Meb Zorunlu Hizmet Bölgeleri


Sponsorlu Bağlantılar

Üç bölgeye ayrılmış olan şehirlerden birinci hizmet bölgeleri şu şekilde belirlenmiştir; Adana, Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Mersin, İzmir, Karabük, Karaman, Kayseri, ...
1. Hizmet Alanı: Hizmet alanı, kurumun veya kişinin sunduğu hizmetlerin nitelik ve nicelik olarak tanımlandığı bir alandır. 2. Hizmet Kapsamı: Hizmet kapsamı, belli bir hizmet alanına ilişkin olarak sağlanan veya sunduğuna ilişkin spesifik hizmetlerin detaylı bir listesine verilen isimdir. 3. Hizmet Kalitesi: Hizmet kalitesi, hizmetlerde sunulan temel özelliklerin, hizmetlerin nitelik ve sunduğu hizmetlerin miktarımı olup ölçülebilir faktörlerdir. 4. Hizmet Sağlayıcısı: Hizmet sağlayıcısı, hizmet alanına ilişkin olarak hizmetleri sunan kişi veya organizasyonlara verilen genel isimdir. 5. Hizmet Sunucusu: Hizmet sunucusu, belirli bir hizmeti ihtiyaç sahiplerinden talep ederek sağlayan ve karşılığında ödeme yapan kişi veya organizasyondur. 6. Hizmet Kullanıcısı: Kullanıcı, hizmet kapsamındaki herhangi bir ürün veya hizmetten yararlanan kişi veya organizasyondur.

Önemli olan bir okulun hizmet alanıdır. Hizmet alanı 1, 2 ve 3. ise zorunlu değil, 4, 5 ve 6. ise zorunlu hizmet görev yeri olduğunu anlamalıyız. Eğitim kurumlarının yer aldığı hizmet alanları ve bu hizmet alanları için öngörülen hizmet puanları Tebliğler Dergisinde yayımlanır.
Hayır, öğretmenlik mecburi bir hizmet değildir. Ancak, kamu kurumlarının bazı durumlarda öğretmenlerin geçici olarak vergi mükellefleri tarafından ödenen mecburi hizmetler sunması gerekebilir. Örneğin, bugün bir okul müdürünün yasal görev ve sorumlulukları için binlerce öğretmenin mecburen hizmet sunmak zorunda olduğu durumlar olabilir. Ayrıca, kamu kurumları bir öğretmenin mecburi hizmette bulunmasını isteyebilir, ancak bu durumda uygulanacak haklar ve ücretlerin özel bir tartışmayla belirlenmesi gerekir.

Zorunlu hizmet; Doğu'da öğretmen, polis ve doktorların zorunlu eğitimi ve hizmetidir. Zorunlu hizmet birinci, ikinci ve üçüncü bölge olarak sayılan illerde gerçekleştiriliyor. Bulundukları bölgelere göre illerde yapılması zorunlu hizmet süresi farklılık gösteriyor.
Meb Hizmet Bölgesi, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okulların bulunduğu bölgelerin kısaltmasıdır. Meb Hizmet Bölgesi, her bir ilin okul açılış veya kapanışlarını düzenleyen, okul müdürlerinin görev ve sorumluluklarını belirleyen ve her okulun özelliklerini belirleyerek eğitim programlarını oluşturan ve değerlendiren organizasyonel bir kurum olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

1 sayılı Hizmet Bölgeleri Çizelgesindeki illeri ifade eder. Hizmet alanı: Ülke genelindeki il ve ilçelerin ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi, ulaşım şartları ile hizmet gereklerinin karşılanması yönünden benzerliklerine göre buralardaki eğitim kurumlarının gruplandırılmasıyla oluşturulan alanları ifade eder.
Doğu görevleri, kamu görevlilerine, askerlere ve diğer yetkili kişilere zorunlu olarak empoze edilmektedir. Kamu görevlisi olan öğretmenler, polis, adliye memurları ve sağlık çalışanları gibi meslek gruplarının bazıları, doğuya sevk edilebilir. Askerlik yapan erkeklerin tümü de aynıdan doğuya sevk edilebilir. Aynı şekilde, herhangi bir nedenle askerlikten muaf olan veya devlet vatandaşları olan sivil bireyler de zorunlu olarak Doğu Görevlerine sevk edilebilir.

Dasa tasarısına göre askerlik, polislik ve doktorluk gibi bazı meslekleri kapsayan zorunlu doğu hizmeti artık bütün kamu çalışanlarını içine alacak şekilde genişletiliyor. Bundan sonra her meslek grubundan memur, az gelişmiş illerde ve bölgelerde 3 yıl süreli zorunlu hizmet yapacak.
Hayır. Zorunlu doğu görevi, askere alınma yaşına ulaşmış olan erkek vatandaşlar için geçerlidir ve öğretmenler bu kuralın dışında kalır.

hiç kimse bir öğretmeni doğu görevini yapması için zorlamıyor. af isteyen öğretmenler doğuda çalışmak zorunda değil, istifa edebilirler.
Tercihlerde 3 ve 4, öğrencinin belirli bir konuda seçtikleri iki dersi ifade eder. Örneğin; öğrencilerin liselerinde almaları gereken derslerden 3 ve 4'ü seçmeleri anlamına gelir.

Tercih ekranınızında karşısında 1/4, 2/3, 3/5 şeklinde kodlanan okullarda ilk sayı Hizmet Bölgesini temsil etmekte ikinci sayı ise Hizmet Alanını temsil etmektedir. İlk sayı 1, 2, ve 3 Hizmet Bölgesi sayıları olup ikinci sayı ise 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 şeklinde Hizmet Alanı sayılarıdır.
Kişinin ne tür bir meslekte çalıştığına bağlı olarak cevap değişmektedir. Bazı işlerde çok kısa sürede bir değişme olabilirken, diğer işlerde uzun süre aynı yerde kalma olasılığı daha yüksektir.

Komisyondan geçen kanuni düzenleme ile 6 yıl olan sabit pozisyonda çalışma süresi, 4 yıla düşürülmüştür. Bu düzenlemenin hayata geçmesi ile sözleşmeli çalışan sağlık personelimiz, ilk atandığı yerde 3 yıl çalıştıktan sonra talebi halinde memur kadrosuna geçebilecek.
Sözleşmeli öğretmenin sözleşmesinin sona erme tarihinden itibaren üç yıl geçmesine rağmen, sözleşmesi sona ermeden önce bir tayin istemesi mümkündür. Bunun için öğretmene, kamu hizmet kurumunda çalışan diğer çalışanların haklarıyla aynı eşitlik haklarına sahip olduğu unutulmamalıdır. Sözleşmeli öğretmen, kamu hizmet kurumuna ait mevcut kanunlar veya ilgili sözleşmelerdeki diğer değişikliklerden dolayı tayin talep edebilir.