Erken Menopoz Engelli Raporu


Sponsorlu Bağlantılar

Sakatlık oranı cetveline göre rahmin alınmasına % 15 oran verilir. Onkoloji tablosunda bahsi geçen % 20'de balthazard formulü ile eklenir. Sonuç, 20+15= 32 çıkar.. Kadın hastalıkları için verilen en fazla oran zaten % 15..
Kadın hastalıklarına ilişkin rapor oluşturmak ve vermek, bir hekim tarafından gerçekleştirilecek kararlara bağlıdır. Bir hekim, kişinin sağlık durumu ve geçmişi doğrultusunda özel bir muayene veya testler görerek ya da lisanslı bir fizyoterapist ya da diğer uzman tarafından uygulanacak tedavi programları çerçevesinde rapor verme konusunda sorumludur. Bu tür raporların içeriği genelde hastanın geçmişteki ve/veya mevcut sağlık durumunu, durumunu izleyen riskleri ve önerilen tedavi seçeneklerini içerir. Rapor, belirli bir oranda bilgiyi içeren genel bir özet olarak yapılır. Bu yüzden yüzde kaç rapor vermesi konusunda bir cevap verilemez.

Erken menopoza giren kadınlarda östrojen eksikliğine bağlı olarak özellikle kalp damar hastalıkları, ciltte yaşlanma, kemik erimesi, ürogenital sistemde yaşlanma, vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı, cinsel isteksizlik gibi sorunlar görülüyor. Bu nedenle mutlaka hormon yerine koyma tedavisi uygulanmalıdır.
Erken menopoz, kadınların hayatının son üçte biri olan menopoz dönemine erkenden giriş yapmaları anlamına gelir ve kadınların yaşadığı ciddi fiziksel, psikolojik ve sosyal etkileri olabilir. Erken menopoz normal menopozdan daha erken başlayan ve kadının vücutta hormonların üretimini tamamen durmasıyla sonuçlanan bir durumdur. Erken menopoza neden olan en yaygın faktörler arasında; ısırık travmaları, belirli tür cerrahi girişimleri, radyoterapi, kemoterapi, kronik hastalıklar, sigara içme ve çok düşük ağırlık gösterilmektedir. Erken menopozun en yaygın belirtileri arasında; sıcak basmaları, cilt kuruluğu, cinsel istek azalması, libido kaybı, gece terlemeleri, uykusuzluk, duygusal değişiklikler, iktidarsızlık, hafıza kaybı ve düşük enerji seviyeleri sayılabilir.

Engelli kişinin en az %40 oranında uzuv kaybı olmalıdır. Tam teşekküllü yetkili bir hastaneden alınan engelli raporunda kişide %40-%89 arası engellilik oranı olduğunun belirtilmeli ve raporda sürücü belgesi alabileceğine dair ibare bulunmalı.
Engelli raporu almak için, sağlık kurulu raporunda en az beş farklı uzman tarafından görüş alınması ve buna dayanarak ortaya çıkan net sonuçların yer alması gerekmektedir.

Erken menopoz tanısı nasıl konur? Erken menopoz, kadınlarda 40 yaşından önce adet görmeme (4 ay veya daha fazla) serum FSH hormonunun menopoz düzeyine yükselmesi (genellikle 40 IU / l'nin üzerinde, en az 1 ay arayla yapılan tahlillerde) ve 50 pg / ml'den düşük seviyeler östradiol hormonu saptanması olarak tanımlanır.
Erken menopoz tanısı, genel olarak normal menstrual kanamayı önceden oluşanlardan 12 ay veya daha fazla süre durdurması durumunda konur. Ayrıca, çok sayıda adet gecikmesi ve yaşa bağlı olarak sonraki tüplerün bozulması da erken menopoz tanısı almak için sebeplerdendir. Bu duruma, üriner prolaktin düzeylerinin ölçülmesi ve çeşitli tahlillerle hormone biyokimyasal incelemelerin yapılmasıyla ulaşılabilir. Görüntüleme yöntemleri, eşlik eden patolojilerin belirlenmesine yardımcı olmak için de kullanılabilir.

Yaşadığınız ildeki Devlet Hastenesi'nde sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Daha sonrasında raporunuzun hazırlanması için belirli doktorlar tarafından muayne olmanız gerekmektedir. Muayneniz tamamlandıktan sonra Sağlık Kurulu heyeti tarafından raporunuz hazırlanıp teslim edilecektir.
Engelli raporu almak için, engelliliğin belgelendirilmesi için bir eğitim kurumuna başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca, sigortalıların ülkelerindeki devlet hastanelerinde veya rehabilitasyon merkezlerinde uzmanlar tarafından yapılan etkinliklerden de bu belgeler alınabilir. Bununla birlikte, engelliliğin ne derece olduğunu veya hangi tür engellilik seviyesine sahip olduğunu belirleyen bir değerlendirme almak istiyorsanız, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gibi kamu kurumlarından destek almanız gerekebilir.

Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Engelli raporu, özürlülerin kendilerine sağlanan hizmetlerin adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için istihdam, ulaşım ve diğer alanlarda özürlü bireylere kendi özür durumları nedeniyle haklar tanınmış olan hizmetlerin kullanılabilmesi için gerekli belgelendirmedir. Engelli raporu sahibi kişilere herhangi bir özel haklar vermez, ancak Ülkemizde yerel yönetimler, Kamu kurumları ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından özürlülere sağlanan faydalardan yararlanmalarına yardımcı olmak için bu rapor sıkça istenmektedir. Engelli raporu sahibi kişiler, genel olarak haklarının daha kolay tespit edilmesini kolaylaştırmakla birlikte, sağlanan hizmetlerden daha fazla yararlanabilir.

Erken menopoz: 45 yaşından önce oluşan menopoza erken menopoz denir. Sebebi belli olmayan durumlar, otoimmün hastalıklar, radyoterapi, kemoterapi, enfeksiyonlar, çevresel nedenler, kürtaj ve düşükler, sık gebelik, aşırı şişmanlık, hipotiroidizm gibi sebeplerle oluşabilir.
Erken menopoza neden olan hastalıklar arasında primer ovarial yetmezlik, hastalıklı ova döngüsü, kronik immün trombositopenik purpura, Turner Sendromu, Klinefelter Sendromu, Felty Sendromu, hastalıklı endometriyal fonksiyon, Addison hastalığı, Entezopati ve böbrek yetmezliği sayılabilir.

Erken yaşta ortaya çıkmış menopoz olgularında (özellikle otoimmun tipte olanlarda) kendiliğinden geri dönüş veya tedaviyle geri dönüş mümkün olabilmektedir. Bunun yanında son yıllarda DHEA adı verilen tedaviler ile erken menopoza giren kadınların bir kısmında geri dönüş olabilmektedir.
Cevap: Hayır. Menopoz çok kapsamlı ve fizyolojik bir değişimdir ve ne yazık ki geri döndürülemez.