Eş Durumu Atama Şartları


Sponsorlu Bağlantılar

*Eşi özel sektörde çalışan bir kişi 3+1 yıl olan 4 yılını doldurduktan sonra tayin isteyebilir. Özel sektörde çalışan eşinin son 4 yıl içerisinde 720 gün sigorta priminin bulunması gerekiyor. Aynı ilde kalmak kaydıyla iş değişikliği yapabilir, priminde kesintiler olabilir.
Eş durumu tayininin yapılabilmesi için herhangi bir süre zorunlu değildir. Kişisel durumuna göre çalışma süresi değişkenlik gösterebilir. Ancak en genel durumda eş durumu tayini için çalışan kişinin en az 600 günden fazla çalışması gerekmektedir.

Eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Fakat bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Yani memur olmayan eş 2 yıl içinde en az 360 gün prim ödemiş olmalıdır. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
Eş durumundan tayin isteyebilen kişi, başvuruda bulunabilecek kişi tarafından belirlenir. Genelde, başvuracak kişinin eşindeki durum hakkında bilgi sahibi veya bir danışman olan, iki tarafın memnuniyetiyle karar veren, eşlerin aileye ait gelir, mal varlıkları, çocuklar veya diğer nüfus öğeleri gibi konularda dürüstlükle hareket eden yetkili bir kişi olmalıdır. Bu kişi,eşler bazen evlilik terapisti, avukat, mülki idareci, halk danışmanı veya sosyal hizmet uzmanı gibi sertifikalı profesyonellere başvurabilir.

SORU 16: Başvurularda kaç tercih yapılacaktır? CEVAP 16: Öğretmenler, mazeretlerinin bulunduğu ildeki tüm eğitim kurumları arasından en çok 40 (kırk) tercihte bulunabilir.
Herhangi bir kişiye özel durum tayini kaç tercih hakkı verilir, bu işlem konusunda düzenlenmiş herhangi bir kurallar bulunmamaktadır. Ancak kişiye özel durum tespiti sırasında, İdari Mahkeme’nin kararına uyulması gerekmektedir. Her kişi kendisi için en uygun olan durumu seçme hakkına sahiptir. Bu durumda, kişinin tespit edilecek özel durumlar arasından en uygun olanı seçmek ve tercih etmek tavsiye edilir.

Eşi farklı bir kurumda çalışan ve eşinin yanına nakil olmak isteyen sağlık personeli için, naklen gitmek istediği yerin kendi unvan ve branşında C veya D hizmet grubunda olup olmadığına bakılır. Eğer C veya D ise nakli eşinin görev yaptığı yere yapılır. Aksi halde ilgili kurumla koordinasyon sağlanır.
Bireyin sağlıkçı eş durumunu tespit etmek için, kişinin sağlık hizmetleri kullanımı hakkında bir değerlendirme yapılması gerekir. Sağlıkçı eş durumu tespiti için aşağıdaki özellikler değerlendirilmelidir: • Sağlık alanındaki eğitim, yeterlilik ve tecrübesi • Kişisel sağlık koşulları ve ihtiyaçları • Sağlık personelinin davranış biçimlerini sergileme ve hastayla iletişim kurma yeterliliği • Sağlık kaynaklarını veya sağlık merkezlerinin sağladığı hizmetlerin etkin kullanımı • Kişinin geçmiş sağlık öyküsü • Sağlık kaynaklarına erişim • Sağlık alanında üstlenilen sorumluluklar • Kişinin sağlık bilgi ve becerileri • Sağlık hizmetlerini erişmek için uygulanan kurallar ve standartlar • Sağlık profesyonelleri tarafından sağlanan dokümantasyonu anlama • Kişinin sosyo-ekonomik durumu • Psikolojik yeterlilikler • Kişinin hayat kalitesini etkileyecek etmenler. Sağlık personeli bireyi yukarda belirtilen parametreler çerçevesinde inceleyerek sağlıkçı eş durumunu tespit etmelidir.

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik)'in 14. maddesinde yapılan değişiklikle eş durumu nedeniyle tayin için eşlerin her ikisinin de memur olması zorunluluğu kaldırılmıştır.
Atama kalkması durumunda, taraflar arasında yazılı bir anlaşma imzalanması gerekecektir. Bu anlaşmaya göre, atama kalkmasının tüm sonuçları ve nelerin yaşanacağı açık bir biçimde belirtilmelidir. Anlaşmanın sonunda, tarafların her ikisi de kendi imzalarını koymalıdır. Anlaşma, taraflar tarafından onaylandığı zaman geçerli olur.

Eş Durumu Nedeniyle Tayin Oluşmama Şartları Nelerdir? Devlet memurları kanunu, kamu personeli olan eşin atama istediği yerde uygun kadro veya görev bulunmaması nedenleri ile atama yapılmadığında, ataması yapılmayan eşe eşinin görev süresi boyunca izin verilmesine de hükmetmektedir.
Eş durumu tayini olmazsa, kişinin eş durumunu belirlemek için yeterli kanıt olmayacaktır. Bu durum, kişiler arasında ilişkilerde ortaya çıkan tüm taraflar için karmaşık hukuki durumlar yaratacak ve demografik istatistiklerde çeşitli hatalar meydana gelecektir. Buna ek olarak, birçok ülkede, herhangi bir kişinin evlenmeye hakkı vardır ancak bu hakkın kullanılması eş durumu tayinine bağlıdır. Bu nedenle, eş durumu tayini olmazsa toplumsal düzen bozulabilir.

MEB'in internet sitesi üzerinden yayınlanan duyuruya göre; 2023 Yarıyıl Tatili Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Tercih Başvuruları 11-16 Ocak 2023 tarihlerinde yapılacak. Atamalar 18 Ocak 2023'te, teblig ve ilişik kesme 20 Ocak 2023 tarihinden itibaren gerçekleştirilecek.
Eş durumu tayini, personelin kadrolu olduğu bir kurum tarafından belirlenir ve mevcut çalışma şartlarının gereği olarak, eş durumu tayini sözleşmeye göre çıkar. Personelin eş durumunu belirlemek için özel olarak düzenlenmiş bir form doldurması gerekebilir. Eş durumu tayini formu kurum tarafından çıkarıldığında çalışanın işçi haklarını da belirler.

Sözleşmeli personelin tayin talebinde bulunabileceği durumlar kanunda tahdidi (sınırlayıcı) olarak sayılmıştır. Bu durumlar; becayiş yoluyla, eş durumu, sağlık, Şehit eş, can güvenliği, eşin vefatı ve son olarak talep üzerine tayindir. Bu durumlardan biri gerçekleşmişse 4/B'li sözleşmeli personel tayin isteyebilir.
Evet, sözleşmeli memur eşi durumundan tayin isteyebilir. Personel kanununa göre sözleşmeli memurlara geçici tayin hakkı tanınmaktadır. Geçici olarak tayin edilen sözleşmeli memurun eşinin de aynı kurumda istihdam edilmesi mümkündür. Ancak, bu tür bir tayin talebini gerçekleştirmek için her iki tarafın da rızanının söz konusu olması gerekir. Sözleşmeli memur ve eşi, sözleşme şartlarına uygun olarak tayin talebinde bulunmalıdırlar. Ayrıca, tayin talebinin kabul edilmesi veya reddedilmesi de kuruma bağlı olarak değişebilir.