Geriye Dönük Memur Maaş Ödemesi


Sponsorlu Bağlantılar

- Yukarıda belirtilen istisnalar dışında kalan hatalı ödemelerin geri alınmasının, hatalı ödemenin yapıldığı tarihten başlamak üzere 60 gün içinde mümkün olduğu, 60 günlük süre geçtikten sonra geri istenmesinin mümkün olamayacağı, belirtilmiştir.
Hayır, yanlış yatırılan maaş geri alınamaz. Çalışan, haksız kazancın tahsil edilmesine itiraz etme hakkına sahiptir ve bu durum herhangi bir mahkeme süreci aracılığıyla çözümlenebilir. Ancak, sonuç olarak bu haksız kazancın tahsil edilmesi ya da tahakkuk ettirilmesi mümkün değildir. Ayrıca, ödenmiş olan maaş kesilemez, iade edilemez veya ödenecek olan maaş miktarının düşürülmesine de izin verilmez.

7068 sayılı Kanunun m.8/4-b-2 maddesi borçlanıp ödememeyi alışkanlık haline getiren memur hakkında 6 ay kısa süreli kademe durdurma cezası hükmetmiş olup memurun daha önce disiplin cezası almamış olması halinde bunun yerine bir alt ceza olan 4 gün aylıktan kesme cezasına çevrilebilecektir.
Memur maaşı ödenmezse, memurun toplu sözleşme gereği haklarını alamamasına neden olur. Memurlar işe başladıklarından vazgeçemedikleri ve iş sözleşmeleri ile verilen güvenceleri yerine getiremeyebilirler. Ayrıca, ücret ödeme taleplerini reddedilmesi, işgücü piyasasında ödeme hak ettikleri ücreti alma rağdışına maruz kalmalarına neden olabilir. Bu durumda, memurlar işten çıkma, reddedilen talepler ya da ödeme talep ettikleri ücretin ödenmemesi durumunda hakkı olan hakları almaktan imtina edebilir veya hukuki yollara başvurabilir.

Normalde her ayın 15'inde hesaplara yatırılan memur maaşları için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeni karar alındı.
Memur maaşları genellikle ayda bir kez, ya da sözleşmeden bağımsız olarak ücretlendirme için belirlenen döneme göre yatar. Örnek olarak haftalık ücretli bir memurun maaşı her hafta yenilediğinde veya bazı özel durumlarda iki haftada bir yatacağı anlaşılmaktadır. Aynı zamanda ülkelerin farklı zaman dilimleri için farklı maaş ödeme tarihleri de vardır.

göreve başladığı tarihten ayın 14'üne (dahil) kadar maaşını çalışıp hak eder. Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.) peşin maaş ve 14 günlük kısıt maaş hak eder.
Memurun ilk maaşını alabilmesi için, personelin kadro yönetim birimine başvurusunda bulunması gerekmektedir. Başvuru için gerekli belgelerin eksiksiz doldurulması ve iletilecek bir müracaat dilekçesi ile personel, maaşını almak için kadro yönetim birimine başvurmalıdır. Personel başvurusu kabul edildikten sonra, memur alacağı maaşı banka hesabına havale edilmiş olarak alabilir. Ayrıca, memur maaş almaya hak kazandığında, maaş bordrosu da düzenlenerek adresine gönderilir.

g) Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması, Esas alınır. Dolayısıyla fazla ve yersiz ödemeler de yeni Kanunla birlikte kamu zararı olarak kabul edilmektedir. Fazla ve yersiz ödemelerin de aralarında bulunduğu zararlarda, önem kazanan bir husus da kamu zararının ne zaman oluştuğudur.
Kamu zararı olarak değerlendirilmez. Ancak, bir çalışanın haksız şekilde ödenen maaşı kamunun kaynaklarından tahsil etmek veya geri ödememesi durumunda, hükümet yetkilileri tarafından dava açılabilir. Ayrıca, çalışan haksız şekilde ödenen bir maaşının geri alınması için başka yasal yollara da başvurma hakkına sahiptir.

657 sayılı Kanun Madde 164 hükmü;Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz.
Memurlara ödenen aylık, izinlerin kullanılmasının ardından veya memurun tayin olması, haksız mazeret ile uzaklaştırılması veya çalışmamaları gibi durumlarda geri alınamaz.

Çalışan işçilerin maaş ödemesi, en fazla 20 gün geciktirilebilir. İş günü ve tatillerin toplamı olarak 20 gün boyunca ücret ödemesi yapılmadığı zaman, çalışanlar çalışmayı durdurabilir. İş veren 20 gün içerisinde, geçerli bir sebep olmadan maaş ödemesini geciktirdiği takdirde iş yeri çalışanları çalışmayı durdurabilir.
Maaş, her ay için normal çalışma günleri başına bir gün olarak ödenir. Yani, 30 günlük bir ay için ortalama 30 gün, 31 günlük bir ay için ise 31 gün boyunca ödenir.

“Kanun'da özürsüz ve kesintisiz 3-9 gün göreve gelmemek kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır. Çekilmiş sayılma bir disiplin cezası değil, kişinin kendi isteği ile memuriyetini sonlandırmasıdır.
Memurun 1 gün işe gelmemesi durumunda, ilgili makam tarafından kendisinin uyarılması gerekebilir. Bu uyarıya rağmen haklı bir sebebinin olmaması halinde işten çıkarılma cezası da verilebilir.