar öğrencilerin başarısızlık durumlarında gözlem altına alınarak uygun eğitim programları geliştirdikleri gibi, başarısız öğrencilere kadrolu öğretmenler ve derslerden istisnalar da yapabilmektedir. Diğer özel okullar ise öğrencilerin sürekli başarısızlık durumlarında okuldan atılmalarını kabul edebilirler. Özel okullarda atılma var mı? olumlu ya da olumsuz cevap vermek için her okulun öğrenciyi atma politikasını anlamak önem taşımaktadır.

"Öğrenciler, disiplin kurulu kararı olmadan okuldan atılamaz. Eğitim kurumu tarafından yapılan, her şeyden önce Anayasa'da güvence altına alınan eğitim hakkının açıkça ihlaldir. Kurum istediği gibi, sırf veliler bazı taleplerde bulundular diye sözleşmeyi feshedip öğrencinin eğitim ve öğretim hakkını engelleyemez.
Sözleşme, her iki tarafın da karşılıklı olarak uzlaşarak sözleşmeyi feshetmesi, mahkeme kararıyla iptal edilmesi, bir tarafın sözleşme şartlarını yerine getirmemesi, sözleşmenin hukuksal temeli ortadan kalkması, sözleşme konusu olan şeyin yok olması gibi durumlarda İPTAL edilebilir.