Meb Sendika Üyelik İşlemleri


Sponsorlu Bağlantılar

Sendikalara üye olmak serbesttir. Kamu görevlileri çalıştıkları işyerinin girdiği hizmet kolunda kurulu bir sendikaya üye olabilirler. Sendikaya üyelik, kamu görevlisinin üç nüsha olarak doldurup imzaladığı üye formu ile sendikaya başvurması ve başvurunun sendika yetkili organınca kabulü ile kazanılır.
Sendika üyeliği için öncelikle sendikaye giderek bir üyelik formu doldurmanız gerekmektedir. Bu formun içerisinde isim, soyad, adres, işyeri verileriniz yer almalıdır. Formun sonunda sizden imzalatılan ekleri de beraberinde teslim etmeniz gereklidir. Daha sonra, sizden dört adet fotoğraf ve sendika ücreti alınır ve üyelik kaydınız yapılır. Sendika ücreti her yıl ödenir ve kâfi tutar tarafınca belirlenir. Üyelik kaydınız tamamlandıktan sonra, size ait bir üye kimliği veya kartı verilmektedir.

"Sendika üyelik başvurusu, işçi tarafından e-Devlet kapısı üzerinden yapılır. Üyelik bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır. Üyelik, yetkili organın e-Devlet kapısı üzerinden otuz gün içerisinde başvuruyu kabulü ile kazanılır.
Sendika üyelik işlemleri genellikle her sendikanın kendi sitesinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Genellikle, kendi sendikanıza başvurmak için bir üye kayıt formu doldurmanız gerekir. Formu doldurduktan sonra, sizin için gerekli olan belgeleri sunmalısınız. Bunlar, evraklarınıza göre farklı olabilir. Bazıları genellikle bir fotoğraf, adres kanıtı, güvenlik numarası ve aylık maaş seviyesi gibi kimlik niteliğinde olabilir. Sendikanın istediği belgeleri sunmayı unutmayın ve başvuru formu doldurduktan sonra Size üyelik kartı ve üyelik kazanılması ile ilgili diğer evraklar verilecektir.

Üyelikten çekilme (istifa) işlemi ise yine üç nüsha olarak doldurulan “Kamu Görevlileri Sendikaları Kamu Görevlisinin Üyelikten Çekilme Bildirimi Formu”nun doldurularak ilgilinin çalıştığı birim evrakına verilmesi ile mümkün olmaktadır.
Sendika üyelik formu sendika kurucularına veya müdürlerine verilir. Sendika üyelerinin çıkarılması, bu formun teslim edilecek yere bağlıdır.

Üyelikle ilgili doğrulama işlemi e-Devlet üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sunmuş olduğu hizmetlerin altında yer alan İşçi Sendikaları Üyelik Doğrulama bağlantısına tıklanarak açılan sayfaya TC Kimlik Numarası ve Doğrulama Kodu girilerek yapılabilmektedir.
Sendikaya üye olup olmadığınızı öğrenmek için sendikadan isim ve adres bilgilerinizle talep edebileceğiniz bir belge isteyebilirsiniz. Bu belge, hesabınızın açık olup olmadığını, mevcut borçlarınızın ne kadar olduğunu ve haklarınızın ne kadar olduğunu gösterecektir. Üyeliğinizi onaylamak için daha fazla belge gerekebileceğini unutmayın.

Buna göre, %16,39 zam ile 706,90 lira olan toplu sözleşme ikramiyesi 822,76 liraya yükselmiştir. Sendika üyesi öğretmenler 2023 yılının Ocak ve Nisan aylarında 822,76 lira toplu sözleşme ikramiyesi alacak. 2023 yılının Temmuz ve Ekim aylarında ödenecek ikramiye ise Temmuz zammıyla birlikte belli olacak.
Meslek sendikaları tarafından belirlenen üyelik parası farklılık göstermektedir. Bir meslek sendikası, üyelerine ödenmesi zorunlu olan bir üyelik parası belirler. Bu tutar her üye için değişkenlik gösterebilir ve üyelik süresince sabit kalacaktır. Tutar, tüzel kişiler ve kişisel üyeler arasında uygulanabilir. Bir meslek sendikasının üyelik parası, karar alma mekanizmaları, gelir dağılımı ve hizmetlerine göre değişebilir.

doldurup imzaladığı üye formu ile sendikaya başvurması ve başvurunun sendika yetkili organınca kabulü ile kazanılır. Üyelik başvurusu, sendika tarafından en çok otuz gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik istemi kabul edilmiş sayılır.
Sendika üyeliği her durumda farklı olabilir. Bazı sendikalar üyelik işlemlerini anında onaylar, bazıları da başvurunun işlenmesi için 10 ila 15 gün arasında süre ayırırlar.

MADDE 17 – (1) On beş yaşını dolduran ve bu Kanun hükümlerine göre işçi sayılanlar, işçi sendikalarına üye olabilir. (2) Bu Kanun anlamında işveren sayılanlar, işveren sendikalarına üye olabilir. (3) Sendikaya üye olmak serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz.
Sendikaya üye olmak için şu şartların yerine getirilmesi gerekir: 1. Sendikaya üye olmak isteyen kişi, ortağı olduğu işletme veya işverenle imzalamaya hazır olmalıdır. 2. Sendikaya üye olan kişi işçi olarak çalışan, ekonomik çıkarı sağlayacak herhangi bir sosyal avantajı talep edebilecek nitelikte bir çalışandır. 3. Sendikanın peşin ücret istenmesi durumunda, üye veya aday üye tarafından ödenmesi gereken peşin ücretin mevcut olduğu tespit edilmelidir. 4. Sendikanın çalışma ve üyelik koşullarına uymaya söz vermek zorunludur. 5. Sendikanın verdiği tüm belgelerin imzalanması gerekmektedir. 6. Sendika tarafından gönderilen diğer tüm ticari belgelere imza atmak zorunludur.

Sendikalı olmak için böyle bir sınır yok. Tek işçi bile olsanız sendikalı olabilirsiniz.
Evet, herhangi bir sendikaya üye olmak için gerekli şartları yerine getirmiş olan her kişi üye olabilecektir.