Mecburi İlköğretim Çağı 2022


Sponsorlu Bağlantılar

Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. İlkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ancak çocuğun gelişim durumuna bağlı olarak okula erken başlaması veya kaydının ertelenmesi ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenir.
Türkiye'de 18 yaşına kadar öğrenim çağındayken, 18 yaşından sonra öğrenim çağı dışına çıkılır.

Mecburi ilköğretim çağı, 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter.
Mecburi İlköğretim Çağı Dışına Çıktı Yön 19 Maddesi, yirmi yaş ve üzerindeki tüm öğrencilere mecburi ilköğretimin dışında bir öğrenim imkanı tanıyarak girdikleri üniversite ve/veya mesleki eğitim programlarını tamamlamalarını sağlayan bir kanunda bulunan maddelerdir. Bu maddeler, çalışmak isteyen ve liseyi bitiremeyen ya da mezun olanların da büyüme ve gelişme potansiyelini kullanarak bir üniversite ya da mesleki eğitim programına devam etmelerini sağlamak için çeşitli seçenekler sunmaktadır. Bu maddeler ayrıca, mevcut ilköğretim sistemi tarafından desteklenmeyen ve maalesef pek çok öğrenci tarafından kullanılmayan kazanımlar sağlamak amacıyla tasarlanmıştır.

MADDE 19 – (1) İlköğretim kurumlarına kayıtlı öğrencilerden; a) Mecburi ilköğretim çağı dışına çıkan ilkokul öğrencileri, ders yılı sonuna kadar öğrenimlerine devam ettirilir. Bu öğrencilere öğretim yılı sonunda Öğrenim Belgesi EK-3 verilerek yaygın eğitime yönlendirilir.
Zorunlu ilköğretim, Türkiye'de 8 yıldır uygulanmaktadır.

Birinci kademe 4 yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe 4 yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe 4 yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Türkiye'de ilköğretim zorunlu hale 1968 yılında, 10 Eylül 1968 tarihinde getirildi.

27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinden sonra 1961 tarihinde 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu kabul edilerek, ilköğretim ile ilgili mevzuat bir araya toplanmıştır. Kanun ile ilköğretim 6-14 yaş grubu için zorunlu olmuş, ancak geçici üçüncü madde ile bu zorunluluk yalnız ilkokul kısmı için uygulanmıştır.
Mecburi ilköğretim çağı, belli yaşlarda okullardaki eğitimin zorunlu olması anlamına gelir. Yaş kuralı olarak, ülkelerin okuma yazması öğrenmeden geçmesi gereken yaşları belirler. Genellikle 6 veya 7 yaştan başlayan mecburi ilköğretim, yaşa göre çocukların okuluna gitmesini sağlamak amacı ile ortaya çıkar. Mecburi ilköğretim, sosyal, kültürel, ekonomik ve akademik açıdan kalkınma yardımcı olur. Ayrıca, çocuğun haklarının korunması ve sağlıklı olmaları için gerekli olabilir.

Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. İlkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır.
Evet, ilköğretim zorunludur. Türkiye anayasasının 41. maddesinde ve ilgili mevzuatlar uyarınca ülke genelinde 8 yıllık kesintisiz eğitimin her çocuğa sağlanması güvence altına alınmıştır. Bu nedenle Türk vatandaşları 5-14 yaş arasındaki çocuklar tabi tutulmakta ve okula gitmeleri zorunlu hale getirilmektedir.

Okula başlama yaşının düşürülmesiBu kanundan önce 72 ayını dolduran çocukların ilköğretime başlaması zorunluydu. İlgili kanuna göre, 60 ayını tamamlayan çocukların zorunlu olarak ilkokula başlaması gerekmektedir.
Zorunlu eğitim kaç yıl sürer, Türkiye'de beş yıldır. Ancak bu sürenin uzatılması ya da kısaltılması, çocuğun gelişim düzeyi ve yaşına bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle, zorunlu eğitim kaç yıl cezası ile ilgili kesin bir bilgi vermek mümkün değildir.

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçunun işlenmesi halinde mahkeme fail hakkında kanunen iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmedecektir.
Okul müdürü bir öğrenciye verilebilecek en fazla izin süresi bölgedeki okul yönetmeliğine göre değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda öğrenciye 20 günlük izin verilebilir. Ancak, maksimum izin süresi belli bir süre aşılamaz.