Ortaokula Geçiş Sınavı 2022


Sponsorlu Bağlantılar

SORU 16: Ortaokullara sınavla mı geçilecek? CEVAP 16: Bütün ortaokullara geçiş herhangi bir sınava tabi olmaksızın e-okul sisteminden merkezi olarak adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre yapılacaktır.
Ortaokul geçiş sınavı olmamasına rağmen, bazı il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından geçiş için başvuru yapılması gereken sınava dayalı sistemler uygulanmaktadır. Bu sistemlerde başarılı olan öğrencilere ortaokulla devam edebilme hakkı tanınmaktadır. Bu tür sınavların kuralları ve koşulları her bölgede farklılık gösterebilir; bu nedenle çocuğunuzun yerleştiği bölgenin Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurmanız önerilir.

Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin katılım sağlayacağı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı 5 Haziran 2022 Pazar günü düzenlenecek. Birinci oturum saat 09.30'da, ikinci oturum 11.30'da yapılacak. 2022 LGS sınav sonuçları 30 Haziran 2022 tarihinde www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.
Ortaokula geçiş sınavı her yıl Ağustos ayında yapılmaktadır. Bu yıl 2018 Ortaokul Geçiş Sınavı 5 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleşecek.

Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, çoğu zaman okulların kapandığı hafta pazar günü yapılan, ilköğretim okullarını bitiren öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Bu sınavın sonucuna göre öğrenciler liselere yerleştirilmektedir. 2005 yılına kadar LGS adıyla anılan sınav daha sonra bu ismi almıştır.
Ortaokula geçiş sınavı, öğrencilerin ilkokul 5. sınıftan ortaokul 6. sınıfa geçiş yapmalarını sağlayan bir sınavdır. Bu sınav, her okulun kendi geçiş kriterlerine göre değişmektedir. Ortaokula geçiş sınavları arasında sosyal bilgiler, matematik, Türkçe, İngilizce, Fen Bilimleri ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri bulunmaktadır. Sınavda başarılı olmak için öğrencilerin milli eğitim müfredatının temel bilgilerini çok iyi bilmeleri ve üzerinde ciddi çalışmalar yapabilmeleri gerekir. Sınav sonucunda elde edilen puanlar, öğrencinin ortaokula geçiş kriterlerine göre değerlendirilmesine yardımcı olur.

Buna göre öğrenciler geçişte hiçbir şekilde sınava tabi tutulmayacak.İlk 4'ü bitiren öğrenci belge, diploma almadan ortaokula geçişini yapacak. Bunun için velinin herhangi bir başvuru yapmasına da gerek kalmayacak.
Türkiye'de ortaöğretime geçebilmek için, uygulanan sınava "Liseye Geçiş Sınavı" (LYS) denilmektedir. LYS'ye girebilmek için, öğrencilerin belirli koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Özellikle ilkokul ve ortaokul dönemlerinde başarılı olmak her öğrencinin hedefi olmalıdır fakat bu kaygı uzun vadede yeterli olamaz. LYS'ye hazırlanırken, İlköğretim öğrencileri birinci ve ikinci sınıflarda okudukları dersleri iyi öğrenmelidir. Ayrıca, öğrencilerin yeni konular öğrenme yeteneğini geliştirmeleri, yabancı dil becerilerini geliştirmeleri de LYS'ye tam anlamıyla hazırlanmaları için çok önemlidir. Bu nedenle, İlköğretim öğrencilerinin sınavdan önce liseden beklentilerini, bunun için gerekli olan becerileri öğrenme planlarını oluşturmaları ve LYS'ye girebilmek için gerekli şartları öğrenmeleri gerekmektedir.

Liseye geçiş sınavı 2 aşamalı olarak uygulanmaktadır. 5 Haziran 2023 Pazar günü yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde yapılacaktır.
2023 yılında Ortaokul Geçiş Sınavı'nın tarihi henüz belirlenmemiştir. Belirlenen tarih duyurulursa, sınav için gerekli bilgilerin ve diğer detayların da her zamanki gibi Milli Eğitim Bakanlığı'nın web sitesinden kontrol edilebileceğini lütfen unutmayın.

Ders geçme notu ortaokulİlkokul 4 üncü sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokulunda dönem puanı, yıl sonu puanı ve yıl sonu başarı puanı 100 tam puan üzerinden belirlenir. Yüzlük puan sisteminde 0-44,99 puanlar başarısız, 45,00 ve üzeri puanlar başarılı olarak değerlendirilir.
Ortaokula, her bölgede değişiklik gösterebilen bir puanla girilebilir. Genellikle 70-80 arası bir puan gerekiyor. Ayrıca bazı özel okulların kabul şartları daha yüksek puan isteyebilir.

Sınavda, Sözel (75 dakika) bölümden yani Türkçe 'den 20, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nden 10, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 'ten 10, Yabancı Dil'den ise 10 soru olacak. Sayısal bölüm (80 dakika)den Matematik 'den 20 ve Fen Birlikleri'nden 20 soru sorulacaktır.
Ortaokula geçiş sınavının kaç soru olacağı her okul tarafından belirlenir ve değişkenlik gösterebilir. Bazı okullar, öğrencilerin başarılarını ölçmek için giriş sınavında farklı konuları içeren 20'den fazla soruyla öğretmeyi tercih edebilir. Diğer okullar ise örnek alınan sınavlarda 8-10 sorudan oluşan kısa sınavları daha uygun bulabilirler.

- Yeni sistemde ilk 4'ten sonra öğrenci ya genel ortaokulları ya da imam hatip ortaokullarını seçebilecek. Yani bu yıl ilköğretim 4. sınıfta okuyan öğrenciler, önümüzdeki yıl imam hatip ortaokullarına başlayabilecek.
Bu soruya cevap vermek zor. Çünkü 4. sınıftan sonra kişinin ne yapacağı, hangi mesleği seçeceği ve nerede çalışacağı genellikle bireyin kendisine ait özelliklerine, ilgilerine ve yatırımlarına bağlı olarak belirlenir.