İstifa Edince Maaş Yatar Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Banka sandıklarına tâbi olan çalışanlar da alabiliyor. Maaşı alabilmenin en önemli şartı çalışanın işten kendi istek ve kusuru dışında ayrılması. İstifa eden maaş alamaz mı? Kendi isteğiyle hiçbir gerekçesi olmadan işten ayrılanlar, yani istifa edenler işsizlik maaşına başvuramıyor.
İstifa eden kişinin işe bağlı olarak, bu durumdaki haklarını belirleyen ve iş akdinin tüm hükümlerini karşılayan iş sözleşmesinde açıkça belirtilmedikçe maaşın ne zaman yatacağı genellikle işverenin kararına bağlı olur. İşveren tarafından, istifa eden kişinin alacağı son ücretin, tecrübe veya diğer yasal hakları düşünüldükten sonra normal ödeme süresi içinde ödenmesi gerekir. Bazı işverenlerin uygulamalarına göre, işveren bazen birkaç ay sonra istifa eden kişinin son ücretini ödüyor olabilir.

Normal şartlar altında maaş ödeme gününün üzerinden 20 gün geçtikten sonra hala ödeme yapılmamışsa işçinin haklı fesih hakkı vardır. Bu durumda işçi ihbar süresini beklemeden kıdem tazminatını da talep ederekişten ayrılabilir. Ancak işçinin işten ayrıldığı durumda içeride kalan ücreti, işçiye derhal ödenmelidir.
Evden çıkmadan önce, iş arayanların bulunduğu birkaç iş arama sitesine başvurun. Bunlar size işleri arayabileceğiniz ve neyin yapılacağı konusunda daha fazla bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacaktır. İş arama siteleri genellikle ücretsizdir, bu yüzden ücret ödemeye gerek yoktur. Bunun yanı sıra, öğrenmeye açık olmalı ve yeni beceriler edinmeyi planlamalısınız. Eğer mevcut alanda tecrübeniz varsa, o zaman bu alanda gelişmeye devam etmek akıllıca olabilir. Bir girişimci olmak da bir iş kurup kendi işini kurmak isteyenler için harika bir seçenek olabilir.

İşten ayrıldığınızı, iş sözleşmenizi feshettiğinizi belirtmeniz yeterlidir. Bununla birlikte işvereninize bir süre tanımalısınız. Bu süre, ihbar süresidir. Yani işvereninize, “ben ayrılıyorum ama senin de zarara uğramaman için sana bir süre veriyorum”, demiş olursunuz.
Tazminat alabilmek için, çalışma sürenizin bir yıldan fazla olması veya işverenin kötü davranışlarından dolayı iş akdini fesheden emredilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, iş akdinin düzenlenmesi sırasında belirtilen tazminata dair özel bir anlaşma imzalamaya da hak kazanacaksınız. Buna ek olarak, iş akdinin feshinden sonra işveren tarafından şirketten ayrılmanıza ilişkin bir karar verildiyse ve bu karar, işvereni hukuki olarak sorumlu tutuyor veya maddi kayıplar içeriyorsa, tazminat alma hakkına sahip olacaksınız.

İşten kendi isteğiyle ayrılan (istifa) işçinin, herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar bu kapsamda değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçiler için kıdem tazminatı hakkı doğmamaktadır.
Kişisel olarak ihbar süresine bağlı olarak maaş ödenip ödenmeyeceği konusunda herhangi bir kesin cevap verilemez. Ancak ihbar süresini koruduğunuzu kanıtladığınız sürece, işvereninizin sizin için ödeme yapma hakkını sahip olduğu bilinmektedir. Bu ödeme işsizlik sigortası için ödenen ücretin bir kısmı veya tamamı olabilir. İhbar süresi içinde çalışanların maaş almaya hakları vardır; ancak bu maaş, çalışanın görev sona ermesinden hemen önce ücret alacağı uygulama kapsamında olup olmadığına ve çalışanın işverenin gösterdiği nezaketle ayrılmasına bağlıdır.

İhbar Süresinde Maaş Alınıyor Mu? İhbar süresinde işçi ve işverenin yükümlülükleri devam eder. Dolayısıyla işçi, çalışmasının karşılığı olan ücrete hak kazanmaktadır. İşçi iş arama izni kullandığı takdirde yasal izin sürelerinde de çalışıyormuş gibi ücrete hak kazanır.
Kişinin durumuna bağlı olarak; İstifa eden kişi hemen ayrılabilir fakat bu kişinin işverenin önceden belirlediği süre çerçevesinde varsa bazı hukuki sorumlulukları bulunmakta olup bu konuda işverenle iyi anlaşmalar yapılması gerekebilir.

Bir işe girildikten sonra ilk 2 ay içerisinde istifa edilmek isteniliyorsa, bu durumda herhangi bir ihbar süresi geçerli değildir. İlk 2 ay hem işverenin hem de çalışanın deneme süresidir. Bu yüzden de ilk 2 ayda istifa etmenin herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Çalışan dilekçesini vererek doğrudan ayrılabilir.
Kesinlikle. Her çalışan istediği herhangi bir zamanda işten ayrılma hakkına sahiptir. Bu, bir çalışanın tek taraflı iş sözleşmesinden ayrılması anlamına gelir ve ona - yasalar uyarınca - istediği zaman işini bırakabildiği anlamına gelir. Ancak, kurallara göre, çalışanlar duyuruda bulunarak veya belli bir süre önceden işlerini bırakmak için bir istifade dilekçesi sunmak zorundadırlar.

İşçinin istifa etmek istemesi durumunda, bunu işverene ne kadar süre önce söylemesi gerektiğine dikkat etmesi gerekir. Eğer bu süreyi dikkate almadan istifa edip hemen işten ayrılırsa, işverenin işçiden ihbar tazminatı talep etme hakkı vardır.
Gün işe gitmezseniz, işvereniniz size karşı işgören haklarını kullanma seçeneğini kullanma hakkını saklı tutabileceği anlamına gelir. Buna, çalışmanıza son vermek, sizi geçici olarak asmak veya ağır bir uyarı vermek gibi şeyler de dahil olabilir. Ayrıca, işyerinizdeki işleri yerine getirmeniz gereken diğer işçileri etkileyebilecek boşluklara neden olabilir.

İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü işe gelmemesi, İşçinin bir ayda üç iş günü işine gelmemesi, Durumlarında devamsızlık nedeniyle işçinin iş sözleşmesi feshedilebile- cektir.
Eğer istifa kabul edilmezse, işveren tarafından iş sona erdirme ya da işten çıkarma işlemi başlatılabilir. Ancak hangi durumda olursa olsun, işçinin haklarını koruması için gerekli tüm yasal adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde işveren tarafından zararlı uygulamalara karşı başvurulacak herhangi bir hakka sahip olmayabilirsiniz.