Okul Öncesi Nöbet Yönetmeliği


Sponsorlu Bağlantılar

Yönetmelik hükmü gereği bu öğretmenlere, dersler başlamadan önce veya ders saatlerinden sonra okul öncesi öğrencilerinin olmadığı katlarda, koridorlarda veya bahçelerde nöbet tutturulmaz, okulun teneffüs saatlerinde nöbet görevi adı altında kendi sınıfları dışındaki alanlarda görev verilemez.
Okul öncesi öğretmenleri, kurumların nöbet tutma protokolünü takip ediyorlar. Nöbet tutma birçok okul öncesi öğretmeni için güvenlikli bir ortam sağlamak zorundadır. Genellikle, bir okul öncesi öğretmeni, çocukların ve personelin güvenliğini sürekli olarak gözetmek için her odada nöbet tutmaya teşvik edilir. Nöbet tutma aynı zamanda okula giren ve çıkan kişileri kaydetmek için kullanılabilir. Öğretmen nöbetleri, okul ve çalışma saatleri arasında değişebilir. Okul öncesi öğretmenleri genellikle hafta sonu nöbet tutmayı içeren sekiz saatlik iş günlerinde çalışır.

Madde hükümlerine göre özel eğitim anaokulları, özel eğitim anasınıfları ile özel eğitim sınıflarında görevli özel eğitim öğretmenleri nöbet tutmakla yükümlüdür.
Hayır, anasınıfı öğretmenine nöbet yazılmaz. Nöbet yazılması gereken kişiler öğrenci nöbeti, kapı nöbeti ve güvenlik nöbeti gibi personel şeklindedir.

Yönetmeliğin 44/11. maddesinde yapılan değişiklik şöyle: "Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
1. Bir öğrenci 2. Bir bebek 3. Bir ev hâlı satıcısı 4. Bir İngilizce öğretmeni 5. Bir hastane sağlık görevlisi

(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir.
Okul nöbeti normal çalışma saatlerinde sabah 8:30'da başlar. Ancak okulların öğrencilerin okula geliş saatlerini kendi kurallarına göre belirlemesi mümkündür.

Bu durumda okul öncesi, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında görev yapmakta olan anaokulu ve anasınıfı öğretmenlerimiz ile özel eğitim öğretmenlerimiz, fiilen 5 gün nöbet görevi yaptıkları halde 1 günlük nöbet ücreti almaktadırlar.
Kesinlikle hayır. Türkiye’de öğretmenlerin okul öncesi nöbeti almadıkları düzenlenmiştir. Ancak, belirli durumlarda okul yönetim kurullarınca, okul öncesi nöbet görevlilerinin nöbet ücreti alabilecekleri düzenleyici kararlar alınabilir. Bununla birlikte, bu ücretler ek bir ödeme olarak kabul edilmemektedir ve öğretmenlerin maaşlarına dahil edilmemektedir.

Anayasada belirtilen zorla çalıştırma yasağını ihlal etmiş olursunuz." açıklamasında bulunmuştur. SONUÇ OLARAK; YÖNETMELİĞE GÖRE ÖĞRETMENLERE HAFTADA BİRDEN FAZLA NÖBET VERİLEMEZ !
Genellikle öğretmenler haftada 1 gün nöbet tutar. Ancak her okulun kendi kuralları vardır ve bu kurallara göre öğretmenlerin nöbet tutma süresi değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, her okulda farklı sürelerde nöbet tutabilecek öğretmenleri olabilir. Bu nedenle, belirli bir okulda öğretmenlerin 2 gün nöbet tutup tutmayacağını sormak için konuyla ilgili okul yetkililerinden bilgi almanız gerekir.

c) Okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmenlerin çalışma saatleri, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar ile Okul Öncesi Eğitim Programına uygun olarak; tam gün eğitimde bir günde en çok 9, haftada 42 çalışma saati süresini, ikili ve yarım gün eğitimde ise bir ...
Bir anasınıfı öğretmeninin çalışma süresi, Okul Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Bir anasınıfı öğretmeninin çalışma süresi ortalama 8-10 saat veya daha fazla olabilir. Günde çalışma süresi, öğretmenin seçtiği konulara, etkinliklere ve okula göre değişebilir.

(7)Nöbetçi öğretmen, o gün gelmeyen öğretmenleri tespit ederek ilgili müdür yardımcısına bildirir, boş geçen derslere girerek defteri "Nöbetçi Öğretmen" yazarak imzalar; öğretmenlerin durumlarını ve boş derslerin nasıl doldurulduğunu nöbet defterine geçirir.
Hayır, anasınıfı öğretmeni nöbet defterini imzalamaz. Nöbet defterindeki görevleri yerine getiren kişi özel hizmetler memurluğuna bağlı olan ve öğretmenler tarafından denetlenen bir nöbetçi tarafından imzalanır. Nöbet defteri her ay zamanında nöbetçi tarafından doldurulmalı ve okuldaki üst düzey yönetici tarafından kontrol edilmelidir.