Halk Eğitim Kursları Haftada Kaç Gün


Sponsorlu Bağlantılar

Okuma Yazma Kursları; Okuma Yazma Bilmeyen, İlköğretimini Tamamlamamış Olanların Okuma Yazma Öğrenmeleri, Okur Yazar Olanların İlköğretim Temel Beceri Kazanımlarını Ve Eksik Eğitimlerinin Tamamlamaları Amacıyla Düzenlenir. Halk Eğitim Merkezleri Kursları Haftanın 7 Günü Açılabilmektedir.
Halk eğitim kurumlarında her gün en fazla 8 saat eğitimin verildiği öğrenciler için geçerlidir. Yarı zamanlı eğitim veya seçmeli derslerin de eklendiği durumlarda toplam haftalık süre 40 saate çıkabilir.

Ancak, bu tür görevlendirmelerde verilecek ek ders görevi, kendi okullarında veya dengi okullarda haftada aylık ve ücret karşılığı okuttukları ek ders saati sayısı toplamını dolduranlar bakımından haftada 10 saati geçemez…” hükmüne yer verilmiştir.
Halk eğitim merkezlerinde haftada en fazla 44 saat ders açılabilmektedir. Bu süre, her günün 8 saate kadar olması, kursların arasına aralar konması şartıyla 40 saate çıkabilmektedir. Ayrıca, haftada 6 saat ders açmak için kursu vermek isteyen merkezlerin bu taleplerini özel durum olarak inceleyebilecek bir idare dairesi bulunmaktadır.

Günlük girilebilecek kurs yani ders saati en fazla 8 haftalık ise 40 saat, haftalık işlenmesi gereken en az ders saati ise 15 saat olmalıdır. Bu süreçler öğrenci, öğretmen ve kurumun ortak şartları dikkate alınarak belirlenir.
120 saatlik bir kurs, ortalama 8 saat günde çalışıldığında 15 gün sürer. Ancak bu zaman aralıklarının ne olduğuna bağlı olarak değişebilir.

Devamsızlık hakkı Kurs Süresinin 1/5'i kadardır.Eğer 120 saatlik bir kursa gidiyorsanız, bu kursa toplamda 24 saat devamsızlık hakkınız bulunur. 25 saat devamsızlık yaptığınız zaman devamsızlıktan kalırsınız ve sertifika alamazsınız.
Halk Eğitim Merkezi'nde devamsızlık hakkında kurallar öğrenci bazında farklılık gösterebilir. Örnek olarak, Devlet tarafından finanse edilen Halk Eğitim Merkezi'nde, devamsızlık kurallarının kaç gün sürebileceği kursa bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bazı kurslarda, devamsızlık 10 gün içerisinde kesinlikle giderilmelidir; aksi takdirde öğrencinin kursa devam etme hakkı kaybedebilir. Öte yandan, bu durum diğer kurslar için de geçerli olmayabilir. Dolayısıyla, öğrencilerin Halk Eğitim Merkezi'ndeki devamsızlık kurallarının ne kadar süreceğini öğrenmek için, kendi kurslarının ilgili kural ve düzenlemelerini okumaları ve okuduktan sonra Merkez'deki yetkililere danışmaları gerekecektir.

1/5 oranında kursa devamsızlık hakkı vardır. Örneğin 100 günlük toplam 400 saatlik bir kursa 20 gün´den ( 80 saat) fazla devamsızlık yapan öğrencinin kaydı silinir ve belge verilmez.
Hafta sonu kurslarının süresi genellikle 8 saatten 24 saate kadar değişmektedir. Eğitmenlerin özel programlarına bağlı olarak, bu süre daha uzayabilir.

1.21. 1.ve 2. dönem örgün eğitim kurumlarında açılan kurslarda; hafta içi bir günde en fazla 2 farklı dersten toplam 4 saate kadar, hafta sonu bir günde ise en fazla 5 farklı dersten toplam 8 saate kadar kurs verilebilir.
Halk Eğitim 1 ders saati 45 dakikadır.

“(1) Kurumlarda bir ders saati süresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme süresi 10 dakikadan, öğle arası dinlenme süresi ise 45 dakikadan az olamaz.”
Her kursun başlama süresi, öğrencilerin sayısına ve kursa katılan diğer etkenlere göre değişebilir. Bazı kurumlar belirli bir öğrenci sayısına ulaşıldığında, kursu sona erdirmekte ve yeni kayıtları durdurmaktadır. Öğrencilerin toplam sayısı, 6 ila 15 arasında olabilir.

Madde 45) Eski yönetmelikte olduğu gibi bir kurs için en az 12 kişilik grubun oluşması gerekirken, kursun kapatılması veya ek onayla eğitime devam edebilmesi şartı 8 kişiden 7 kişiye düşürülmüştür.
Halk eğitim kurslarının süresi her durumda değişiklik gösterebilir. Bu bağlamda, halk eğitim kurslarının toplam süresi genellikle 12 saatten fazla olmamalıdır. Herhangi bir halk eğitimi kuruluşunda açılacak kurslar için belirlenen maksimum süre genellikle 12 saattir. Bazı durumlarda, kursun süresi 6 saatten daha az olabilir.