Okul Öncesi Eğitimde Karşılaşılan Sorunlar Ve Çözümleri


Sponsorlu Bağlantılar

Katılımcılara göre, öğrenci aidatlarının düzenli ödenmemesi ve okulların bütçe yetersizliği ekonomik sorunlar arasında görülmektedir. Katılımcıların büyük ço- ğunluğu, ailelerin okul öncesi eğitime yeterli desteği ve ilgiyi göstermemesi ne- deniyle, eğitim sürecinde sorunlar yaşandığını belirtmektedirler.
1. Bütçe yetersizliği: Türkiye'deki okul öncesi eğitim alanındaki bütçenin yetersizliği, özellikle kırsal alandaki okul öncesi kurumların düşük kalitede olmasına neden olmaktadır. 2. Kalifiye personel eksikliği: Türkiye’deki okul öncesi eğitim sisteminde yeterince kalifiye personel bulunmamaktadır. Bu da öğrencilerin istenen düzeyde eğitim almasını engelliyor. 3. Teknolojinin kullanımının yetersizliği: Okul öncesi eğitim kurumlarında, çocukların sanal ortamlarda farklı aktivitelere katılmaya imkan verecek teknolojinin kullanımı yeterince yaygınlaştırılmamıştır. 4. Derslik ve eğitim koşullarının yetersizliği: Okul öncesi eğitim kurumlarındaki derslikler ve eğitim koşulları yetersizdir. Çocuklara gerekli eğitimi sağlamak için zaman zaman ders aralıkları ve sınıf mekanları yeterli değildir. 5. Kültürel farklılıkların göz ardı edilmesi: Türkiye'deki okul öncesi eğitim sistemi bazen çocukların kültürel farklılıklarını göz ardı etmektedir. Genel olarak benimsenen kültürel normlar üstünde en azından bir denge sağlanmalıdır.

Katılımcılara göre, öğrenci aidatlarının düzenli ödenmemesi ve okulların bütçe yetersizliği ekonomik sorunlar arasında görülmektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu, ailelerin okul öncesi eğitime yeterli desteği ve ilgiyi göstermemesi nedeniyle, eğitim sürecinde sorunlar yaşandığını belirtmektedirler.
1. Stresli ortam: Çocuklarda stresin arttığını gösteren çeşitli araştırmalar var. Okul öncesi zamanlar çocukların eğlenmeyi ve özgürce davranmayı öğrenmelerine imkan tanımak yerine onları yoğun bir biçimde öğretim programlarına katılmaları için baskılayan stresli bir ortama dönüşüyor. 2. Öğrenciler arasındaki uyum problemleri: Okul öncesi eğitimde küçük çocukların uyum sağlamaları, iletişim kurmaları ve diğer çocuklarla uyumlu olmaları için özel bir alan oluşturmak zorundadır. Ancak bu durum ciddi uyum problemlerine neden olabiliyor. 3. Yetersiz kaynaklar ve eğitim. Okul öncesi dönemler için yeterli seviyede kaynakların bulunmamasıyla, öğretmenlerin çocukları yeterince motive etmekte ve gelişimlerini kontrol etmekte yetersiz kalması çok sayıda sorun yaratmaktadır. 4. Geçerli standartların eksikliği: Okul öncesi eğitimdeki standartlar, değişik devletlerin ve okulların kendi standartlarına dayanmaktadır. Bu da çeşitli sorunları beraberinde getirebilir.

Bu yaklaşımların en önemli üç tanesi; Montessori, Waldorf ve Reggio Emilia. Bunların yanı sıra; PYP(Primary Years Program), High Scope, Bank Street, Creative Curriculum ve Cooperative'de uygulanan diğer yaklaşım modelleri.
1. Düşük Okuma Seviyesi: Çoğu öğrenci iyi okuma yeteneğine sahip olmamaktan veya yeterli okuma iletişimi becerilerine sahip değil olunduğundan okuma seviyeleri düşüktür. 2. Kötü Öz Disiplin ve Davranış: Okulda öğrenciler arasında yaygın olan kötü davranışlar, öz disiplin, gürültü ve kavga durumları kötü öğrenme ortamına yol açar. 3. Zaman Yönetim Becerileri Eksikliği: Çoğu öğrenci zamanlarını planlamada yeterli tecrübeyi ya da beceriyi olmadığından derslere ve diğer sınavlara yeterli zaman ayıramazlar. 4. Yetersiz Oyun ve Argo Kullanımı: Bazı öğrenciler çok fazla oyun ve argo konuşur; bu da öğrencilerin onların dersleri anlamalarını engeller. 5. Aile Ortamının Zararlı Etkisi: Çocukların eğitimlerinde başarılı olmaları, anne-babaların çocuklarına ve onların öğrenmelerine katkıda bulunmaları, çocukların zorluklarla baş edebilmelerine yardımcı olmaları ve desteklemeleri gerekir. Bazen anne-babalar çocuklarının eğitimlerine yeterince önem vermeyebildikleri için bu kişisel gelişimleri ve okul başarıları etkilenebilir.