Diyabet Eğitimi Slayt


Sponsorlu Bağlantılar

Hastanın eğitimini öncelikle hekim üstlenmeli, diğer sağlık çalışanları ise dengeli, planlı ve ölçülü bir şekilde buna katkıda bulunmalıdır. Diyabetli hastaların tedavisinin başarılı olabilmesi için aile bireylerinin tedavi planına uymaları ve hastanın eğitimi için yapılan etkinliklere katılmaları gerekir.
Diyabet eğitimi vermek, kişinin özel ihtiyaçlarına ve diyabet durumuna göre özelleştirilmiş olmalıdır. Diyabet eğitiminde öncelikle değişik türler hakkında bilgi vermek gereklidir. Diyabetin nedenleri ve komplikasyonları hakkında ayrıntılı bir bilgi verilmelidir. Hastaya diyabetin tedavi ve kontrolü ile ilgili önerilerde bulunmak gereklidir. Diyet, alınacak ilaçlar ve egzersiz programı hakkında bilgi verilmelidir. Diyabet hastasına uygun olarak hayat tarzı ve beslenme konularında destek verebilecek uzmanlar tavsiye edilebilir. Diyabet hastalarının idame tedavisine devam etmelerini sağlamanın yollara da dikkat edilmelidir. Diyabet eğitim programı hastanın kişisel ihtiyaçlarına, bilgi seviyesine ve yaşına göre özelleştirilmiş olmalıdır.

Kendi kendine bakım desteği, tüm sağlık çalışanlarınca verilecek uygun bakımla birleştirildiği ve güçlendirildiği zaman en etkili olur. Diyabet eğitimi diyabetli bireylerin diyabeti, diyabetin yaşamları üzerindeki etkilerini ve davranışlarını nasıl değiştireceklerini ayrıntılı bir şekilde kavramalarını sağlar.
Diyabet eğitimi, diyabetik hastaların yaşamlarını daha iyi yönetebilmeleri için bir program gibi düşünülebilir. Bu programlar diyabete bağlı problemleri anlayabilecek ve yönetebilecek bilgi ve becerilerini kazandırmaya çalışır. Diyabet eğitimleri diyabetli hastaların kendilerini sağlıklı şekilde besleyebilmeleri, insülin tedavisi gibi diyet ve ilaç kullanımı konularında etkin kararlar alabilmeleri, glikoz seviyelerini kontrol etme ve yönetme yeteneğini geliştirebilmeleri gibi farklı alanları kapsamaktadır. Diyabet eğitimi ayrıca ailelerin diyabet hastası ile etkili bir şekilde iletişim kurmalarını ve onlara destek olmalarını da teşvik eder.

Diabet Eğitim Hemşiresi Diabetes Mellitus tanısı olan, katta yatan ya da poliklinikten takip edilen bütün hastaların eğitimlerini planlamak, uygulamak, değerlendirmek, takip etmek ve hastanın gereksinim duyduğu konularda danışmanlık yapmaktan sorumludur.
Diyabet eğitim hemşiresi, diyabet tanısı almış bireylerin ihtiyaçlarına göre uzmanlaşmış diyabet tedavisi için plan oluşturmak ve desteklemek amacıyla özel olarak eğitilmiş bir sağlık hizmetidir. Bu kişiler diyabete yönelik ilaçların önerilmesinden, hastanın beslenme ve egzersiz konusunda desteğe ihtiyacı olup olmadığına kadar çeşitli test uygulamalarını da kapsayacak şekilde hem hastaya hem de ailesine yaşam tarzı değişiklikleri hakkında rehberlik sağlayabilir.

Diyabet eğitimi hastanın yaşam kalitesini artırır, kendi kendine izlem ve tedaviyi iyileştirir, metabolik kontrolü iyileştirir, akut ve kronik komplikasyonların erken tanısını ve önlenmesini sağlar, diyabet için yapılan masrafı azaltır.
Diyabet eğitimi, hastalara diyabetin kontrolü ve yönetimiyle ilgili temel bilgi sağlamak amacıyla birçok özel eğitime tabidir. Diyabet, göz ve böbrek hastalıklarından ölümlere kadar geniş bir yelpazedeki ciddi komplikasyonlara neden olabilen önemli bir kronik hastalık olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, diyabeti etkili bir şekilde yönetebilmek için hastaların kontrol altında tutmalarını sağlayacak bilgilere ulaşmaları ve bunu nasıl yapacaklarını öğrenmeleri çok önemlidir. Diyabet eğitimleri hastalara diyabetin kontrolü amacıyla yapılması gereken gerekli değişiklikleri anlamalarına ve bu değişiklikleri hayata geçirmelerine yardımcı olur. Diyabet eğitimi, hastaların beslenme alışkanlıklarını değiştirerek tatlıları, şekerli içecekleri ve diğer tüketici ürünlerini kontrol altında tutmalarını, egzersiz yapma alışkanlıklarını geliştirmelerini ve diyabet hastalığıyla ilişkili kan testlerini yapmayı öğrenmelerini de sağlayabilir. Diyabet eğitimi aynı zamanda hastalara, diyabeti kontrol altında tutmanın önemini anlamalarını da destekleyebilir. Bununla birlikte, doktorlar, hemşireler ve diyetisyenler hastaların diyabeti kontrol etmek için gereken önlemleri almaları konusunda yardımcı olurlar. Diyabet eğitimi, hastalara hastalığın kontrolünü sağlamak için gerekli bilgileri vermek için bir aracıdır.

