E-Devlet Denklik Sorgulama


Sponsorlu Bağlantılar

https://www.turkiye.gov.tr/yok-denklik-basvurusu adresinden yapılabilir. Süreç nasıl İşlemektedir? Uygulamaya giriş yapabilmek için e-devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra kişisel ve diploma bilgilerinizi girerek, belgelerinizin aslını renkli olarak tarayıp sisteme yüklüyorsunuz.
E-Devlet denklik belgesi almak için, sosyal güvenlik enstitüsünün resmi internet sitesine giriş yaparak sisteme kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt sonrasında bir hesap oluşturan kişi, web sayfasının üzerinden e-devlet denklik belgesi başvurusuna ile başvuruda bulunmalıdır. Kişinin bilgilerinin doğru bir şekilde girildiğinden emin olunmalı ve başvuru sonrasında onay alınarak e-Devlet denklik belgesi kullanıcı adı ve şifresi oluşturulmalıdır. E-Devlet denklik belgesi almak için ilk olarak Resmi İnternet Sitesi (www.sgk.gov.tr) üzerinde kayıt olunması gerekmektedir. Kayıtta istenilen bilgiler doğru bir şekilde girilmelidir. Sonraki aşamada, e-devlet sistemine giriş yapılmalıdır. Daha sonra e-devlet sisteminin sağ üst köşesindeki “denklik belgesi başvurusu” sekmesine tıklanmalıdır. Kişinin bilgileri girildikten sonra e-devlet sisteminde denklik belgesi alım işlemleri başlatılmalıdır. Son olarak, e-devlet sistemine giriş yapan kişinin teyidi alındıktan sonra denklik belgesi kullanıcı adı ve şifresi oluşturulmalıdır.

Başvuru yapacaklar, "https://okultanima.yok.gov.tr" internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve e-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak sorgulayabiliyor. Sorgulanan yükseköğretim kurumunun YÖK'ün tanıma listelerinde yer alması halinde, başvuru sahibi denklik belgesini alabilecek.
Denklik durumunu öğrenmek için aracı kuruluşa (bankaya, aracı kurum veya portföy yönetim şirketine) başvurmanız gerekmektedir. Aracı kuruluşa yaptığınız başvuruda, portföyünüzde oluşturduğunuz ürünler ile ilgili denklik bilgilerini göstermelisiniz. Aracı kuruluş size bu konuyla ilgili bir rapor verecektir.

Yurt dışı bir yükseköğretim kurumunun ve bu kurumun ilgili programının akademik derece vermeye yetkili olduğunun Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edildiğini gösteren resmi yazıdır.
Denklik Belgesi, bir şirketin bir önceki yılda teşekkül ve çalışmalarının kamu müdürleri tarafından onaylanmış olduğunu gösteren yasal bir beyandır. Böyle bir belge, mükellef olan herhangi bir kurumun, vergileri tutarlı bir şekilde ödediğini, tüm mevzuatın hüküm ve koşullarına uygun olarak faaliyetlerinin sürdürdüğünü kanıtlamaya yardımcı olur. Bu belge, içinden geçtiği her yılın başında yenilenmesi gereken geçerli bir belgedir.

Yurtdışındaki üniversitelerden veya lisansüstü programlardan mezun olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının diploma denkliği alabilmesi adına yapılması gereken tüm işlemlerin internet ortamında gerçekleştirilmesi günümüzde e-denklik olarak adlandırılmaktadır.
Devlet denklik, Türkiye Cumhuriyeti tarafından tarihi, kültürel veya stratejik anlamda önemli olduğu düşünülen binaların korunması amacıyla geçerlilik kazanmış bir koruma statüsüdür. Devlet denkliği alanlar, belirli yasalara göre korunabilecek madde ve özelliklerde olan evler, eserler, arkeolojik alanlar ve kültür mirası alanları içerir. Devlet denkliği alanların korunmaları, geliştirme veya yok etme şeklinde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın korunmasını sağlamak için yapılır. Bu koruma statüsünden faydalanan herhangi bir kişi veya kurum hakkında ciddi cezai uygulamalar mevcuttur.

Yasalarla düzenlenen meslekleri kazandırmayan yüksekokul diplomaları için diploma denklik işlemleri ve denklik yoktur. Fakat yurt dışında edinilen yüksekokul diplomaları için karne değerlendirmesi vardır. Karne değerlendirmesi için Yabancı Diller Ofisi (ZAB) merkezine başvurulabilir.
Üniversite diploması tamamlanmış bir eğitim programının, belirli kurallara ve standartlara göre başarıyla tamamlanınca verilen resmi sertifikadır. Diplomalarda öğrencilerin üniversite programlarının sonunda almış oldukları not ortalaması yazmaktadır ve daha fazla bilgi için okulun web sitesine bakabilirsiniz.

Diploma Denklik Belgesi, yurt dışından lisans, yüksek lisans ve ön lisans eşitliği bulunan yeterlilik belgesi sahibi olan kimselerin Türkiye'de Yükseköğretim Kurumu tarafınca eşdeğerlilik ve yeterliliklerinin benimsendiği ve bunun onaylandığını gösteren belgeye verilen isimdir.
Denklik gösteren belge, hizmet veya mal satın alma işlemi esnasında taraflara belgelenmeyi sağlayan bir tür yasal belgedir. Belge, satın alınan hizmet veya malın ödemenin doğrulanmasını ve alıcı ve satıcı arasındaki sözleşmenin uygulanmasını güvence altına almak için kullanılır. Denklik gösteren belgeler, çoğu zaman aidat ödemeleri, kredi aktarımları ve banka havalesi gibi peşin ödemeleri izleyebilir.

Eğer diploma Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmıyorsa Türkiye'de hiçbir geçerliliği yok. Yurt dışından mezun olan kişi, diplomasını Türkiye'de de geçerli hale getirmek istiyorsa YÖK'ten Diploma Denklik Belgesi alması gerekiyor.
Denklik olmazsa, bir yargıya ulaşmak ve dosyalama sistemini oluşturmak için gerekli olan tarafsızlık ve objektiflik olmadığından, kurumsal hafıza kaybına neden olur. Kurumsal hafıza kaybı, kurumların geçmişteki kararlarını hatırlamasını ve bunlara dayanarak finansal kararlar, yönetimsel stratejiler ve müşteri hizmetleri gibi diğer alanlarda daha bilinçli adımlar atmasını önleyecektir. Denklik olmazsa, meslektaşlar arasında anlaşmazlıklar yaşanabilir ve bu da kuruma zarar verebilir. Ayrıca, güvenli bir ortamda çalışma ortamı oluşturmak güçleşebilir.

Denklik işlemlerinde son kararı ise Yükseköğretim Yürütme Kurulu veriyor. Tüm bu işlemler ise ortalama 65 günde sonuçlanıyor.
Denklik, hizmet veren kuruluşlarla diğer ajanslara göre değişiklik göstermektedir. Buna bağlı olarak, denklik belgesinin ne zaman çıkacağını tam olarak tahmin etmek oldukça zor olabilir. Yine de çoğu denklik belgesi, içinde bulunduğunuz ülkenin mevzuatına göre ortalama olarak 15 iş günü içerisinde çıkar.