Müfettiş Öğretmeni Görevden Alabilir Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Bakanlık müfettişi doğrudan bakan adına görev yapar. Sadece öğretmeni değil, gerekirse milli eğitim müdürünü bile görevden alabilir.
Meb Bakanlığı tarafından atanan Müfettişler, başka birimin kararı ile görevden alınabilirler. Ancak, görevden alma kararının Bakan onayına sunulması gerekmektedir.

müfettiş bakana bağlı çalışır ve kurum bünyesinde tüm birimleri soruşturma yetkisine haizdir. açığa alma yetkisi dışında ceza verme yetkisi doğrudan yoktur.
Müfettişler, öğretmenleri cezalandırmak için yetkili değildir. Ancak, müfettişler tarafından ele alınan herhangi bir öğretmen hakkındaki suçlamalar, bu öğretmenin mesleki disiplini yönetimine geri gönderilebilir. Burada, öğretmenin kendi disiplini yönetimine verecekleri herhangi bir cezanın ne olacağına karar verir.

Okulları ve öğretmenleri artık eğitim müfettişleri denetleyecek. MEB, müfettiş alımı da gerçekleştirecek. Milli Eğitim Bakanklığı Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmeliğe göre eğitim müfettişleri artık okul ve öğretmen denetimleri yapabilecek.
Müfettişler öğretmeni denetleme yetkisine sahip değiller. Ancak, eğer öğretmenin eylemleri ile ilgili çalışmaların standartlarını kontrol etmek gerekiyorsa, müfettişler bu tür yetkilileri inceleyebilir. Müfettişler incelemelerinde değerlendirmelerini rapor haline getirebilir ve bu rapora dayanarak alınacak kararlar verebilirler.

Müfettiş, bağlı olunan kurumun işleyişini inceler ve denetler. Gerekli görürse çalışanlarla veya müdürlerle ilgili soruşturma başlatabilir. Yaptığı bütün incelemeleri bir rapor haline getirir. Bu raporu kurumun en üst amirine sunmakla görevlidir.
Müfettişler genellikle finansal raporlamayı ve işletme pratiklerini denetler. Müfettişler ayrıca, muhasebe prosedürlerini, malların taşınmasını, satın alma ve satış işlemlerini, özel raporları hazırlamayı ve tespit edilen ihlallerin takibini de yapabilirler.

Halen Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan ve en az 8 yıl öğretmenlik deneyimi olan, 35 yaşını doldurmamış tüm öğretmenler/yöneticiler eğitim müfettiş yardımcılığı sınavına başvuru yapabilecek.
Öğretmen müfettiş olarak atanabilir, ancak bunun için lisans derecesine sahip olmalıdırlar. Takdir edilen öğretmenler, akademik eğitimleri ve uzun süre öğrencilerin üzerinde deneyim kazanmış olanlar, müfettiş olarak atanabilirler. Bu konuda öğretmen seçme kriterleri, her bölgede farklılık gösterebilir.

Eğitim müfettişleri rehberlik, iş başında yetiştirme, denetim, izleme ve değerlendirme, araştırma, inceleme, soruşturma ve ön inceleme çalışmalarını yapmak gibi çok geniş ve derin birden fazla alanda sorumlu kılınmışlardır.
Meb müfettişleri, Milli Eğitim Bakanlığının ülke genelindeki her türlü okul ve eğitim kurumlarının standartlarını denetlemek için atanmış olan müfettişlerdir. Bunlar, okulları ziyaret ederek yeterlilik ve kaliteyi değerlendirilmesi gereken alanlarda uymayı denetleyen profesyonel insanlardır. Meb müfettişleri, standartlar konusunda uygunsuzlukları inceler, eğitim faaliyetlerini ve öğretim personelinin yeterliliğini denetler, seviyeli eğitim kurumlarının oluşturulması için yerinde çalışmalar yapar ve açıklamalar yaparak mevzuatı uygulamak için taleplerde bulunur.

657 Numaralı Kanuna Göre Görevden Uzaklaştırma (Memur)Bu tedbir atamaya yetkili amirler, genel müdürlük ve bakanlık müfettişleri, şehirlerde valiler ve ilçelerde kaymakamlar tarafından alınmaktadır.
Herhangi bir memuru görevden almaya yetkili olan devlet kurumunun başkanı veya müdürüdür. Müfettiş memurlarının görevden alınmasına karar verebilmek için, yetkilendirilmiş otoriteye başvurulmalıdır. Bu yetkili otorite, müfettişe konuyla ilgili olarak yeterli değerlendirme sağlamak için birtakım raporlar incelemelidir. Müfettişin çalışma yaklaşımı, davranış şekli ve başka konulardaki performansını kapsayan bu raporlara dayanarak, görevden alma kararı verilebilir.

1) Uyarı, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri (okul müdürü) tarafından verilir. 2)Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ise, görevlinin bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra atamaya yetkili amirler tarafından (İl- ilçe Mem) verilebilmektedir.
Öğretmene cezayı, okul müdürü veya okul yöneticisi gibi yetkili kişiler verir.