İşveren Geriye Dönük Sigorta Yapabilir Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Bir işveren tarafından yıllar önce sigortasız çalıştırılmış olsanız ya da sigortanız yıllarca eksik bildirilmiş olsa ve işverenle görüşüp onu ikna etseniz bile, işverenin geriye dönük sigortanızı bildirmesi mümkün değildir.
Evet, geriye dönük sigorta yaptırılabilir. Bu tür bir poliçe, geçmişte gerçekleşen ve sonuçlarını günümüze taşıdığınız bir olaya karşı büyük ölçüde korumanızı sağlayacaktır. Örneğin, bir iş adamı olarak, çalışanlarınızın önceki yıllarda yaptıkları işlerin sonuçlarından sorumlu olabilirsiniz. Bu tür bir durumda, geriye dönük sigorta, mevcut bir hakkınızın söz konusu olduğu durumlarda görevlendirme yapmanıza yardımcı olabilir. Geriye dönük sigorta, çoğu sigorta şirketinden temin edilebilir.

Bir başka ifadeyle aylık sigorta primleri bildirgesi, dört aylık sigorta primleri bordrosu, sigortalı hesap fişi gibi belgelerin SGK'ya verilmiş olması durumunda yargı yoluyla hak talep edilebilir ve sigorta başlangıcı geriye çekilebilir.
Hayır. İşveren geriye dönük sigorta primi ödemez. Sigorta primi, işçi tarafından ödenir. İşveren, sigortalının primini SGK’ya ödemeden önce ilgili miktarı işçiden tahsil etmelidir.

Geriye dönük, aradaki boşlukları dolduracak bir ödeme yapamazsınız.
Ssk geriye dönük en fazla 36 ay istenebilir. Bu süre aylık aralıklarla ve maksimum 12 ay aralıklarla olabilir.

5510 sayılı Kanunun93. maddesinde Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihitakip eden takvim yılı başından başlayarak 10 yıllık zaman aşımına tabidirşeklinde düzenleme yapılmıştır.
Geriye dönük kaç gün işe giriş yapılacağını belirlemek için çalışanın işe giriş tarihi ve şuanki tarih arasındaki günleri saymak gerekir. Ancak, belirlenen bu tarihler arasında yasal olarak tatil günleri de dahil edilmelidir.

Geriye dönük işe giriş bildirgesiKanun maddesinin hükmüne göre, sebebi ne olursa olsun işe girişi yapılmayan işçinin işe girişi 1 ay içinde yapılabilir. İşe giriş bildirgesinin 1 aydan önceki bir tarihe verilmesi halinde idari para cezası uygulanır.
Sigorta girişimi yapmamış eski işyeriniz hakkında ne yapabileceğiniz, Durumunuza göre farklı olabilir. En olumlu seçeneklerden bazıları şunlardır: 1. İşvereninden yardım talebinde bulunun - İşvereninize sigorta ödemenizi yapmadığı hakkında sorunsuz bir şekilde konuşun. Başarıyla çözümlenmeyen herhangi bir durumda, kanuni haklarınız varsa bunları aramayı düşünebilirsiniz. 2. Emekli maaşı başvurusu yapın - Emekli Sandığına sigorta kaydınızın olmadığı durumda, ancak bazı şartları haiz olmanız durumunda emekli sandığından maaş alma hakkınız vardır. Bunu ne zaman başvurmanız gerektiğini öğrenmek için emekli sandığına başvurun. 3. Geçmişteki işgücü verilerinizi kontrol edin - Eski işverene ait verilerinizin doğru biçimde depolanıp depolanmadığını kontrol edin. Bu veriler size geçmişteki sigortalarınızın neler olduğunu ve hangi tarihler arasında destek aldıklarını fark ettirmemize yardımcı olacaktır. 4. Sosyal Güvenlik Ofisine başvurun - Sosyal güvenlik ofisine başvurarak işyerinizin sosyal güvenlik veya emekli sandığı kayıt bilgilerinin güncel tutulup tutulmadığını kontrol edin. 5. Yetkili makamların ile iletişime geçin - Yetkili makamlarla irtibata geçerek, eski işvereninize ait olan sigorta ödemelerinin bir rapor halinde size sunulması için talepte bulunabilirsiniz. 6. İşyerinde destek almaya çalışın - Eski işyerinizde çalışan insanları arayıp, size başvurabileceğiniz yardım hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
Geriye dönük sigorta paramın Nasıl alınacağı konusunda seçebileceğiniz birkaç yol vardır. Bunlar; 1. Bir sigorta şirketine başvurmak. Bu, sigorta şirketinden ortaklık programları veya özel anlaşmalar gibi çeşitli fırsatların sunulabileceği anlamına gelir. 2. Bir avukat aracılığıyla başvurmak. Avukatlar, yasal haklarınızı koruyabilmesi için gerekli olan tüm verileri toplayabilir ve en iyi şekilde size yardımcı olmak için özel bir bürokratik süreci takip edebilir. 3. Sigorta aracılığıyla başvurmak. Bir sigorta aracısı size geriye dönük sigorta primlerinin ne kadarı hakkınızda olduğunu söyleyebilir ve bu konuda yardımcı olabilir. 4. Federal Ödemeler Konseyi tarafından desteklenen özel firmalar aracılığıyla başvurmak. Bu firmalar, geriye dönük sigorta primlerinin alınmasını kolaylaştıran federal kurumlarla işbirliği yaparak sizin adınıza başvuru yapabilir.

Sorunu çözmek için SGK'ya başvuruda bulunarak sağlık sigortanızı aktif hale getirebilirsiniz. Başka bir sebep de işe ara vermek olabilir. Hastalık veya sakatlık nedeniyle izin aldıysanız, işyeri SGK çıkışı yapmış olabilir. Bu sorunu SGK ile iletişime geçerek ve sigortanızı yeniden aktif hale getirerek çözebilirsiniz.
Eğer sigortanız görünmüyorsa, sigorta şirketinize başvurmanız gerekebilir. Sigortacınıza başvurarak, sigortanızın durumunu kontrol edebilir ve uygun olması durumunda sigortalı olduğunu doğrulayabilirsiniz. Ayrıca, sigorta şirketinin web sitesini ziyaret ederek mevcut poliçelerinizi ve diğer önemli ayrıntıları kontrol edebilirsiniz. Eğer sigortanızın ne zaman yenilediğinden emin değilseniz, mümkünse, sigortacınızla bir görüşme yapmalısınız.

İşçinin SGK'ya kendini bildirmesiÇalışmaya başladığı halde işyeri tarafından SGK'ya bildirilmeyen işçinin de çalımaya başladıktan itibaren en geç 1 ay içinde kendisini bildirmesi gerekir. Bu bildirim sigortalı bildirim belgesiyle doğrudan veya internet gibi diğer yollarla yapılabilir.
Evet, çoğu sigorta şirketi sonradan giriş yapmayı kabul ediyor. Ancak şirketlerin koşulları ve procedürleri değişebilir, bu nedenle bir sigorta şirketine başvurmadan önce bunları kontrol etmeniz önerilir. Sonradan girdiğiniz durumda, genellikle aylık primleriniz geçmiş dönemler için ödenmesi gerekebilir. Ayrıca, bazı sözleşme türlerinde sonradan girişi kabul etmek istemeyebilirler.