Metnin Konusu Nasıl Bulunur


Sponsorlu Bağlantılar

Ana düşünceyi belirlemede yanılgıya düşmemek için parçayı bütünüyle kavramayı amaçlayarak okumak gerekir. Parça okunduktan sonra, “Bu parçada yazarın asıl anlatılmak istediği nedir?” sorusuna doğru bir cevap alınırsa, ana düşünce belirlenmiş olur. Ana düşünce cümlesi, yazarın amacını belirleyen cümledir.
Bir metnin konusu ve ana fikri bulmak için, okuyucunun ilk olarak metnin başındaki özeti okuması gerekmektedir. Metnin özetinden ortaya çıkan temel konu ve ana fikir, okuyucuya genel olarak metnin izlenecek yönünü göstermektedir. Daha sonra, metni noktalama işaretlerine, cümlelerin tümüne ve hatta kelime seçimlerine göre okumak gerekebilir. Bu, okuyucuya metnin gerçek fikrini ve konusunu daha ayrıntılı bir şekilde anlamasına yardımcı olabilir. Okuyucunun metnin ne hakkında olduğunu anlaması, özeti okuduğunda bütünüyle farkına varmasıyla tamamlanmış olur.

Metnin konusu: Okuduğumuz metinlerde üzerinde durulan düşünce, olay ve sorun veya durum metnin konusu olarak bilinir. Yani bir metni okurken içerisinde bazı olaylar geçebilir. Bu olaylar üzerinde durulur ve anlatılır. Böylece metin içerisindeki anlatılan olaylar, düşünceler ya da durum ve sorunlar metnin konusu olur.
Metnin konusu, metnin içerisindeki anahtar kelimeler, cümleler ve alıntılar gibi detaylar aracılığıyla anlaşılır. Metni okurken, konu hakkında belirli bir fikir edinmeye çalışmalısınız. Eğer metin cümleler arası bağlantılar, ilişkiler, düşünceler ve noktalar üzerine kuruluysa, konuyu anlamak için bütün bu öğeleri incelemeniz gerekir.

KONU: Bir yazıda, bir eserde ya da konuşmada işlenen olay, şahıs, duygu, düşünce, durum, kavram, terim ya da mesele.
Bir hikayenin konusu her zaman değişkenlik gösterir. Konu her yazarın kendi seçtiği bir konu olabilir. Bununla birlikte, bir hikayenin konusu genellikle insan ilişkileri, macera, komedi, aşk, drama, korku, fantezi veya bilim kurgu gibi temalar üzerinde durur. Her konunun kendine özgü bir tarzı vardır ve beklenen sonuçlar insanlara bağlıdır.

Hikaye konu üzerine yazılır ancak hikayenin konusunun vermek istediği bir mesaj vardır işte buna ana fikir denir. Konu genel bir kavramdır ancak ana fikir okuyucuya verilmek ve iletilmek istenen mesaja denmektedir.
Konu, Ekim Devriminin, Çarlık Rusya'sının yıkılmasından Sovyetler Birliği'nin kurulmasına kadar tek parti sisteminin tarihsel bir gelişimi olarak anlatılıyor. Ana fikir, 1917 Ekim Devrimi ile Rusya'daki toplumsal ve ekonomik durumun değiştiğini ve 20. yüzyılın ortalarında, yaygın bir sosyal devrimin gerçekleşmesinin Sovyet hükümetinin aracılığıyla mümkün olacağını vurgulamaktır.

Kurumsal cümlelerle şişirilmemiş, bizi olduğu gibi anlatmayı hedefleyen bu metnin temel amacı da, bunun nedeninden ve sonuçlarından bahsetmek. Burada, bilgisayar başında oturan, sürekli beyin fırtınası yapan, yaptığı işe hakim ve detaycı bir ekibiz.
Biz Kimiz metnin konusu, insanın kendi kimliğini bulmak ve tanımlamak için geçen sürecin anlattığı bir hikâyedir. Metin, kişinin kendi ile olan sorgulayıcı mücadelesini ve kimliğini bu mücadelenin sonucunda keşfetmesi sürecini anlatmaktadır.

Ana Fikir Nasıl Bulunur? Bir yazı ya da yapıt içinde ana fikri bulabilmek için yazı ya da yapıt, bütün halinde incelenmelidir. Sanatçının anlatmak ve üzerinde durmak istediği konunun ne olduğu ve bu konu üzerine ne düşündüğü anlaşılmalıdır. Ardından bu fikri bir cümle ile özgün olarak ifade etmek gerekmektedir.
Metnin ana fikri, metnin son parça veya özet bölümünde olur. Metnin ana fikrine bu bölümden ulaşılabiliyor anlamında.

Bir paragrafın konusunu bulabilmek için, yazıda, “Ne üzerinde duruluyor? “, “Ne hakkında söz söyleniyor?” sorularına cevap verilmelidir. Bu sorulara vereceğimiz cevaplar bizi konunun saptanmasına götürür. Genellikle bir kavramla dile getirilen, açıklanmaya uygun olmayan konudur.
Paragrafın konusunu anlamak için, paragrafı okuyup, öncelikle ana fikirleri anlamaya çalışmanız gerekir. Paragraftaki kelimelerin anlamlarını ve bağlantılarını anlayarak, paragraftan çıkartılan ana fikre odaklanmalısınız. Paragraf içinde vurgulanan noktalar veya seçilen kelimeler paragrafın konusuna daha net bir bakış açısı sağlayacaktır. Son olarak, paragrafın ikinci ya da üçüncü cümlesindeki en önemli anahtar kelimeyi ya da cümleyi bulmalı ve bunu paragrafın konusu olarak kabul etmelisiniz.

Cevabınız; ~Olay metinde geçen ve yaşanılan şeylerdir, konu ise metinde geçen olayın veya olayların ne anlattığıdır.
Konu ve olay aynı şey değildir. Konu, bir hikâyenin üzerinde durulan temel konusudur. Olay ise, bir hikâyenin oluşturduğu, anlatılan gerçeklerin gözlenmesi veya deneyimlenmesi ile ortaya çıkan bir sonuçtur.