Halk Eğitim Kursu Kaç Saat Açılabilir


Sponsorlu Bağlantılar

MADDE 7– (1) Örgün eğitim kurumlarında açılacak kurslarda 1 dersten dönemlik açılan kurs süresi 36, yıllık açılan kursun süresi ise 72 ders saatinden az olamaz. (2) Örgün eğitim kurumlarında açılan kurslar, çalışma günlerinde ders saatleri dışında saat 22:00' ye kadar yapılabilir.
Halk eğitim kursiyer sayısı, eğitimsel ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak nitelik ve miktar olarak belirlenen kursiyer kapasitesi ile belirlenmelidir. Kursiyer kapasitesi, eğitim kurumunun durumuna, taleplerine ve bütçesine bağlı olarak değişebilir.

(9) Kurslarda; teorik derslerde en fazla kırk, uygulamalı derslerde ise en az oniki kursiyer için bir öğretici görevlendirilir. (10) Kursların denetim ve gözetim işlemleri, Bakanlık ve MEB tarafından ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilir.
Bu tamamen kursun detaylarına bağlıdır. Saatleri kaç günde toplayacağınıza bağlı olarak, saatlik kursu 5 günden 2 haftaya kadar sürebilir.

Devamsızlık hakkı Kurs Süresinin 1/5'i kadardır.Eğer 120 saatlik bir kursa gidiyorsanız, bu kursa toplamda 24 saat devamsızlık hakkınız bulunur. 25 saat devamsızlık yaptığınız zaman devamsızlıktan kalırsınız ve sertifika alamazsınız.
Halk eğitimin ek ders alma süresi kursa göre değişir. Bazı halk eğitim kursları her hafta bir saatlik ek dersler sunarken, diğer kurslar daha uzun süreli ek dersler sunabilirler. Bazı kurslar üç saat ek ders almanıza izin verebilirken, bazıları daha uzun süreli ek dersler almanıza izin verebilir. Öğrencilerin ve kursun koşullarına bağlı olarak, Halk Eğitim en fazla altı saatlik ek ders alır.

Ancak, bu tür görevlendirmelerde verilecek ek ders görevi, kendi okullarında veya dengi okullarda haftada aylık ve ücret karşılığı okuttukları ek ders saati sayısı toplamını dolduranlar bakımından haftada 10 saati geçemez.
Ücretli öğretmen halk eğitim kurslarına göre saat sayısı değişebilir. Bir haftada en fazla 40 saat kurs düzenleyebilir. Bir ücretli öğretmen, her hafta bir kurs açmak veya birden fazla kurs açmak için kendi programını planlayabilir. Ancak, halk eğitim kursları belli bir süre için ve bölgeden bölgeye değişen minimum ve maksimum süreler için düzenlenmelidir.

Ücretli Öğretmenler, HEM bünyesinde kurs açabilir mi? Ücretli Öğretmenlere haftalık 30 saatin üstünde “her ne adla olursa olsun” ders verilmeyeceği için kurs da açılamamaktadır.
Kursiyer maaşları, öncelikle kursiyerin konumu ve kursun zorluk derecesi gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Çoğu zaman, bir kursiyer ortalama ücretler aralığında yaklaşık 25 ile 40 TL arasında bir ücret almaktadır. Bazı durumlarda, daha yüksek ücretler talep edilebilir ve ayrıca kursun süresine ve kursiyerin sahip olduğu bilgi ve becerilere göre de değişiklik gösterebilir.

İş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 327,18 TL, öğrencilere 245,38 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 163,59 TL, Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 359,90 TL cep harçlığı ödenmektedir.
Bir usta öğreticinin çalışma süreleri farklı olabilir, ancak genelde en az bir ay veya daha fazla süre çalışılır. Usta öğreticilik sınıfına katılan firma veya şirket, standart çalışma süresi ile öğreticilerin oluşturacağı öğrenme planını belirler. Bazı öğreticilerin, mesleklerinin gereksinimlerini karşılamak için bu süreyi üç, beş veya daha fazla ay olarak uzatabileceği de olabilir.

(12) Ücretli usta öğreticiler, bir mali yıl içerisinde 11 aydan fazla görevlendirilemez. (13) Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlar öğreticiliği görevlendirmelerinde üçüncü fıkra hükümleri uygulanmaz. (14) Ücretli usta öğretici olarak görev verileceklere, Bakanlıkça hazırlanan programa göre eğitim verilir.
Halk eğitim kursuna gitmezseniz, konuya hakimiyet seviyenizi arttırmak için size sunulan önemli bir fırsatı kaybedersiniz. Kurslarda genellikle açık uçlu sorular ve pek çok etkinlik yapılır; bu yolla öğrencilerin konuyu çok daha iyi anlamaları sağlanır. Kursa katılmazsanız, belki de bazı konuları zorda kalmadan kavrayamayabilirsiniz. Ayrıca, halk eğitim kurslarında öğrenciler yeni bilgiler öğrenmelerine yardımcı olabilecek başka kişiler ile de tanışma şansına sahip olurlar.

1/5 oranında kursa devamsızlık hakkı vardır. Örneğin 100 günlük toplam 400 saatlik bir kursa 20 gün´den ( 80 saat) fazla devamsızlık yapan öğrencinin kaydı silinir ve belge verilmez. Kurs sonunda yapılan sınavda başarsız olan öğrencilere de belge verilmez.
Halk eğitim kursları türüne göre değişmekle birlikte, genellikle 8–12 kişilik gruplar halinde düzenlenir. Ancak bazı kurslar, çok daha küçük veya çok daha büyük gruplarla da düzenlenebilmektedir.