İşveren Haklı Fesih Sebepleri


Sponsorlu Bağlantılar

1. İşveren Hangi Hallerde Sözleşmeyi Haklı Olarak Feshedebilir? İş Kanunu'nun 25. maddesinde işveren bakımından haklı fesih nedenleri, 3 başlık altında düzenlenmiştir. Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebeplerdir.
1. İşçinin performansı kabul edilemez derecede düşmüşse 2. İşçinin görevlerini yerine getirmede kusurlu olması 3. İşçinin işe kayıtsız ve ilgisiz davranması 4. İşçinin işyerinde sabah namazını kılmaktan kaçınması 5. İşçinin kurumsal politikalara uyma oranının yetersiz olması 6. İşçinin işten uzaklaştırılmasına karar verilmiş olan cezai müeyyideyi yerine getirmemesi 7. İşçinin ücretinin ödenmesiyle ilgili gecikmeler ya da ödeme engelleri 8. İşçinin haksız kazanç elde etmesi 9. İşçinin kurallara uymaması 10. İşçinin kişisel haklarını ihlal etmesi

İş Kanunun 25. maddesi ile işverenin haklı nedenle iş sözleşmesinin feshi hakkı düzenlenmiştir. İlgili madde uyarınca belirtilen nedenler doğrultusunda işveren derhal fesih hakkını kullanır ise, işverenden kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğünden kurtulur.
İşveren haklı fesihte tazminat ödeme yükümlülüğüne sahip değildir. Ancak, çalışanın işten çıkarılması durumunda haklı fesih sebepleriyle işveren tarafından tazminat ödenebilir. Tazminat alma hakkı her zaman istifa etmek zorunda olan kişinin elindedir. İşten çıkarma sebebine dayalı olarak istenmeyen bir sonucu önlemek veya rahatlatmak için haklı fesih tazminatı almak mümkündür. Ancak, tazminat miktarı işverenin kâr-zarar dengesi ile ilgili kurallara göre belirlenir.

Geçerli sebeple feshi, bir haklı fesih nedeni oluşturacak ağırlıkta olmamakla birlikte, işverene bildirim sürelerine uyarak belirsiz süreli iş sözleşmesine son verme olanağı tanıyan hak olarak tanımlayabiliriz.
1. Terfi veya beklenen kariyer hareketliliğinin olmaması. 2. Finansal yükümlülüklerin anlaşılamayacağı durumlar. 3. İş alanında gelecekteki potansiyel performansın belirsizliği. 4. İşverenin, işletmenin veya birimin stratejik hedeflerinin değişmesi. 5. İşe alınan kişinin mevcut koşulları karşılamaması. 6. İşverenin şartlarını karşılamayan insan kaynakları politikalarının uygulanması. 7. Yönetici veya üst düzey personelin değişmesi. 8. İşverenin mali veya operasyonel ihtiyaçları. 9. İşverenin beklenmedik olumsuz gelişmelerle karşılaşması. 10. İşverenin mali sorumluluğu arttığında çalışan sayısının azaltılması.