Kbs Taşınır Yıl Sonu İşlemleri


Sponsorlu Bağlantılar

Tüm ambarların sayım işlemi tek tek yapılmalıdır. Tüm ambarların sayım işlemi bittikten sonra “YILSONU İŞLEMİNİ BİTİR” butonunu mutlaka kullanmak gerekir. Yılsonu işlemi bitir butonu kullanılmadıkça yapılan kayıtlar bir önceki yılın 31 Aralık tarihini alacaktır.
Yıl sonu işlemleri, 31 Aralık'ta yapılır.

Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilisi (TKKY) kullanıcı şifresini aldıktan sonra www.kbs.gov.tr/TMYS adresine TC kimlik no ve şifresiyle giriş yapacak. İlgili harcama biriminin taşınır kayıt işlemlerine başlanabilmesi için sistem üzerinde gerekli altyapı tanımlarının yapılmış olması gerekir.
KBS taşınır işlemleri, bir kuruluşun sahip olduğu tüm taşınırların kaydının tutulması, seçim öncesinde yapılan öncelikli olarak taşınırların değerlendirilmesi ve kuruluşun verdiği raporlar aracılığıyla yaşanan değişikliklere göre kontrol edilmesi olarak tanımlanabilir. KBS taşınır işlemleri, satın alma, satış, değişim, transfer, emanet verme, elektronik sözleşmeler, kiralama, saklama, muhafaza, faturalama ve daha birçok taşınırla ilgili işlemler içerir. Bu işlemler her zaman vergi ve mali müfettiş tarafından denetlenmektedir. KBS taşınır işlemlerinin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi, belirli maliyetlerinin ortaya çıkmasını ve/veya maliyetlerin azaltılmasını sağlayacaktır. Bu maliyetlerin azaltılması, yatırımların artmasına ve dolayısıyla kuruluşun getirisinin artmasına yardımcı olacaktır.

Hangi personele kac adet tüketim malzemesi gerektiğinin isteğinde bulunur Yılda 3 aylık periyotlarla toplam 4 dönem tüketim malzemesi çıkışı yapılır. HYS de ödeme dışı işlem seçilerek taşınır fişi onaylanır ve muhasebe sistemine gönder seçeneği tıklanır Bu istekleri kbs sisteminden görülür ve çıkış işlemi yapılır.
Tüketim malzemesi çıkışı herhangi bir zamanda yapılabilir. Ancak, tüketim malzemeleri işletme için gerekli olduğu zamanlar daha çok önem arz eder. Örneğin, kullanılan malzemelerin zamanında değiştirilmesi ya da makinenin bakım ve onarımlarında kullanılması durumunda bu çıkış hızlandırılabilir. Aynı şekilde, malzemelerin üretim süreçlerine uygun şekilde ve zamanında tedarik edilmesi gereken durumlar olabilir.

Taşınırı devralan birimin Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilisi KBS Taşınır Kayıt ve Yönetim Sistemi (TKYS) üzerinden taşınırları devir alıp Gönderdiğimiz Çıkış Taşınır İşlem Fişini imzalar ve giriş Taşınır İşlem Fişi ile birer adet Elektronik Belge Yönetim Sistemi üzerinden birimimize gönderir.
Taşınır devir işlemi, bir taşınırın başka bir kişiye satışının ya da devrinin yapılmasıdır. Yapılacak olan bu işlem için öncelikle taşınırın adı, cinsi ve niteliği ve değeri belirlenmelidir. Bu bilgiler tutanakta kayıtlı olduğundan emin olunmalıdır. Daha sonra satıcı ve alıcı, taşınırın ne zaman, hangi şartlar altında ve ne karşılığında satın alındığını ifade eden bir sözleşme imzalayarak taşınırın devrinin geçerli ve yasal olduğunu belirtmelidir. Son olarak, ticari işlemleri düzenleyen yasalar gereği taşınırın transferi ile ilgili olarak gerekli olan vergilerin ödenmesi ve diğer yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekmektedir.