İl İçi Yer Değiştirmede 3 Yıl Şartı Aranmayan Durumlar


Sponsorlu Bağlantılar

Doğrudan Bakanlık merkez teşkilâtına bağlı eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler, istemeleri halinde zorunlu çalışma yükümlülük durumları da dikkate alınmak suretiyle, üç yıllık çalışma süresi şartı aranmadan yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
Kamu personel alımlarının ve kadro atamalarının esaslarını düzenleyen kanun çerçevesinde, il içi tayin istenirse kesinlikle mümkündür. Ancak, bu tür tayin talepleri birçok farklı duruma bağlı olarak değerlendirilebilir. Genel olarak, belirli sürelerin tamamlanması gerekebilir veya tayin talebinin başarılı olmak için daha büyük bir şansa sahip olması gerekebilir. Bu, özellikle ilgi alanınızda bulunan, yerel olarak terfiler ya da daha fazla hareket etmeye karşı olan diğer kamu çalışanları tarafından uygulanan bir önceliğe bağlıdır.

MEB İl Dışı atamalarda 3 yıl şartı aranmayacak 23 ile atama yapılabilinecek. Bakanlık bu sene kılavuzda değişikliğe giderek bu yıl ve bundan sonraki yıl için iller arası yer değiştirmede belirlediği illere il dışı tayin isteyecek öğretmenlerden bulundukları ilde 3 yıl çalışma kriterini kaldırdı.
Bu durum her kurumda farklı olabilir. Bir kurumda il dışı tayin olmak için 3 yıl beklemeniz gerekebileceği gibi, başka bir kurumda bu süre anında geçerli olabilir. Kurumunuzun tayin için kriterlerini öğrenmek için en iyi yol, işletme personelinden detaylı bir açıklama almaktır.

1-İller arası yer değiştirmeler öğretmen atama yönetmeliğinde üç yıl iken personelin atamalarında beş yıl olarak tanımlanmıştır. Bu işlemde kurum içi ayrımcılığa yol açmaktadır. Çözüm; Kurum içi personel ayrımcılığına yol açmamak için iller arası isteğe bağlı atamalarda çalışma süresi üç yıl olarak değiştirilmelidir.
İçi yer değiştirme kaç yılda bir yapılır, bu sorunun cevabı kişiden kişiye göre değişebilir. Genel olarak, daha sık temizlenmesi gereken alanlarda ve kalabalık ortamlarda, daha sık içi yer değiştirme önerilir. Ayrıca, mekanın sahip olduğu fonksiyona da bağlı olarak, aralıklar göz önünde bulundurulmalıdır. Genel olarak, özel tasarlanmış mekanlarda içi yer değiştirmeler 2 yılda bir yapılır. Müsaitliğe bağlı olarak, bunun için 1-3 yıl aralıklar da uygun olabilir.

3. İl içi isteğe bağlı yer değiştirme kapsamında görev yeri değiştirilen öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri iptal edilmeyecektir. Öğretmenlerin, başvuru yaparken bu hususu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.
Hayır, İçi Yer Değiştirme işlemi hukuki olarak geçerli bir işlem olduğu için iptal edilemez. Ancak, herhangi bir nedenle taraflar anlaşmazlık yaşayabilirler ve bu durumda hakem karşısında mağdur olabilirler. Hakem, durumu inceleyerek gerekiyorsa iptal edebilir.

Aday olarak atanmış devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz" hükmüne yer verilmiştir. Bu hükme göre asaleti tasdik olmayan memurların başka kurumlara nakli mümkün değildir.
Memurların yıllık tayin hakkı bulunmamaktadır. Ancak, memurlar, üyelik hakkına sahip oldukları bir sendikanın aracılığıyla işverenlerle anlaşarak istedikleri yer ve zamanda tayin talebiyle desteklenmektedir. Devlet memurları için çeşitli kurumlar tarafından düzenlenen tatiller ve ücretli izinler mevcuttur.

Kamu hizmetlerinde aksama yaşanmaması için kadroya geçecek mahalli idareler personeli, yalnızca mahalli idareler arasında nakil yapabilecek. Diğer sözleşmeli personel ise sözleşmeli statüdeki sürelere dahil 4 yıllık hizmetini doldurduktan sonra nakil hakkına sahip olabilecek.
Tayin isteyebilecek kadar süre için, hükümet tarafından belirli bir süre standartları olmamaktadır. Ancak, sözleşmeli memurlar genellikle sözleşmelerinin başından itibaren 6 ila 10 yıl arasında süren bir sözleşme imzalamaktadırlar. Bu süre içerisinde, sözleşmeleri gereği sözleşmesini uzatma veya yenileme hakkına sahiptirler. Sözleşmeli memurun geçerli sözleşmesi sona erdiğinde, tayin talebi yapması durumunda, bu talebi hükümetin özel yetkileri arasında değerlendirilir.

Diğer tayinleri 3+1 yıl olan 4 yılını doldurduktan sonra isteyebilir. *Sağlık Mazeret tayininde ailesindeki birinci derece yakınını kullanarak tayin isteyen bir kişi ancak 3+1 yani 4 yıl sonunda bundan yararlanır. *Eşi özel sektörde çalışan bir kişi 3+1 yıl olan 4 yılını doldurduktan sonra tayin isteyebilir.
Mali müşavirler, devlet kadrolarındaki sürekli memurlar olarak, yönetim tarafından bilgilendirilmeden tayin istemeye yetkisi olmadığını hatırlamalıdır. Ancak, mali müşavirler, mesleki açıdan daha nitelikli bir iş araması gibi nedenlerle tayin isteme hakkına sahiptir. Ayrıca, herhangi bir neden göstermeden iki yıla kadar çalışmak için de tayin talep edebilirler.

Eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Fakat bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Yani memur olmayan eş 2 yıl içinde en az 360 gün prim ödemiş olmalıdır. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
Cevap: Hayır, 1 yıl dolmadan eş durumu tayini olmaz. Eş durumu tayin etmek için çiftin en az bir yıl evli kalması gerekmektedir.