Okul Öncesi Hikaye Kitapları


Sponsorlu Bağlantılar

Okul öncesi hikaye kitapları; dil ve anlatım bakımından yalın, içerik bakımından ilgi çekici, düşündürücü ve aynı zamanda eğlendirici, illüstrasyon açısından metinle uyumlu ve kolay yorumlanabilir olmalı.
Okul öncesi hikaye kitapları, çocukların dikkatini çekmeyi, onları eğlendirmeyi ve öğretmeyi amaçlamalıdır. Kitaplar, çocukların kendilerine yakın olduğu temalara odaklanmış olmalıdır. Hikayeler, günlük yaşamlarındaki olay ve durumları tam olarak tanımlayan ve anlaşılması kolay bir dil kullanmalıdır. Işlenen konular çocukların hayal gücünü teşvik etmeli ve onlara hayatın gerçekleriyle uyumlu ve sağlam bir kavrayış kazandırmalıdır. Kitap kapaklarının dikkat çekici ve etkili olduğundan emin olunmalıdır. İçinde bulunan resimler ise çocukların ilgisini çekmesi için canlı ve canlı görünmelidir. Kitabı okurken arka arkaya gelen cümleler çocuklar için kolayca anlaşılır bir şekilde oluşturulmalıdır. En önemlisi, kitap içeriğinin çocukların yaşına uygun olması gerekir.

Okul öncesi çocukları için yazılan kitapların çoğu ise; öykü masal, anı, şiir, bilme- ce ve tekerleme türünden kitaplardır.
•Bebek-Gelişim Kitapları •Boyama Kitapları •Hikâye Kitapları •Şarkı Kitapları •Türkçe Öğrenme Kitapları •Oyun ve Etkinlik Kitapları •Picture Book •Gözlem ve Soru Kitapları •Hayvanlarla İlgili Kitaplar •Meyve ve Sebzelerle İlgili Kitaplar •Matematik Kitapları •Fiziksel Aktivite Kitapları •Akademik Kitaplar

Genellikle az sayıda kişi arasında, belirli zaman ve belirli yerlerde geçen gerçeğe uygun olayların karakterleriyle birlikte kısa, duygulu, heyecanlı bir biçimde gözleme veya tasarlanmaya dayanan edebi yazılara hikâye denmektedir (Ciravoğlu, 2000: 77).
Okul öncesi hikayeler, çocukların sosyal becerilerinin gelişimine yardımcı olmak amacıyla kısa ve etkili hikayelerdir. Diğer türlü basit mesajlar kullanarak ilgi göstermeyi ve sevgi hissetmeyi amaçlayan bu tarz hikayeler dünya çapında birçok formatlarda kurgulanmıştır. Dinleme becerilerini geliştirmek, dil becerilerini geliştirmek ve bilgiyi anlamaya yardımcı olmak için her yaş grubu için hazırlanmış olan okul öncesi hikayeler, dikkatlice seçilmiş, sürükleyici ve eğlenceli bir yol ile aktarılmaktadır.

Okulöncesi için hazırlanan kitaplar 5 sayfayı geçmemelidir. Çocuk kitaplarındaki resimleri kolayca görebilmeli resimler canlı olmalıdır.
Sayfa sayısı her kitaba göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, çoğu klasik masalların baskıları 2 ila 10 sayfa arasında değişirken, daha uzun öykülerin baskıları 20 sayfaya kadar çıkabilir.

Bu yöntemler: düz anlatım, hikaye kitabı ile anlatım, hikaye kartı ile anlatım, pazen tahta kartı ile anlatım, kuklalar ile anlatım, televizyon şeridi ile anlatım, slayt ile anlatım, tepegöz ile anlatım, pandomim ve dramatizasyondur (Bektaş, 2010).
1. Seslendirme: Çocukların hikayeleri hayal güçlerini geliştirmelerine ve akılda tutmalarına yardımcı olmak için seslendirme tekniğini kullanmak önemlidir. Bir hikaye anlatırken, karakterlerin farklı ses tonları ile konuşmalarını sağlamakla birlikte, çocuklara seslerini canlandırmak için küçük ipuçları da vermek gerekebilir. 2. Görsel Aksiyon: Resimler ve gösteriler eşliğinde anlatılan hikayeleri anlamak daha kolaydır. Güzel resimlerin sunulması ve ilgili aksiyonların tekrarlanmış olması hikayenin akılda kalmasını sağlayacaktır. 3. Soru-Cevap Bölümü: Hikayeler zengin bir dil ile anlatılırsa, çocuklar daha iyi anlayacaklardır. Herhangi bir konu hakkında soru sormayı deneyerek, çocukların dikkatini kolayca çekebilirsiniz. 4. Canlandırma: Bir hikayeyi daha kolay anlamalarını sağlamak için çocukların canlandırma yapmalarını isteyebilirsiniz. Oyun gibi canlandırma teknikleri, konuşma tonlarını, jestleri ve tavırları da içeren dinamik bir etkinlik haline gelebilir. 5. Göz İzleri: Hikaye anlatımında Göz İzleri tekniği kullanmak, çocukların oyun oynamaktan çok farklı bir biçimde hikayeyi algılamalarını sağlayabilir. Bu teknik, çocukların göz hareketlerini izleyerek, hikayeden ne anladıklarını anlamaya yardımcı olabilir.

Hikaye Öncesi EtkinliklerHikaye öncesinde çocuğu hikayeye hazırlamak gerekli olup hikayede geçen kavramların, anlamların açıklanması hikaye esnasında çocuğun hikayeyi daha kolay anlamasına yardımcı olacaktır. Hikaye öncesinde yapılan etkinlikler ise; Sohbet, Parmak Oyunu, Şiir, Tekerleme-Bilmece gibi etkinliklerdir.
1. Öncelikle konu belirlemeli ve çocukların yaş düzeyleri ve ebeveynlerin ihtiyaçlarına göre güzel bir hikaye projesi seçmelisiniz. 2. Daha sonra etkinliğin içeriğini tasarlayıp çocuklarla paylaşmalısınız. Hikaye hakkında konuşup, çocukların istek ve önerilerini de kullanarak hikâyeyi belirlemelisiniz. 3. Etkinliğe hazırlık yapmak için önerilen materyalleri toplayıp kullanılacak yerleri ayarlayın. 4. Etkinliğe başlamadan önce çocukların konu ile ilgili temel kelimeleri öğrenmesine yardımcı olmak için hikâyenin bazı parçalarını dramatize edin. 5. Hikâyeyi paylaştıktan sonra çocuklarla anlatıcı etkinliği yapın. Konuşmaya ve etkinliğin diğer aşamalarına katılmalarını teşvik edin. 6. Etkinliğin ortasında çocukların hikâyeden sorumlu olan kendilerini yaratabilecekleri bir çalışma alanı sağlayın ve hikayeyi yaratma fırsatı tanıyın. 7. Etkinliğin bitiminde çocuklarla görsel değerlendirmeler yapın ve finalde onların ürettiği hikayeyi bitmesine izin verin. 8. Etkinlikten sonra çocuklarla hikâyeyi tartışın ve onların görüşlerini not alın.