Meb Yurtdışı Öğretmenlik Kontenjanları


Sponsorlu Bağlantılar

Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenlerin görev süresi 1 (bir) yıldır. Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunca uygun görülmesi halinde görev süreleri en fazla 4 (dört) yıl daha uzatılabilir.
Yurt dışında öğretmenlik için belirli bir süre yoktur. Ne kadar süre ile öğretmenlik yapmak istiyorsanız, o kadar süre yapabilirsiniz. Genellikle, yurt dışında öğretmenlik için yerli ve yabancı çalışma vizesi gerektiğinden, her ülkede bu vizeyi almanız gerekebilir.

a) Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Mesleki Yeterlilik Sınavı, Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 11 Mart 2023 Cumartesi günü saat 10.00'da Ankara'da merkezî sistemle tek oturum hâlinde yapılacak ve 120 dakika sürecektir.
Meb Yurtdışı Öğretmenlik 2023 için başvuruların açılacağı tarih henüz net olarak belirlenmiş değildir. Ancak, anlaşılan odur ki, 2023 yılının ilk yarısında başvurular açılacaktır.

Sınavın süresi 120 dakikadır. Bu sınavdan en az 60 puan alan adaylar Yurt Dışı Öğretmenlik Mesleki Yeterlilik Sınavında başarılı sayılır.
Yurt dışı öğretmenlik sınavından başarılı bir şekilde geçmek için, sınavdan başarıyla geçtiğinizi gösteren bir belge almanız gerekmektedir. Sınava başvurmadan önce, başvuru koşullarını ve sınav konularını öğrenmelisiniz. Sınavı geçmek için, sınavda başarısız olursanız, başvuru formunu doldurarak ve ücretini ödeyerek tekrar sınava girebilirsiniz.

Almanya, İsviçre, Fransa, Arnavutluk, Kuveyt, Suudi Arabistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan ve Türk Cumhuriyetlerine gönderilecek kontejanlar da belli oldu. Milli Eğitim Bakanlığı yurt dışında görevlendirilecek öğretmen ve öğretim elemanlarının seçimine dair kılavuzu yayımladı.
Türkiye, ciddi anlamda öğretmen gönderdiği ülkeler arasında Afrika, Asya, Orta Doğu, Latin Amerika ve Kuzey Afrika ülkeleri bulunmaktadır. Bu ülkelere 2008 yılında Türkiye tarafından Göç, Yerleşme ve Sığınmacılar Bakanlığı tarafından düzenlenen "Ülkelerarası Eğitim ve Öğretmen Gönderme Projesi" kapsamında gerçekleştirilen öğretmen gönderimi projesi ile gerçekleşmiştir.

il dışına çıkarken bile memurun normal resmiyete göre izin alması gerekiyor . memuriyet mahallini terk edemez. il dışına çıkışlar böyleyken yurt dışına çıkışta tabi ki izin almak gerekir.
Öğretmenler ülke dışına çıkmak için genellikle ekstra izin almak zorunda değildir. Ancak, öğretmenler her durumda kurum yöneticilerinden izin almalıdır. Özellikle öğretmenlerin yurt dışına seyahat süresi sırasında ülkede geçmesi gereken bir görev yoğunluğu mevcut ise, izin almayı ihmal etmemeleri önerilir. Ayrıca, orta ve üst düzey yöneticilerin uygun görmesi ve onaylaması gereken bir seyahate çıkmak gibi durumlarda, öğretmenlerin mutlaka izin almaları gerekir.

Dolayısıyla Yurt dışı öğretmenlik için bütün ülkeler dil şartı istememektedir.
Genellikle yurtdışında öğretmenlik görevleri için belirli bir dilde profesyonel olarak konuşma yeteneği istenir. Her durum ve ülke farklılık gösterse de, genel olarak İngilizce profesyonel olarak yazma ve konuşma becerileri gerektirilmektedir. Bazı ülkelerde diğer diller de istenebilir, ancak bu başvurduğunuz ülkeye ve pozisyona bağlıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Yurt dışı öğretmenlik kariyerinize giden yoldaki ilk aşama Mesleki Yeterlilik Sınavına tabii tutulmak olacaktır. Beraberinde yurt dışı öğretmen adaylarının Temsil Yeteneği Sınavına da girmeleri ve başarı elde etmeleri gerekmektedir.
Bir öğretmenin yurt dışına çıkması için en az bir ülkenin vatandaşı olması gerekmektedir. Vatandaş olunan ülkenin kültürü ve hukukuna gerçekçi bir şekilde uygun olmak da gerekir. Öğretmenler, bazı ülkelerde lisanslı öğretmen statüsüne sahip olabilirler. Bu durumda, ülkeye giriş ve çalışma izinleri alınmalıdır. Bazı ülkeler, kültürleri, dil ve mezuniyetleri hakkında bilgi sahibi olmak için özel eğitim programları uygulayabilir veya başvuru esnasında öğretmenlik sınavına girmek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca, öğretmenler, gidecekleri ülkeye uygun çalışma ve yaşam koşullarının sağlanması için çalışma sözleşmesinin imzalanmasını talep edebilirler.

a) Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Mesleki Yeterlilik Sınavı, Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 13 Şubat 2021 Cumartesi günü saat 10.00'da Ankara'da merkezî sistemle tek oturum hâlinde yapılacak ve 120 dakika sürecektir.
Yurt dışı öğretmenlik sınavı, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Bazı ülkeler genel olarak 3 saatlik bir sınav uygulamaktadır. Diğer ülkeler ise birkaç saat veya gün süren geniş kapsamlı bir sınav uygulayabilir. Bu nedenle, yurt dışı öğretmenlik sınavının süresinin tam olarak ne kadar süreceğini belirlemek için, ilgili ülkenin öğretmenlik sınavı ile ilgili resmi özel sitesini ziyaret etmelisiniz.