Şeker hastalarının kaçınmaları gereken en önemli gıdalar; doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol ve tuzdur. Doymuş yağlar, yüksek oranda yağ içeren süt ürünlerinde, hayvansal proteinlerde, bifteklerde, sosislerde ve salam gibi yiyeceklerde bulunur.
Diyabet hastalarının özellikle kan şekeri düzeylerinin saglıklı olması için yenmesi gereken kurallar vardır. Bunlara uymayan diyabet hastaları aşağıdaki durumlardan bazılarını yapamaz: 1. Yüksek glisemik indeksli yiyecekleri tüketmek: Diyabet hastaları yüksek glisemik indeksli yiyecekleri tüketmemelidir. Bu yiyecekler hızlı bir şekilde kana geçer ve şeker seviyesini anında yükseltebilir. 2. Sık sık atıştırmalık yemekler: Diyabet hastaları sık sık atıştırmalık yemekler tüketmekten kaçınmalıdır, çünkü bu durum kan şekeri seviyesinin ani değişimlerine neden olabilir. 3. Sodyum ve Potasyum tüketimi: Diyabet hastalarının sodyum ve potasyum alımını kontrol altında tutmaları gerekir. Bu maddelerin çok fazla tüketilmesi, vücutta su birikmesine ve kan şekeri seviyesinin arttırılmasına neden olabilir. 4. Yeterli miktarda su tüketmekten kaçınmak: Diyabet hastaları yeterli miktarda su tüketmek zorunda olduklarını unutmamalıdır. Çok fazla tüketiminin ise ortaya çıkan sorunları arttırabileceği unutulmamalı.

Yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı; günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Şeker gibi basit karbonhidratlar yerine tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller tercih edilmeli, basit karbonhidratlar günlük enerjinin yüzde 10'unu aşmamalıdır.
1. Günlük kan şekerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. 2. Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmelisiniz. 3. Kan şekeri düzeylerinizi kontrol etmek için düzenli fiziksel aktiviteye katılmalısınız. 4. Doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız. 5. Diyabet ilaçlarını, diyabet yoğunluğu ölçerlerini ve diyabet takip ünitelerini kullanmak çok önemlidir. 6. Diyabet riskini azaltmak için yeterli uyku almalısınız. 7. Yapacağınız aşırı miktarda fiziksel aktiviteyi kontrol altında tutmalısınız. 8. İçki ve sigara kullanmamaya özen göstermelisiniz. 9. Sigaraya her zaman dirençli kalmalısınız. 10. Hipertansiyon ve kolesterol seviyelerinizi denetleyerek düşük tutmaya çalışın.

Şeker hastalığı ya da diyabet (Diabetes Mellitus), pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan, yüksek kan şekeri ile seyreden bir hastalıktır.
Diyabet, hücrelerin kullanmasına yardım eden şeker olan glikozun kan dolaşım sistemindeki seviyesinin yüksek olması durumudur. Diyabet hastaları, vücutlarının glikozu doğru şekilde kullanamadığından, insülin bir hormon aracılığıyla salgılamakta güçlük çekmektedirler. Tip 1 diyabetidir hafif veya orta derecede özellikle çocukluk çağında daha sık gözlenirken, tip 2 diyabet mellitus genellikle yaşlı bireyler tarafından daha sık görülür.

"Okulda Diyabet Programı Eğitim Platformu"na https://okuldadiyabet. meb.gov.tr/ adresinden ulaşılabilecek.
Okul diyabet programları, öğrencilerin diyabet risklerini ve tedavi fırsatlarını anlamaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Programların amacı, diyabeti önlemek veya kontrol altında tutmak için sağlıklı beslenme, egzersiz, ilaçlar ve davranış değişiklikleri gibi çeşitli temel ilkeleri desteklemektir. Öğrencilere özel damgacıklar veya diğer etiketlendirme araçları ile diyet, egzersiz ve tedavi planlarıyla ilgili bilgileri takip etmek daha kolay olabilir. Okulda diyabet programları, hastaların kan şekerini kontrol altında tutmalarına yardımcı olmak için öğrencilere küçük bir kablosuz cihaz veya glukometre verilebilir. Eğitimli eğitim personeli tarafından, kan şekeri ölçmek, takip etmek ve gereken ilaçları almak gibi diyabet eğitimi verilebilir. Ayrıca, öğrencilerin öz bakım becerilerini geliştirmeleri için insülin ve diğer ilaçlar uygulamak için yeterli eğitim almış yetişkinlerin yardımından da yararlanılır.