Lise İlköğretim Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Kronoloji. 1997 yılı öncesinde 5 yıllık ilköğretim eğitimi sonrasında öğrencinin eğitim gördüğü 3 yıllık eğitim kurumuydu. Bu öğretimden sonra ise öğrenci bir başka eğitim kurumu olan liseye devam ediyordu. 1997'de çıkarılan bir yasayla Türkiye'de ortaokul, ilkokulla birleştirilerek ilköğretim adını aldı.
Lise eğitiminde kullanılan öğretim yaklaşımları arasında özellikle şu beş yaklaşım içerisinden bazıları daha fazla vurgulanmaktadır: 1. Problem Temelli Öğretim: Problemlerin çözümüne yönelik öğrencilerin test, araştırma ve gözlemlerini yardımla öğrendiği bir yaklaşımdır. 2. Diyalog Tabanlı Öğretim: Sohbetler aracılığıyla öğrencilerin fikir alışverişinden faydalanarak konuların derinlemesine anlaşılmasına yardımcı olan bir yöntemdir. 3. Proje Tabanlı Öğretim: Öğrencilerin projeler dahilinde öğrenme süreci boyunca sahip oldukları çalışmalarını var olan kaynakları kullanarak incelemeye alarak konuyla ilgili bilgilerin geliştirilmesini sağlayan bir yaklaşım. 4. Aktif Öğrenme: Öğrencilerin ders sırasında etkinliklere katılarak öğretilen konuyu pratik olarak öğrenmelerine olanak veren bir yaklaşım biçimi. 5. Web Tabanlı Öğretim: İnternet aracılığıyla öğrencilerin bilgiye erişebilmesini kolaylaştıran bir öğretim yöntemi.

Orta öğretim, ulusal eğitim sisteminde belirlediği müfredata ve süreçlere göre 14-18 yaşları arasındaki öğrencilerin genel, mesleki ve teknik alanlarda eğitimlerini sürdürebilmesini sağlayan kurum.
İlköğretim okulları genellikle 8 ya da 9 yıl süren bir eğitim programı kapsar. Örneğin, Türkiye'de İlköğretim; lise ise lise öğrencisi olmak için gerekli olan 4 yıllık bir eğitim programını kapsar. Bu nedenle, ilköğretim liseyi kapsamaz.

İlkokullar ile ortaokullara ilköğretim veya ilköğretim kurumları, liselere ise ortaöğretim veya ortaöğretim kurumları denilmeye devam edilecektir. Veliler, okul yönetimleri ve mülkî amirler ilköğretim öğrencilerinde olduğu gibi ortaöğretim öğrencilerinin de okula devamını sağlamakla yükümlüdürler.
İlköğretim, 1. sınıftan 5. sınıfa kadar olan dönemi kapsamaktadır. İlköğretim dersleri anaokulu ya da 0. sınıftaki öğrencilere uygulanmaz.

Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
İlköğretim, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki eğitime verilen addır. Yerli veya yabancı dil öğrenimi, matematik, fen bilimleri, vatandaşlık eğitimi, sosyal bilimler, yaşam becerileri ve uygulamalı bilimler gibi alanlarda temel öğrenmeye sahip olmak amaçlanır. İlköğretimin sonunda bir öğrenciye ortaokul diploması verilir.

İlköğretim; 1 inci maddede belirtilen amacı gerçekleştirmek için kurulmuş dört yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile dört yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan bir Milli Eğitim ve Öğretim Kurumudur.
Lise, orta öğretim düzeyinde temel eğitimin bir parçası olarak kabul edilen ve genellikle on üç yaşından itibaren başlayan ve yaklaşık altı yıl süren bir programdır. Bir lisenin programı, milli ve ulusal kurallar, öğretmenlerin becerileri, mevcut teknolojinin seviyesi ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre değişebilir. Lisedeki öğrenciler genellikle, bir okul diplomasını almak veya üniversiteye hazırlanmak için farklı dersleri almaya devam ederler.

türkiye'de ortaöğretim kurumları aslında basitçe ve sadece lisedir. 83 sonrasında ilköğretim ilkokul ve ortaokul, ortaöğretim ise lise olarak tanımlanmış ancak 20 yıla yakın bir süre pek çok ortaokul ortaöğretimin parçasıymış gibi liselere bağlı kalmıştır.
Lise, liseli olarak geçiş dönemi olarak tanımlanır. Lise, genellikle ortaöğretimin ikinci kademesidir ve çoğu ülkede lise öğrencileri ya 14 ya da 15 yaşında başlar ve 18 ya da 19 yaşında biter. Bu zaman diliminde, öğrenciler ileri düzey sosyal ve akademik becerileri geliştirme ve dolayısıyla hayatlarının kariyerleri hakkında kararlar vermeye hazırlanırlar.

Lise mezunu ne olarak geçiyor? Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim öğretim kurumlarından olan 9. sınıftan başlayarak 12. sınıfı başarılı bir şekilde tamamlayıp lise diplomasını alan herkes lise yani ortaöğretim mezunu sayılır.
Ilköğretim okulları çoğu zaman 8. sınıfa kadar gider. Bazı ülkelerde ilköğretim 9. veya 10. sınıfa kadar uzar.

Birinci kademe 4 yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe 4 yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe 4 yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
İlköğretim düzeyi, bir ülkenin eğitim sisteminin standartlarına göre 6 ya da 7'ye kadar olan erken çocukluk ve okul öncesi çağda olan çocukların eğitimini ifade eder. İlköğretim düzeyinde verilen eğitim, çocuklarda okuma, yazma, sayısal beceriler, mesleki beceri ve sosyal beceriler gibi temel alanlardaki becerilerin oluşmasını amaçlar. Okul öncesi eğitim programları da bazı durumlarda bu düzeyin parçası olabilir.