Logo Patenti Nasıl Alınır


Sponsorlu Bağlantılar

Logo Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır? Logo tescili, firma tescili, bireysel veya kurumsal marka tescili gibi isimlerle bahsedilen marka tescili, ilgili marka tescili sınıflarının seçilmesinden sonra Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan marka tescil başvurusu ile yapılmaktadır.
Hayır, logolar patent alınamaz. Logonun tescilli olması için marka tescili hizmetlerinden birine başvurmak gerekir.

Logo Tescili nasıl alınır sorusunun cevabı için makalemizi okuyabilirsiniz. Logo patentlenemez ancak logo tescil ile korunabilir. Markanızın logosunu tescilleyerek koruma altına alabilirsiniz.
Türkiye için kamuya ait patent alma ücretleri, Türk Patent Enstitüsü tarafından belirlenmiştir ve internet sitesinden göz atılabilir. Standart patent başvurusu ücreti 600 TL'dir ve bunun üzerine ek bir ücret ödenebilir.

TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Logo patenti her ülkede farklıdır. Birçok ülkede, logo patentleri birkaç yüz dolardan binlerce dolara kadar çıkıyor. Ne kadar ödemeniz gerektiği, logo şirketinin varlığına, başvurunun olgunluğuna ve tasarım avukatının tarifesine bağlıdır.

Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
Logo ve isim hakkı almak çok basit bir işlem. İlk olarak, logo ve isim fikrinizi bir marka tescil aracısı ile kaydettirmelisiniz. Ardından, bu fikri yasal şekilde tescillendirmenin en iyi yolu, bir patent avukatı ya da rehber hâkiminden yardım almaktır. Patent avukatı ya da rehber hâkim, size fikronuzun tescilli hakları konusunda bilgi verecektir. Eğer bir patent avukatı ya da rehber hâkim ile çalışmak istemezseniz, tek başınıza işlemleri halledebilirsiniz. Bunun için, logonuzu ve isminizi internette araştırmak ve gerekli belgeleri doldurup resmi makamlara sunmak gerekmektedir. Son olarak, logo ve isminizi tescil ettirmek için ücret ödemelisiniz.

İsim hakkı alma ancak marka tescil işlemi ile olur. İsim hakkı alma için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından Kurum tarafından markanın tescil edilip edilemeyeceği incelenecektir. Bu inceleme neticesinde markanın kabulü ve ilanı ya da başvurunun reddi söz konusu olacaktır.
Bir patentin çıkması için ortalama bir süre vardır. Ancak, bu sürenin kaç ayda geçtiği her patent için farklı olabilir. Ortalama olarak, bir patent başvurusundan patent belgesinin alınması için yaklaşık 1.5 ile 3 yıl arasında bir süreye ihtiyaç duyulur.

Patent Alma Süresi Ne Kadardır? İncelemeli patent başvurusu yaklaşık 30 ila 40 ay içerisinde sonuçlanır. Daha ziyade Kobi ve şahısları desteklemek amacıyla geliştirilmiş ve buluşu 10 yıl süreyle koruyan Faydalı model belge başvurusunun sonuçlanması 10 ila 12 ay arasında sürer.
Almazsak, patentin sahibinin belirli bir süre (belirlenmiş olan süre) içerisinde, o zamana kadar üretilmemiş bir ürün veya hizmeti üretmek ya da fikri haklarını ihlal etmeyen, ancak diğer türleriyle aynı özelliklere sahip olan yeni bir ürün veya hizmet yaratma hakkını kullanmasına izin verir. Patent almazsak, bu hakka sahip olmayacağız.

Buluşunuzun patentini almazsanız, teknolojiyi lisanslama, satma veya transfer etme olanakları ciddi şekilde engellenecektir; gerçekten, fikri mülkiyet (patent) hakları olmadan, teknoloji transferleri imkânsız değilse de zor olurdu.
Hayır, patent alarak şirket olmadan ticari faaliyet gösterme hakkı elde edilemez. Patent sahibinin, ürünü ya da süreci koruma hakkını elde etmesi için ilgili yasalara göre bir şirket kurmak gerekir. Bu şirket, patent olanağını kullanma, patent korumasını uygulama ve patent taleplerinden sorumlu hale gelir. Ayrıca, patentin geçerli olduğu her ülkede ayrı bir şirketin kurulması gerekebilir.

Maddesinin 1/a bendinde de marka tescil başvurusu için gerekli evraklar arasında “Başvuru sahibi veya sahiplerinin kimlik ve iletişim bilgileri” şeklindeki düzenleme ile başvurunun gerçek kişiler (şirket sahibi olmayan kişiler) tarafından yapılabileceği düzenlenmiştir.
Patent alınca para alınmaz. Patent alındığında, patent sahibine o patentin ticari veya diğer faydalarından yararlanma hakkı verilir. Bu durum, patentle ilgili bir ürünün ya da hizmetin kullanılmasından dolayı elde edilen kârı artırmak için kullanılabilecek ancak para alınmaz.