Ötv İndirimi Olan Araçlar Listesi


Sponsorlu Bağlantılar

2023 T-Roc, Taigo ve T-Cross modelleri ÖTV'siz engelli aracı olarak satın alınabilecek. Bunun yanında Hatchback olarak da Golf ve Polo modelleri satışa sunuluyor. Passat ve Tiguan modelleri ise liste fiyatları engelli araç limitinin üstünde olduğu için satın alınamayacak.
Ötv'siz araçlar, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren kayıtlı veya yeniden kayıt edilmiş olan araçlar için geçerlidir. Bu araçlar: 1. Elektrikli veya lpgli araçlar 2. Kamyonetleri 3. Hobi araçları 4. Otomobiller 5. Motosikletler 6. Gezginler 7. Yük taşıyıcılar 8. Zamanında ödenmiş motorlu tatil arabaları 9. Kartlar 10. İkmal arabaları

Sıfır Engelli Araç FiyatlarıÖTV indiriminden yararlanılarak sıfır kilometre ve 1.6 motor hacmine sahip arabaların seçilmesi gerekiyor. Kısaca engelli kişiler sıfır araç almak istemeleri durumunda 1600 cm³ ve ya altında olan motor silindir hacmine sahip araçlar (Otomobil, Pick-up, ATV, Panelvan vb.) taşıtlar alabilir.
Engelli raporuna bağlı olarak hangi arabayı alacağınız sizin kararınız olacaktır. Kimi engelliler için uygun olan bazı özelliklere sahip tekerlekli sandalyeye monte edilen arabalar vardır. Bazı engellilere uygun olan arabalar daha manevi seyahatler için uygundur. Genellikle bu arabalar hafif, düşük gürültülü ve farklı tasarımlıdır. Engelli raporunuzu göz önünde bulundurarak uygun arabayı seçmelisiniz.

Bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Sürücü belgesine sahip olması da gerekiyor.
Engelli raporu arac alimindaki yüzde indirimi, yasalar geregince değişebilir. Ancak genellikle yasalara göre, engelli vatandaslar araba alımında en az yüzde 25 oranında indirim sağlanmaktadır.

%90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedenine bakılmaksızın araç alabilirler. Eğer ağır engelli (%90 ve üzeri) bir birey için araç alımı söz konusuysa aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz. Bireyin aile yakınları, aracı satın alabilir.
Evet, engelli raporu ile araba alabilirsiniz. Ancak, satın almak istediğiniz arabanın engelli kullanıcılar için özel olarak tasarlanmış bir araba olup olmadığına bağlı olarak, almanız gereken özel düzenlemeler olabilir. Bu düzenlemeler genelde otomobil üreticisi tarafından sağlanmaktadır. Son olarak, uygulama alanınızda arabanın sürücüsünün engellilik derecesine dayanılarak bir sürücü belgesi hakkında gerekli talimatları aldığınızdan emin olun.

Engel derecesi %40 ve %89 arasında olan kişiler sıfır kilometre bir araç almak istediklerinde %26,3'lük ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Engel derecesi %90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisapları özel tüketim vergisinden tamamen muaf tutuluyor.
Engelli raporu ile ötv indiriminden yararlanmak isteyenler için bu durum ÖTV ve KDV haricinde alacakları herhangi bir üründe yüzde 90 oranında indirim sağlanır. Örneğin, arabanın 100 bin lira olarak fiyatlandırıldığını düşünelim. Engelli raporu ile alacak kişi bu arabaya 10 bin lira karşılığında sahip olabilir.

Yüzde 90 ve üzerinde engeli olanlar ÖTV'siz araç satın alabiliyor. Ancak burada da bir sınır var. 2021 yılında 330 bin 800 lira olan fiyat sınırı 2022 yılı ile birlikte 450 bin 500 liraya yükseldi.
Ötv'siz araç fiyatları üreticiden üreticiye değişebilir. Standart modellere, ek özellikler, kapı ve boyutlar gibi seçenekler eklendiğinde, fiyatlar her zaman artacaktır. Genellikle, ötv'siz araçlar yaklaşık 10.000 - 15.000 EUR arasındaki bir fiyat aralığında satılmaktadır.

Engelli sağlık raporu ve engelli araç kullanımına uygun sürücü belgesi olması halinde sürücüler Özel Tüketim Vergisinden muaf olacaktır.
2023 yılında Ötv muafiyeti ile arac kullanabilecek kategoriler şunlardır: -Sağlık personeli -Emniyet ve Güvenlik görevlileri -Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Başbakan veya Bakanlar -Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Jandarma Genel Komutanı, Polis Genel Müdürü ve onlara bağlı birimlerde görevli olanlar -Atama ile atanmış olan yüksek düzey devlet memur ve idare görevlileri -Türkiye Cumhuriyeti örf ve adetlerine uygun şekilde evlenmiş çiftlerin doğdukları yıl içerisinde Ahilik sınavına girmeyi başarmış olanlar -Havacılık, denizcilik, madencilik, turizm ve çevre koruma gibi bazı mesleklerin mensupları -Özel görevlerden (gözlemci, heyet vb.) sorumlu olanlar -Türkiye bünyesinde ya da bir tane de Türkiye Büyükelçiliği aracılığıyla başka bir ülkeye atanan diplomatlar -Askeri okullara kayıtlı olanlar -Akaryakıt suyu satışı ile uğraşanlar -ÖTV muafiyetinden faydalanmaya hak kazanan belirli sektördeki köylüler.