Öğretmen Sendika Üyeliği Nasıl Yapılır


Sponsorlu Bağlantılar

(5) Sendikaya üyelik, Bakanlıkça sağlanacak elektronik başvuru sistemine e-Devlet kapısı üzerinden üyelik başvurusunda bulunulması ve sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile e-Devlet kapısı üzerinden kazanılır.
Sendikaya üye olmak için, Sendikamızın sorumlularıyla irtibata geçerek veya web sitesindeki kayıt formunu doldurarak üye olabilirsin. Kayıt formunda istenen bilgileri doldurduktan sonra, onay işleminin tamamlanması için bir e-posta adresinizi girmeniz istenecektir. E-posta adresinize gönderilen onay e-postasını açarak, sendikaya üye olabileceğinizi ve tüm üye haklarından faydalanabileceğinizi onaylayacaksınız.

Sendikaya üyelik, kamu görevlisinin üç nüsha olarak doldurup imzaladığı üye formu ile sendikaya başvurması ve başvurunun sendika yetkili organınca kabulü ile kazanılır. Üyelik başvurusu, sendika tarafından en çok otuz gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik istemi kabul edilmiş sayılır.
Sendikaya üye olmak isteyenlerin kurumsal website sitesi, sosyal medya ağları veya Sendika Ofisi’ne giderek başvurmaları gerekmektedir. İlgili kişinin eğitim, çalışma, maaş durumu ve başka bilgilere göre kişiye ilişkin olarak oluşturulmuş üyelik formu doldurması gerekmektedir. Ödeme yapılması, ilgili belgelerin teslim edilmesi, müracaat dilekçesinin imzalanması ve taahhütname imzalanması gibi prosedürler uygulanır. Tüm bu prosedürler bittikten sonra, üyeliğin onaylanması için başvuranın ismi, çalışma şartları ve diğer detaylar kayıt altına alınır.

Sendikaya üyelik, Bakanlıkça sağlanacak elektronik başvuru sistemine e-Devlet kapısı üzerinden üyelik başvurusunda bulunularak olunmaktadır. E-devlet üzerinden yapılan başvuru üzerine sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile sendika üyeliği e-Devlet kapısı üzerinden kazanılır.
Sendika üyeliği, işçilerin sendika içerisinde kendilerini temsil etmelerini; haklarını, çıkarlarını ve mesleklerini korumalarını sağlamak için alınan bir karardır. Sendika üyeliği genellikle işçinin isteği ile gerçekleşir. İşçi tercih ettiği sendikaya üye olmak için başvuru formunu doldurur ve üyelik başvurusu işverenin onayına sunulur. İşveren sendika üyeliğinin kabul edilmesi için üyelik başvurusunun doğruluğunu kontrol edebilir. İşverenin onayından sonra sendikaya üye olan kişi tüm haklarından ve yükümlülüklerinden sorumludur.

"Sendika üyelik başvurusu, işçi tarafından e-Devlet kapısı üzerinden yapılır. Üyelik bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır. Üyelik, yetkili organın e-Devlet kapısı üzerinden otuz gün içerisinde başvuruyu kabulü ile kazanılır.
Öğretmenler herhangi bir sendikaya üye olmak zorunda değildir. Ancak, üyelik sendika tarafından sağlanan hak ve faydaların kullanılmasının yolu olarak görülebilir. Örneğin, meslek mensuplarına hizmet veren sendikalardan çalışanların haklarını ve çalışma koşullarını geliştirmek için haklarının korunmasını sağlamak amacıyla destek alabilirler.

Tüm bu açıklamaları göz önüne alarak sözleşmeli öğretmenler eğitim ve bilim işkolundaki bir sendikaya üye olabilirler. Fakat üye olma zorunlulukları yoktur. Zorla ya da amirlerin dayatma ile üye yapmaları, görevlerini kullanarak üye formu imzalatmaları etik olmadığı gibi kanunen suçtur.
Meslektaşlarımız toplamda en fazla üç sendikaya üye olabilir. Ancak, öğretmenlerin tüm mesleki faaliyetleri ile ilgili haklar korumak için bir sendikaya üye olmaları önerilmektedir.

Kanun gereği yalnızca bir sendikaya üye olabileceğiniz için, eğer herhangi bir sendikaya üye iseniz öncelikle sendikadan çekilmeniz gerekmektedir. 4688 sayılı Kamu görevlileri sendikaları Kanununun 16 ncı maddesine göre her üye üyelikten serbestçe çekilebilir.
Sendikaya üye olmak sözleşme imzalama, işçi haklarının korunması ve çalışanların tazminat talep etme hükümlerinden yararlanma hakkını kazandırır. Sendikaya üye olmak aynı zamanda çalışanların mesleki gelişim ve eğitimlerinden de yararlanmalarını getirir. Üye olan işçiler arasında aralarındaki sorunların daha kolay çözülmesine yardımcı olurken işçi haklarına yönelik korumalar da sağlanmaktadır. Sendikalara üye olan çalışanlar, şirketlerin karşılarına çıkabilecek işçi haklarıyla ilgili mücadelelerden istifade edebilirler. Bu sayede ücretlerini, çalışma koşullarını ve diğer tüm çalışma haklarını korumaları mümkün olabilmektedir.

Daha İyi Ücret ve Sosyal Haklar Elde Etmek için. Fazla Mesai, İkramiye, Hafta Tatili Çalışması, Tazminat, İhbar, İzin vs. Konulardaki Haklarımızı Alabilmek için. Toplu İş Sözleşmesi Hakkımızı Elde Etmek ve Kullanabilmek için. İşyeri Çalışma Koşullarını Daha İyi Hale Getirmek için.
Öğretmen sendikaları tarafından ödenen ücret, sendikanın yürüttüğü çalışmalara göre değişiklik gösterir. Örneğin, konfederasyonlarla imzalanan protokoller ya da özel anlaşmaların merkezi çatısendekalardan onay alınarak İl Öğretmen Sendikalarına iletilmesi aracılığıyla her sendika için değişiklik gösterebilir. Bu tür özel durumlara bağlı olarak öğretmen sendikaları çalışanına yıllık yaklaşık 10 bin lira ücret ödeyebilir.

İmza altına alınan sözleşmenin 23.maddesi ile; bugüne kadar tüm sendika üyelerine 3 ayda bir ödenen 135 TL, “Toplu Sözleşme İkramiyesi” Ocak 2022 itibariyle 400 TL çıkarılmıştır.
Sendika, üyelere çeşitli türlerde voleybol topları ve ekipmanlarını ücretsiz olarak veriyor. Üyeler ayrıca zaman zaman promosyonlar ve diğer teşvikler alabilirler. Ancak, üyelik parası Sendikanın tarafından ödenmiyor.