Metnin Ana Fikri Nasıl Bulunur


Sponsorlu Bağlantılar

Ana düşünceyi belirlemede yanılgıya düşmemek için parçayı bütünüyle kavramayı amaçlayarak okumak gerekir. Parça okunduktan sonra, “Bu parçada yazarın asıl anlatılmak istediği nedir?” sorusuna doğru bir cevap alınırsa, ana düşünce belirlenmiş olur.
Bu metin, hayatımızda risk almaya, kendimizi korumaya ve her zaman için dengeye odaklanmaya çalışan tüm insanların özgürlüklerini kullanabilmeleri için bizi çevreleyen dünyanın nimetlerini nasıl paylaşacağımıza dair önemli bir konudur. Ana fikri, insanların çevresindeki güzellikleri paylaşarak, mutlu ve umutlu bir dünyada yaşamayı sağlamaktır. Konu ise, insanların hayatlarının kalitesini arttırmak için doğal kaynakların paylaşımı ve korunmasıdır.

Metnin konusu, yazılan yazının hangi konu üzerine yazıldığını gösterir ve genel bir kavramdır. Fakat bu yazılar içerisinde ele alınan konuların vermek istediği bir mesaj bulunur. Bu mesajlar ana fikir olarak bilinir. Birisi genel bir kavram olurken, ana fikir ise verilmek istenen mesajdır.
Paragrafın ana fikri, insanların farklı etkileşimleri sayesinde birbirlerini daha iyi anlamaları gerektiğidir.

Paragrafta aslı anlatılmak istenen, vurgulanan temel düşünce paragrafın ana düşüncesidir. Paragrafta ana düşünce bir cümle olarak verilmeyebilir. Bu paragraflarda ana düşünce parçanın bütününe sindirilmiştir. Biz onu anlar ve kendi cümlelerimizle ifade ederiz.
Metnin ana konusu, metnin içindeki bütün paragraflar arasında bağlantılar kurularak bulunur. Keywords (anahtar kelimeler), başlıklar, alıntılar ve özetler okuyucuya fikir verebilir, ancak paragrafların içeriğiyle okurun asıl anahtarıdır. Metnin ana konusunu belirleyebilmek için, tüm paragrafları incelemeniz ve bunların arasındaki konular arasında ilişkiler kurmanız gerekir.

Metni okuduktan sonra, “Bu metinde ne anlatılıyor, yazar neyden söz ediyor?” sorusunu sorduğumuzda, cevap metnin konusunu vermektedir. Ana fikir ise, “Bir yazının temeli olan asıl düşünce, ana düşünce” olarak tanımlanmaktadır. Ana fikir ile ana düşünce aynı şeyi ifade etmektedir.
Destekleyen fikre katılımcı fikir denir.

Bir metinde savunulan temel düşünceye ana fikir (alt metin) denir. Bununla birlikte her metinde ana fikri destekleyen yardımcı fikirler yer alır.
Hayır. Ana fikir, metnin üzerindeki genel düşünceyi barındıran en temel kavramdur. Metnin konusu ise, metni oluşturan bireysel cümlelerin ve temaların odaklandığı alandır. Örneğin, bir metnin ana fikri kadınların siyasi haklarının önemi olabilirken, konusu bu hakların nasıl elde edildiği olabilir.

Hikaye konu üzerine yazılır ancak hikayenin konusunun vermek istediği bir mesaj vardır işte buna ana fikir denir. Konu genel bir kavramdır ancak ana fikir okuyucuya verilmek ve iletilmek istenen mesaja denmektedir.
Ana duygu, bir metnin ya da bir şarkının temel anlamını ifade etmek için kullanılan ana düşüncenin gücüne verilen isimdir. Ana fikir ise, metnin, şarkının ya da diğer yaratıcı çalışmanın temel mesajıdır. Ana duygu ve ana fikir kavramları arasında, çoğu durumda birbirleri ile yakından ilintili olmalarına rağmen, tek bir kavramdan söz edebiliriz.

Ana duygu, bir düşünceden çok duyguyu dile getirmek, okuyucu ya da dinleyiciye duyurmak, onların benliğinde yaşatmak amaçlı yazı ya da konuşmaların öne çıkarmak istediği asıl duygudur. Ana duygu bir metnin özünü oluşturur. Metinde bu duyguyu destekler durumdaki bütün yardımcı duygu ve düşüncelerdir.
Bir parçanın konusu parçanın içeriği sayesinde bulunur. Parçayı okuyup anlamaya çalışarak, başlık, tema, ana fikir veya parçanın toplamına katkılan öğeler için en uygun ifadeleri tespit ederek parçanın konusunu belirleyebilirsiniz.

Bir paragrafın konusunu bulabilmek için, yazıda, “Ne üzerinde duruluyor? “, “Ne hakkında söz söyleniyor?” sorularına cevap verilmelidir. Bu sorulara vereceğimiz cevaplar bizi konunun saptanmasına götürür. Genellikle bir kavramla dile getirilen, açıklanmaya uygun olmayan konudur.
Şiirdeki ana fikir, insanların yaşadığı dünya üzerinde her birinin özel bir rolü olduğu ve her bireyin bu rolü oynaması gerektiğidir. Şiirde söyleniyor ki, "Heveslerin yetişti her tarafta, katıldık her birimiz sahneye. Aynı masalın tamamlayıcısıyız hepimiz, geleceği çoğaltmak için." Bu da her bireyin, hayatında yapabilecekleri katkılar ile onu zenginleştireceklerine işaret etmektedir.